Friday, May 4, 2012

«Ταξίμι» στα «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3


Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3, συνεχίζοντας την αναζήτησή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής έκφρασης, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 17.00, εστιάζει το φακό της σε ένα μουσικό είδος με βαθιές ρίζες, το ταξίμι, το οποίο είναι συνυφασμένο με την έμφυτη δημιουργικότητα του ανθρώπου και την ανάγκη του για αυτοσχεδιασμό, με τη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική ιστορία του τόπου, καθώς και με μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού - τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Βαμβακάρη και πολλούς άλλους.

Η εκπομπή ερευνά την ιστορική προέλευση του όρου «ταξίμι», ανατρέχει στις αρχές της πρώτης δημιουργικής έκφρασής του από τους λαϊκούς ερμηνευτές και εμβαθύνει, μέσα από τις αφηγήσεις πολύ σημαντικών δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, στους «τρόπους» και στους «δρόμους» έκφρασης των ταξιμιών. Αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας του, αλλά και τους «κανόνες» που διέπουν αυτή την αυτοσχέδια μουσική έκφραση.

Στην εκπομπή εμφανίζονται, σχολιάζουν και ερμηνεύουν, τέσσερις σημαντικοί δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, οι Κώστας Παπαδόπουλος, Χρήστος Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Τρίγκας και Νίκος Τατασόπουλος. Η μουσική παρουσία των τεσσάρων αυτών μουσικών καλύπτει μία ολόκληρη περίοδο ακμής της λαϊκής και ρεμπέτικης ιστορίας, αφού στα μπουζούκια τους έχουν ξετυλιχθεί αναρίθμητα ταξίμια, είτε στη δισκογραφία είτε στα νυχτερινά κέντρα, δίπλα και μαζί με πολύ μεγάλους συνθέτες και δημιουργούς.

Μιλούν για τους λόγους που οδηγούν στη δημιουργία και την «αφήγηση» μέσω του ταξιμιού μιας ιστορίας μικρής ή μεγάλης, σίγουρα πάντως μιας προσωπικής ιστορίας.

Στο φακό της εκπομπής, οι τέσσερις δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζοντας δομούν και αφηγούνται μέσω του μπουζουκιού τους, ο καθένας με τον τρόπο του, τη δική του προσωπική ιστορία.



Μεταδίδεται: Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 17.00

Έρευνα-σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Γιώργος Πετράκης, Θεόφιλος Δρόλαπας, Γιώργος Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

No comments:

Post a Comment