Thursday, December 22, 2011

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ

Τα «αίματα» στην ΕΡΤ άναψαν και πάλι, αυτή αυτή τη φορά μεταξύ του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που δημιουργεί το «Κουτί της Πανδώρας», και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, οι οποίοι αντάλλαξαν δημοσίως αιχμηρές επιστολές.


Χθες όμως διακόπηκε επεισοδιακά και άλλη μία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο Κ. Βαξεβάνης, με επιστολή που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του (www.koutipandoras.gr), ζητούσε απαντήσεις από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχη γιατί, ενώ εδώ και τρεις μήνες έχει εγκριθεί ο νέος κύκλος της εκπομπής του (περίοδος 2011-2012), μέχρι σήμερα δεν υπογράφεται η προβλεπόμενη σύμβαση.



Αφηνε μάλιστα σαφέστατες αιχμές ακόμη και για πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ σημείωνε και μια σειρά ενεργειών που, κατά τον ίδιο, στρέφονταν εναντίον της εκπομπής του και κατέληγε: «Κύριε Ταγματάρχη, η δημόσια τηλεόραση δεν χρειάζεται λοχαγούς κομματικών γραμμών ή συμφερόντων. Δεν χρειάζεται ούτε μάνατζερ που αντιλαμβάνονται έναν ευαίσθητο χώρο ως πεδίο συμφωνιών με τη γνωστή πιάτσα, αλλά αλήθειες γνωστές σε όλους. Εγώ πάντως αυτό που χρειάζομαι είναι η απάντησή σας, πριν καταφύγω στη Δικαιοσύνη για να σας μηνύσω για παράβαση καθήκοντος».



Τη «σκυτάλη» πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, που απάντησε επίσης με επιστολή προς το δημοσιογράφο, την οποία και δημοσιοποίησε. Σε αυτήν αρχικά σημειώνει ότι δεν κατανοεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Κ. Βαξεβάνη. Επειτα απαντά στη σειρά ερωτημάτων που, κατά τον ίδιο, έθετε ο δημοσιογράφος κάνοντας λόγο για «εκβιαστικούς υπαινιγμούς».



Τονίζει ότι «Το κουτί της Πανδώρας» ανανεώθηκε με δική του εισήγηση και αναρωτιέται «τι είδους "πολιτική δίωξη" είναι αυτή» όταν από τη συνεργασία του για το «Κουτί της Πανδώρας» με την ΕΡΤ για το 2010-2011 έχει λάβει 1.714.120 ευρώ, ενώ για το 2011-2012 έχει εγκριθεί ποσό 943.164 ευρώ και καταλήγει: «Σας προκαλώ να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να καταθέσετε τη σχετική μήνυση για παράβαση καθήκοντος», τονίζοντας ότι καθένας έχει τη «μικρή του ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η δική μου δεν σας επιτρέπει να αφήνετε υπονοούμενα ότι δέχτηκα ή αποδέχτηκα οποιεσδήποτε πιέσεις για να σας κόψω την εκπομπή, αλλά δεν μου επιτρέπει και να σας παρουσιάσω ως θύμα σκευωριών και συνωμοσιών».



Ο Κ. Βαξεβάνης πάντως ανέβασε στην ιστοσελίδα του και τη στήλη «Αντίδωρο» φωτογραφία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ με υπέρτιτλο «Ενας Ταγματάρχης δεν θα κάνει την ΕΡΤ ΥΕΝΕΔ» και υπότιτλο «Αξιωματικός υπηρεσίας σε ντέρτια». Οπως όλα δείχνουν, η συνέχεια πλέον θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.



Κακήν κακώς



Ανω-κάτω όμως έγινε το Ραδιομέγαρο χθες για άλλη μια φορά. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία θα συζητιόταν η διάθεση του πλεονάσματος του 2010 από το ανταποδοτικό τέλος ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο, διακόπηκε και πάλι, κακήν κακώς αυτή τη φορά. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει δηλώσει την αντίθεσή της με μια τέτοια κίνηση, απομείωση ουσιαστικά μετοχικού κεφαλαίου, αντέδρασε και χθες δυναμικά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Οπως λέγεται, υπήρξαν εντάσεις ενώ δεν έλειψαν και διαπληκτισμοί που οδήγησαν τελικά στη ματαίωση άλλης μιας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΡΤ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «θα διαφυλάξει τη νομιμότητα και θα παραπέμψει στη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα όσους προέβησαν σε καταστροφές, απειλώντας και καθυβρίζοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου». Τα «πνεύματα» έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και, όπως όλα δείχνουν, οι εντάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.



No comments:

Post a Comment