Sunday, May 20, 2012

Γρηγόρης Λαμπράκης:στα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3

Αφιερωμένη στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη είναι η εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, στις 23:00, με αφορμή και τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
Ο ίδιος, ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Σπούδασε ιατρική και είχε ιδιωτικό ιατρείο, αλλά μια φορά την εβδομάδα εξέταζε δωρεάν τους άπορους ασθενείς. Ήταν αθλητής με πολλές διακρίσεις και την περίοδο της κατοχής διοργάνωνε αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά, συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.
Στις 22 Μαΐου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Πριν αρχίσει όμως η εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο εκατοντάδες παρακρατικοί και αστυνομικοί. Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε με ρόπαλο στο κεφάλι καθώς έμπαινε στην αίθουσα που θα μιλούσε, ενώ κατά την έξοδο του οι παρακρατικοί τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Υπέκυψε πέντε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν αποτέλεσμα τροχαίου δυστυχήματος. Η αποκάλυψη της δολοφονίας έγινε ύστερα από επίμονες προσπάθειες δημοσιογράφων και δικαστών.
Η δημοσιογραφική έρευνα του Νίκου Ασλανίδη καταγράφει νέες σημαντικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα για μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας, μια πολιτική δολοφονία που συγκλόνισε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.
Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Λαμπράκη Ρούλα Μπαταριά, ο γιος του Γρηγόρης Λαμπράκης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και αρκετοί συναγωνιστές του Λαμπράκη καθώς και άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της εποχής.


Μεταδίδεται: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, στις 23.00
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, Κώστας Κουμαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

No comments:

Post a Comment