Thursday, December 22, 2011

Στο άρθρο 99 η «Ελευθεροτυπία»


Μία σελίδα που οδηγεί σε υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα γυρίζει - όπως όλα δείχνουν - σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Οπως έγινε γνωστό χθες, ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης προχώρησαν στην έκδοση γραμματίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προορίζεται εκ του νόμου για την αμοιβή του εμπειρογνώμονος και του μεσολαβητή, οι οποίοι είναι τα κυρίαρχα πρόσωπα στη διαδικασία υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99. Η αίτηση που θα σημάνει και την αρχή για την υπαγωγή της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99, αναμένεται εκτός απροόπτου να κατατεθεί και τυπικά σήμερα στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος που εκδίδει την εφημερίδα, έστειλε επιστολή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην οποία αναφέρει ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, προσθέτει όμως ότι «δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
 Νομικοί και εργατολόγοι οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις λειτουργίες και τις παρενέργειες του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εκτιμούν ότι πιθανόν και εντός της ημέρας οι υπεύθυνοι της εφημερίδας να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να αποτραπεί η λήψη ατομικών διωκτικών μέτρων εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας.

Εξάλλου όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η δικαστηριακή πρακτική, η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο άρθρο 99 λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας των ιδιοκτητών των εταιρειών έναντι των πιστωτών τους, ακόμα και αν πρόκειται για το Δημόσιο. Σε αρκετές περιπτώσεις που οι Αρχές έχουν προβεί σε συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας επιχειρηματιών για μη απόδοση ΦΠΑ, οι δράστες διώκονται μεν ποινικά, αλλά κατά κανόνα μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Για να ξεκινήσει μια εταιρεία τη διαδικασία υπαγωγής της στο άρθρο 99 πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 500.000 ευρώ και ουσιαστικά να έχει επέλθει συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές της.

Το πρώτο βήμα είναι η κατάθεση της σχετικής αίτησης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία χωρίς όμως να έχει μπει και σε παύση πληρωμών.

Στην αίτηση περιγράφεται ουσιαστικά το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, δηλαδή τα προτεινόμενα μέτρα και τα μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης ώστε να είναι βιώσιμη. Για παράδειγμα, απολύσεις ή μείωση κόστους με κάθε τρόπο. Για την απόδειξη όλων αυτών ορίζεται από το δικαστήριο εμπειρογνώμων, συνήθως οικονομολόγος, ο οποίος έχει μία και μοναδική αποστολή: να συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία και να υποβάλει την έκθεσή του εντός 20 ημερών από τον διορισμό του. Το δικαστήριο, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, εφόσον πιθανολογήσει το βάσιμο της αίτησης αποφασίζει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανοίγοντας την αποκαλούμενη «διαδικασία συνδιαλλαγής». Ορίζει μάλιστα μεσολαβητή, ο οποίος αναλαμβάνει μέσα σε δύο - το πολύ τρεις - μήνες, να συνάψει συμφωνία μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% των απαιτήσεων, ενώ θα προτείνει και σχέδιο για τη διάσωση της εταιρείας.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ.
Την πρόταση επιβίωσης παρουσιάζει ο μεσολαβητής στις πιστώτριες τράπεζες και στη συνέχεια σε διάστημα δύο μηνών υποβάλλεται και στο αρμόδιο δικαστήριο. Τα μέλη του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, επικυρώνει την πρόταση. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι το Πρωτοδικείο θα την κάνει δεκτή. Σε περίπτωση πάντως κατά την οποία η συμφωνία της συνδιαλλαγής επικυρωθεί και με δικαστική απόφαση, τότε κατά τη διάρκειά της - εκ του νόμου - αναστέλλονται προσωρινά τα διωκτικά μέτρα και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Τέλος, όσον καιρό διαρκεί η συνδιαλλαγή, ακόμα και αν οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» που έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα δικαιωθούν, δεν μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους καθώς ο νόμος απαγορεύει ρητά τη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

No comments:

Post a Comment