Wednesday, November 21, 2012

5,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ GOOGLE PLAY

H Google ήρθε σε συμφωνία με οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων, με την οποία απέκτησε το δικαίωμα να διαθέσει μέσω της μουσικής υπηρεσίας του Google Play σε 35 χώρες 5,5 εκατομμύρια τραγούδια, ανάμεσά τους και επιτυχίες από τραγουδίστριες όπως η Lady Gaga και η Rihanna.
Η συμφωνία υπεγράφη με την Armonia, μία από τις μεγαλύτερες κοινοπραξίες οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οργανισμοί από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Έτσι, ο ιντερνετικός κολοσσός θα μπορέσει να αυξήσει τα άλμπουμ που προσφέρει στη Γηραιά Ήπειρο και να ανταγωνισθεί τις μουσικές υπηρεσίες των Apple και Amazon.
Όπως δήλωσε στο Associated Press η εκπρόσωπος της SACEM Catherine Kerr-Vignale, της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, οι όροι «είναι παρόμοιοι με τις συμφωνίες που έχουν κάνει η Amazon και η Apple για το iTunes». Η Kerr-Vignale συμπλήρωσε ότι, παρόλο που οι δύο άλλες αμερικανικές εταιρείες προχωρούν σε συμφωνίες ανά μεμονωμένη χώρα, στην περίπτωση της Google η άδεια χρήσης των τραγουδιών είναι πολύ πιο ευρεία, αφού καλύπτει 35 κράτη.
Η μουσική υπηρεσία του Google Play έκανε πριν από λίγο καιρό ντεμπούτο και στη Γηραιά Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Ωστόσο, έως και σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών που φιλοξενεί είναι διαθέσιμα μόνο στις ΗΠΑ, με τους Ευρωπαίους χρήστες του online καταστήματος να παραπονιούνται για τη μικρή ποικιλία της «ιντερνετικής δισκοθήκης» του ιντερνετικού κολοσσού.
Έτσι, η άδεια από την Armonia σημαίνει ότι οι κάτοχοι συσκευών Android από αυτές τις χώρες θα έχουν πλέον πολύ περισσότερα τραγούδια για να απολαύσουν από την «έξυπνη» συσκευή τους. Αν και η Google δεν ανακοίνωσε ότι η μουσική υπηρεσία της θα εγκαινιασθεί σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, το βέβαιο είναι ότι το εύρος της συμφωνίας βοηθά προς αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε, η πρόσφατη κυκλοφορία των Nexus 7 και Nexus 10, και ειδικότερα η τιμή τους, δείχνει πως η Google ελπίζει σε κέρδη όχι τόσο από τις πωλήσεις των δύο tablet, όσο από το υλικό που οι κάτοχοί τους θα αγοράζουν από το online κατάστημά της.
Παράλληλα, η μουσική αποτελεί μία βασική παράμετρο ώστε η Google να δημιουργήσει γύρω από το Android ένα πλούσιο «οικοσύστημα» περιεχομένου, που θα μπορεί να ανταγωνισθεί το iTunes της Apple, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα των iPhone και iPad. Ένα παρόμοιο «οικοσύστημα» έχει δημιουργήσει και η Amazon για τις ταμπλέτες της Kindle, με την εταιρεία του Jeff Bezos να επιχειρεί αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες να επεκταθεί κι αυτή στην Ευρώπη.

No comments:

Post a Comment