Wednesday, May 16, 2012

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΥ


Ενώ το παγκοσμιο κοινο ηταν ακομα σοκαρισμενο από το Rock around the clock και την ηχογραφηση του Bill Haley,ξαφνικα εμφανιστηκε ο Elvis Presley κερδιζοντας από την πρωτη στιγμη τον τιτλο του βασιλια του ροκ ’ν ’ρολλ.

Από την αρχη ο Ελβις ειχε όλα τα προσοντα:νεος,με ωραια εμφανιση,εξωστρεφης στην σκηνικη παρουσια και,πανω απ’όλα ηταν ενας λευκος τραγουδιστης με μαυρο ηχο στην φωνη και μοναδικο συναισθημα στα blues.

Μπορουμε να εντοπισουμε ευκολα τις ριζες του στυλ που τον εκανε να ξεχωρισει:ηταν τα τραγουδια των μαυρων σκλαβων και τα τραγουδια εργασιας,με απογειο τα μπλουζ και το στυλ country των λευκων με γτρηγορα μπαντζο και κιθαρες.

Ο ιδιος προσδιορισε τις επιροες του ιδιαιτερα στους ερμηνευτες των μπλουζ Big Bill Broonzy και Big Boy Crudup.Στην αρχη οι παραγωγοι του ραδιοφωνου αναγκαζονταν να διευκρινιζουν ότι ο τραγουδιστης αυτος ΔΕΝ είναι μαυρος.

Το 1948 μετακομισε στην Μεμφις.Πρωτα ηχογραφησε για την δισκογραφικη εταιρια Sun το 1954,αλλα η μεγαλη του επιτυχια αρχισε όταν υπεγραψε με την RCA Records το 1955.Σχεδον παντα τον συνοδευε το ιδιο μουσικοφωνητικο συγκροτημα Jordanaires.

Από το 1958 εως το 1960 υπηρετησε την στρατιωτικη του θητεια.Η δευτερη περιοδος δημοτικοτητας του αρχιζει μετα την επιστροφη του από τον στρατο με ένα κλασικο ιταλικο τραγουδι,το O sole mio διασκευασμενο σε It’s now or never.

Από το 1967 εως το 1973 ηταν νυμφευμενος με την Πρισιλα Μπωλιε.Το μοναδικο παιδι τους η Λιζα Μαρι γεννηθηκε το 1968 και από το 1994-98 ηταν συζυγος του Μαικλ Τζακσον.

Πριν γινει διασημος ο Ελβις υπηρξε ταξιθετης,δουλεψε σε εργοστασιο και ακομα ηταν οδηγος φορτηγου,ενώ σχεδιαζε να γινει ηλεκτρολογος.

Το εισιτηριο για την δοξα ηταν τα τεσσερα δολλαρια που ξοδεψε το 1953 για να ηχογραφησει ένα δισκο 45 στροφων για να τον χαρισει στην μητερα του.Ο ιδιοκτητης του στουντιο Sam Phillips ακουσε την ηχογραφηση κι η συνεχεια αλλαξε την πορεια της μουσικης.

Τον ονομασαν βασιλια του ροκ’ν’ρολλ και ηταν.Απο τους πρωτοπορους,τους στυλοβατες του ροκ’ν’ρολλ και ο καλλιτεχνης που επηρεασε ολους τους μεταγεστερους του.Απο το 1956 που αρχιζει η δισκογραφικη καριερα του εως το 2003 ειχε συνολικα 151 επιτυχιες στις ΗΠΑ.Απο αυτές 17 εγιναν Νο 1,27 τραγουδια εγιναν πλατινενια(δηλαδη πωλησεις ανω των δυο εκατομμυριων) και πολλα αλλα χρυσα.

Από το 1956 εως το 2000 104 αλμπουμ του εγιναν επιτυχιες.Το πιο εμπορικο ηταν το Elvis’ Golden Records με 6 εκατομμυρια πωλησεις.

Στο ιδιο διαστημα επαιξε σε 31 ταινιες οπου τραγουδα από 1-16 τραγουδια.

Γεννηθηκε στις 8 Ιανουαριου 1935 στο Tupelo του Μισσισσιππη και πεθανε από ανακοπη της καρδιας στις 16 Αυγουστου 1977 σε ηλικια 42 χρονων.

Κι όμως αυτος ο τραγουδιστης που εγινε γρηγορα βασιλιας στο ξεκινημα του ηταν ντροπαλος και στις δημοσιες εμφανισεις φαινοτανφοβισμενος.Μονο με το χειροκροτημα και σιγα σιγα την αποθεωση ξεπερασε το προβλημα του.Αλλα και η φωνη του βελτιωνοταν συνεχως.Αλλαζε τονο σε κάθε τραγουδι.Τραγουδουσε country,gospel,rhythm and blues ,pop-ολα σε ενα.Τα μονα σταθερα ηταν η σεξουαλικοτητα στην φωνη του και ο συναρπαστικος τροπος που τα ερμηνευε.

Οι σπασμοι του σωματος του θυμιζαν ανθρωπο που παθαινει ηλεκτροπληξια.Στην συντηρητικη δεκαετια του 60 οι χορηγοι των τηλεοπτικων εκπομπων ζητησαν να τον δειχνουν οι καμερε από την μεση και πανω.

Ο Ελβις ηταν απτοητος.Εκανε την δικη του επανασταση στην μουσικη και ο πλανητης υποταχθηκε στην μαγεια του.

No comments:

Post a Comment