Wednesday, July 11, 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Από τις 15 έως και τις 20 Ιουλίου 2012, θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 30ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education) που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) με την ISME. Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι συνυφασμένο με τον Ελληνικό Πολιτισμό και την σημαντική του παρακαταθήκη στην Παγκόσμια Μουσική Κοινότητα. Ο τίτλος του είναι: «Music Paedeia: From Ancient Greek Philosophers towards Global Music Communities» (Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους προς τις Παγκόσμιες Μουσικές Κοινότητες). Βασικοί άξονές του είναι μεταξύ άλλων η Μουσική Παιδεία και ο ρόλος της Μουσικής στην πορεία της Ανθρωπότητας, τα Μουσικά Περιβάλλοντα και η Μουσική Διδασκαλία  - Μάθηση, η Δόμηση και Αποδόμηση των Φιλοσοφιών για τη Μουσική Εκπαίδευση, η Μουσική Ψυχολογία και η φύση της Μουσικής Εμπειρίας.

              Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να παραβρεθούν στην Θεσσαλονίκη συνολικά 2500 μουσικοπαιδαγωγοί και μουσικοί, από τους οποίους 1500 είναι σύνεδροι από 70 χώρες, ενώ πάνω από 1000 μουσικοί θα είναι τα μέλη των 80 καλλιτεχνικών σχημάτων από 30 χώρες του κόσμου που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του συνεδρίου. Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι  John Baily (Η.Β), Miguel Angel Peña Mora (Κοσταρίκα) και από την Ελλάδα ο Συνθέτης Νίκος Κυπουργός. Αξιοσημείωτα είναι και τα εφτά προσυνεδριακά σεμινάρια των επιτροπών εργασίας της ISME που θα γίνουν μια βδομάδα πριν το συνέδριο σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο αυτό ή κάποιο ανάλογης εμβέλειας για το επιστημονικό πεδίο της Μουσικής Παιδαγωγικής, γίνεται στη χώρα μας. Η επιτυχία του σε καιρούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία και θετικό αντίκτυπο εντός και εκτός Ελλάδος.
Το μοναδικό σε μέγεθος και επιστημονική-μουσικοπαιδαγωγική-καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία συνέδριο, δεν θα μπορούσε να μην απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό της πόλης που το υποδέχεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτή γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στηρίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση και συνδιοργανώνει με την Ε.Ε.Μ.Ε.  ένα τριήμερο φεστιβάλ με ανοικτές συναυλίες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και  τη συμμετοχή συγκροτημάτων που θα βρεθούν στην πόλη, με αφορμή το Συνέδριο.
Επίσης, ανοιχτή στο κοινό θα είναι και η Ελληνική βραδιά ( β΄ μέρος) που θα γίνει με τη συμμετοχή πολλών επιφανών ελλήνων καλλιτεχνών στο Πάρκο Μουσικής, δίπλα στο Μέγαρο, στην παραλία, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουλίου 2012.

Η ISME, με μία διεθνή ιστορία που ξεκινάει από την ίδρυσή της από το Διεθνές Μουσικό Συμβούλιοτης UNESCO το 1953 και με μέλη από πάνω από 70 χώρες του κόσμου, πραγματοποιεί παγκόσμια συνέδρια κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα. Σημειώνεται ότι η μέχρι στιγμής  κίνηση δείχνει πως ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, γεγονός που καθιστά το 30ο συνέδριο σταθμό στα παγκόσμια χρονικά ανάλογων μουσικοπαιδαγωγικών συνεδρίων.
Η Ε.Ε.Μ.Ε., ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και είναι πανελλήνια Επιστημονική Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη από όλη την Ελλάδα και στόχο την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσα από ποικίλες δράσεις, (συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, ενημερωτικές συναντήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και επιστημονικές εκδόσεις).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για την παρακολούθηση του Συνεδρίου, κατόπιν επικοινωνίας με την γραμματεία της Ε.Ε.Μ.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνσηisme2012@eeme.gr">isme2012@eeme.gr και στο τηλεφωνικό νούμερο 6939 560404,
και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 18.00 στη γραμματεία του συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Εκ μέρους της Ε.Ε.Μ.Ε. και της ISME ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην Οργανωτική Επιτροπή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ξεπέρασε τον εαυτό της σε προσφορά και δουλειά για περισσότερο από 2 χρόνια και ένα μεγάλο ευχαριστώ  για όλους τους συνετελεστες που σε συνθήκες δύσκολες στήριξαν και στηρίζουν την Ε.Ε.Μ.Ε. και την ISME  και τη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Καλώς να ορίσετε λοιπόν στη Θεσσαλονίκη και στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME!
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου!


Περισσότερες Πληροφορίες για το συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις
Για την Ε.Ε.Μ.Ε.: www.eeme.gr
Για την ISME, στο : www.isme.org
Γραμματέας του ΔΣ της Ε.Ε.Μ.Ε. Μαρία Κουρκουρίκα, τηλ. 6939560404
Υπεύθυνος επικοινωνίας  Νίκος Θεοδωρίδης, τηλ. 6944134525
Συντονιστής ελλ. Βραδιάς: Λευτέρης Αγγουριδάκης, τηλ. 6945816772

No comments:

Post a Comment