Wednesday, July 11, 2012

Ο ΠΗΤΕΡ Ο ΤΟΥΛ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ...

Λος Αντζελες

Ο διάσημος πρωταγωνιστής Πίτερ Ο'Τουλ, ο αξέχαστος «Λόρενς της Αραβίας» (1962), ανακοίνωσε την Τρίτη πως έφτασε η στιγμή να αποχαιρετίσει το θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το αμερικανικό περιοδικό People, ο 79χρονος Πίτερ Ο' Τουλ δηλώνει: «Είναι καιρός για μένα να σταματήσω. Να απομακρυνθώ από τη σκηνή και τον κινηματογράφο. Δεν έχω πια την αντοχή και δεν θα την έχω ξανά».



«Η επαγγελματική ζωή μου ως ηθοποιού -στην οθόνη και στη σκηνή- μου έφερε τη στήριξη του κοινού, τη συναισθηματική άνθηση και τις υλικές ανέσεις» προσθέτει ο διάσημος ηθοποιός, σημειώνοντας:



«Με έφερε σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους, με καλούς συντρόφους με τους οποίους μοιράστηκα την αναπόφευκτη μοίρα όλων των ηθοποιών: τις αποτυχίες και τις επιτυχίες».



«Εντούτοις πιστεύω ότι καθένας πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος πότε είναι καιρός να σταματήσει. Γι' αυτό αποχαιρετώ το επάγγελμα, με στεγνά μάτια και με μια βαθιά ευγνωμοσύνη» γράφει στην επιστολή του.



Οι ατζέντηδες του ηθοποιού στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.



Γιος Ιρλανδού πράκτορα στοιχημάτων, ο Πίτερ Ο' Τουλ πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη βόρεια Αγγλία. Μετά το σχολείο, και πριν αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, ακολούθησε τη δημοσιογραφία και έκανε ραδιόφωνο.



Αργότερα, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών μαζί με τους Άλμπερτ Φίνεϊ, Άλαν Μπέιτς και Ρίτσαρντ Χάρις.



Στη σκηνή ανέβηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών στο Λονδίνο και στη συνέχεια ερμήνευσε έργα του Σαίξπηρ, πριν γίνει διάσημος με τον «Λόρενς της Αραβίας» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν.



Προβλήματα υγείας, που αρχικά αποδόθηκαν σε πρόβλημα αλκοολισμού, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως οφείλονταν σε καρκίνο του στομάχου, απείλησαν την καριέρα και τη ζωή του στη δεκαετία του 1970. Ο διάσημος ηθοποιός ξεπέρασε αυτά τα προβλήματα, κόβοντας το αλκοόλ.



Ήταν οκτώ φορές υποψήφιος για Όσκαρ στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, που περιλαμβάνει αξιόλογες ερμηνείες στον «Καλιγούλα» το 1979 και τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» το 1987, όμως δεν κέρδισε ποτέ το βραβείο.



Το 2003 όμως τιμήθηκε με Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

No comments:

Post a Comment