Ταξιδιωτικές αναμνήσεις, δημοσιεύματα από εφημερίδες, προξενικές αναφορές και εικαστικό υλικό στρατιωτών, περιηγητών, ιεραποστόλων, αρχαιολόγων και καλλιτεχνών που φέρουν βρετανική υπογραφή παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Η βρετανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τη μακεδονική ενδοχώρα», που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργανώνει το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το φορέα «Θεσσαλονίκη 2012» του δήμου Θεσσαλονίκης, θα τελέσει ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει μέσα από αγγλικές πηγές της νεότερης και σύγχρονης περιόδου, την πολύπλευρη σχέση της Βρετανίας με το μακεδονικό χώρο. Η έκθεση πλαισιώνεται από κειμήλια από τις συλλογές του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, των Γιώργου Θωμαρέη, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Μέγα, Βασιλείου Νικόλτσιου και Αγγελου Παπαϊωάννου.
Θα προηγηθεί στις 19.00 διάλεξη του Βρετανού ιστορικού και πρώην πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, σερ Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ, με τίτλο «Η επέκταση της Ελλάδας στις Νέες Χώρες: Μία βρετανική θεώρηση», που θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας 3, απέναντι από το μουσείο). Ο M. Λιουέλιν Σμιθ είναι ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων «Το όραμα της Ιωνίας. Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, 1919-1922» (Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2002), «Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 στην Αθήνα» (Εστία, 2004), και «Αθήνα: Πολιτιστική και λογοτεχνική ιστορία» (Εστία, 2007). Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 14. 00, Σάββατο 10.00 –