Sunday, May 20, 2012

Το καφενείο των μουσικών

Συνεχίζοντας την αναζήτηση των αυθεντικών εκφράσεων των ανθρώπων το Σάββατο, 26 Μαΐου 2012, στις 17.00, τα «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 εισχωρούν στο «καφενείο των μουσικών» της πλατείας Καραϊσκάκη κοντά στην Ομόνοια, εκεί όπου συχνάζουν οι επαγγελματίες της μουσικής,. Στο συγκεκριμένο καφενείο από τα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης των ανθρώπων της επαρχίας προς τις πόλεις, συστάθηκε η κοινότητα των παραδοσιακών και λαϊκών μουσικών και η ανάγκη τους για έναν τόπο συνάντησης.
Το «καφενείο των μουσικών» από τη δεκαετία του ’60, αλλά ακόμη και σήμερα ως ένα βαθμό, λειτουργεί ως βάση των μουσικών, κυρίως του δημοτικού ρεπερτορίου. Σχεδόν όλοι οι μουσικοί, πήγαιναν εκεί από το πρωί για να κλείσουν δουλειές για τα γύρω μαγαζιά, «τα κλαριτζίδικα» της πλατείας Καραϊσκάκη και να κάνουν «μπίζνες» με τους ανθρώπους των δισκογραφικών εταιρειών της εποχής εκείνης.
Ακόμη και σήμερα στο «καφενείο των μουσικών» θα συναντήσει κανείς μία «πολυμορφική μουσική κοινωνία», που το δικό της σύστημα αξιών αγκαλιάζει και περιλαμβάνει πολύ σημαντικά τεκμήρια για ένα πολιτισμό που τείνει να εξαλειφθεί.
Ο φακός της εκπομπής καταγράφει την καθημερινότητα των μουσικών, θαμώνων του καφενείου, η οποία είναι πλημμυρισμένη με τραγουδιστικές εκφράσεις και με διάφορους «μουσικούς διαλόγους», καθώς και τις αφηγήσεις τους, μεταφέροντάς μας παραστατικά στην καρδιά μιας ολόκληρης εποχής.

Μεταδίδεται: Σάββατο, 26 Μαΐου 2012, στις 17.00
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης, Διονύσης Τσιρώνης

No comments:

Post a Comment