Thursday, December 22, 2011

Χριστούγεννα με την ΕΤ3





Στο πνεύμα των εορτών προσαρμόζει το πρόγραμμά της η ΕΤ3 τις ημέρες των Χριστουγέννων με ποιοτικές ψυχαγωγικές προτάσεις για όλη την οικογένεια.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το πρωί, με το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Προσκύνημα στην Καππαδοκία» (WhiteFox 2009), ένα τηλεοπτικό ταξίδι στο «Λίκνο των Αγίων» στην Καππαδοκική γη. Τη γη με τη μαγευτική ιστορία ως πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όριο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, λίκνο ζωής και προσευχής εκατομμυρίων χριστιανών. Για πρώτη φορά ο φακός προβάλλει τις χιλιάδες εκκλησίες και τα άγνωστα ασκηταριά που έχουν χτιστεί μέσα στα μαλακά ηφαιστιογενή πετρώματα. Οι τηλεθεατές ξεναγούνται στα δαιδαλώδη χωριά, εκεί που χιλιάδες άνθρωποι κρύβονταν επί μήνες στα έγκατα της γης για να σωθούν από τους επιδρομείς.

Στις 9.30 τα «Ιερά Μονοπάτια», σκηνοθεσίας Γιάννη Λάμπρου, επισκέπτονται την «κιβωτό» της ρωσικής τέχνης, την Γκαλερί Τρετιακώφ, που φιλοξενεί έργα των δύο σημαντικότερων αγιογράφων της Ρωσίας, του Έλληνα Θεοφάνη και του μαθητή του, Αντρέι Ρουμπλιώφ. Η ατμοσφαιρική Μόσχα, η βαθιά πίστη των ορθόδοξων Ρώσων και τα αριστουργήματα των δύο καλλιτεχνών προσφέρουν ένα ιδιαίτερο τηλεοπτικό οδοιπορικό.

Στις 10.00 οι «Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες» (Ampersand 2004) παρουσιάζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως ζωντανεύει στους δρόμους του Παρισιού. Κάθε χρόνο, το Δεκέμβριο, πλήθος παιδιών μαζί με τους γονείς τους κατακλύζουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης για να θαυμάσουν τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες. Μαζί με τα παιδιά οι γονείς αναπολούν τα δικά τους παιδικά χρόνια. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για την προετοιμασία της διακόσμησης μιας ξεχωριστής βιτρίνας.

Στις 11.00 η παιδική ταινία «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» του Steve Barron αναλαμβάνει να ταξιδέψει τους τηλεθεατές, μικρούς και μεγάλους, στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπως απαιτεί η ημέρα.

Στις 13.30 η «Διασπορά» με τη Χρύσα Σάμου επισκέπτεται το ακριτικό Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη κι εύχεται «χρόνια πολλά» στους απανταχού ομογενείς με χορευτικά συγκροτήματα, μνήμες περασμένων χρόνων από συγγενείς αποδήμων που ζουν και εργάζονται κυρίως στην Αυστραλία. Τα παιδιά λένε τα κάλαντα και στέλνουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Η εκπομπή μεταφέρει όμορφες εικόνες, όπως η ανταλλαγή ευχών με το φαροφύλακα της Στρογγύλης και διαβάζει χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές που έχουν σταλεί από όλο τον κόσμο στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Χατζηγεωργίου, η εικονοληψία του Ευθύμη Σημαδόπουλου, ενώ το μοντάζ επιμελήθηκε ο Νίκος Παπαναστασίου.

Στις 15.00 ακολουθεί η σειρά «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» για την ιστορία, τα ήθη και τον πολιτισμό των απανταχού Ποντίων με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Τάσο Παλαντζίδη.

Στις 16.00 «Του νερού τα παραμύθια» με την Ίνα Ταράντου περνούν παραδοσιακά Χριστούγεννα στη Δράμα.

Στις 17.05 το αμερικανικό κοινωνικό δράμα «Κάποια μαγικά Χριστούγεννα» του Φίλιπ Μπόρσος κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών με την αλληλουχία δραματικών περιστατικών που συνδέονται χαρακτηριστικά με την ιστορία των Χριστουγέννων.

Στις 19.00 η οθόνη της ΕΤ3 πλημμυρίζει με τη μαγεία του ελληνικού κινηματογράφου με «Το πιο λαμπρό αστέρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας «Η μεγάλη απόδραση στη μικρή οθόνη».

Στις 21.00 ακολουθεί το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Το άστρο των Χριστουγέννων» (York Films of England) το οποίο ερευνά το μυστήριο του άστρου της Βηθλεέμ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή έρευνα, η ιστορία μιας αστρονομικής αναζήτησης που έγινε στους αγίους τόπους με τον σπουδαίο επιστήμονα Dr.David Hughes.

Στις 23.00, το δίωρο εορταστικό πρόγραμμα με τίτλο «Με λένε Γιώργο». Κεντρικό πρόσωπο είναι ο μουσικός και δημοσιογράφος με τύφλωση Γιώργος Μπελίρης. Η παρέα του Μπελίρη -δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, και εθελοντές από το χώρο της αναπηρίας- συζητά για την ανθρώπινη ποικιλομορφία, τη συνύπαρξη και τραγουδά για τη ζωή. Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παλιά και νέα τραγούδια από τους Κώστα Καράλη, Δημήτρη Νικολούδη, Νίκο Πασχάλη, Γιώργο Μπελίρη, Ελένη Αναγνώστου, Βασιλική Κωστοπούλου και πολυμελή ορχήστρα. Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, το εορταστικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει μια ανάσα από τα καθημερινά προβλήματα.

Στη μία τα μεσάνυχτα ακολουθεί το «Ατέλειωτο κοντσέρτο» της ΕΤ3 με τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Club του Μύλου.

Στη συναυλία, διάρκειας 2,5 ωρών, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα τραγούδια του με την κιθάρα του, ακουστική και ηλεκτρική και τρεις μουσικούς, τον Μιχάλη Βρέττα στο βιολί, τον Μιχάλη Καλκάνη στο κοντραμπάσο και τον Νίκο Πασσαλίδη στο μπουζούκι, τον τζουρά και το ούτι. Με τα όργανα μιας μπάντας δωματίου, μιας μικρής δεμένης ομάδας, ξαναδίνει στα τραγούδια του τη λιτή, πρωταρχική τους μορφή. Μία διαφορετική μουσική παράσταση που έχει στόχο να λειτουργήσει σαν αντίδοτο στο απαισιόδοξο κλίμα της εποχής. Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Δημήτρη Βέττα και η τηλεοπτική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κάντερ Μπαξ.



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011, στις 6, η ΕΤ3 θα μεταδώσει τη Θεία Λειτουργία από Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης και στις 9, σε απευθείας σύνδεση με το Φανάρι, τη Θεία Λειτουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στις 12.00 ο «Τόπος και το τραγούδι του» με το Γιώργη Μελίκη φιλοξενείται σε ένα μικρό χωριό των Χασίων, τη Βαλανίδα και παρουσιάζει χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και έθιμα του τόπου.

Στις 15.00 η «Κυριακή στο χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ φιλοξενείται στην πανέμορφη πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα σε έναν παλιό μύλο, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε “Μύλο των Ξωτικών”.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών, χαράς, δημιουργίας, ελπίδας και γλυκών χριστουγεννιάτικων και τοπικών γεύσεων, που στήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στις 25 Δεκεμβρίου τα παλιά φουγάρα του Μύλου παίρνουν μπροστά και σκορπίζουν απίστευτες μυρωδιές. Τα γρανάζια λαδώθηκαν, οι μηχανές επισκευάστηκαν. Οι Μύλοι ξεκινούν να δουλεύουν και να παράγουν το πολυπόθητο υλικό για τις γευστικές δημιουργίες. Μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό ο τηλεοπτικός φακός στέλνει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές με τις μελωδίες από την ορχήστρα «Βασίλη Τσιτσάνη», τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικάλων, το θεατρικό δρώμενο «Χριστούγεννα στο πάρκο». Στέλνει τις ευχές του χορεύοντας σε παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους ρυθμούς, ενώ γλυκαίνει την ήδη λαμπρή ημέρα με τη παρασκευή ενός μοναδικού και εντυπωσιακού γλυκού, μέσα στο εργαστήριο σοκολάτας, το σημείο αναφοράς του Μύλου. Η αρχισυνταξία είναι του Γρηγόρη Γκίνου, η σκηνοθεσία του Σήφη Νανάκη και του Δημήτρη Καραθανάση, η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή και το ένθετο μαγειρικής της Δήμητρας Στεφανίδου.

Στις 20.00 η οικογενειακή ξένη ταινία «Χριστούγεννα στην Αλάσκα» σκηνοθεσίας Richard Lang, με τους John Schneider, Tom Wopat, Kim Delanay αφηγείται μία συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία.

No comments:

Post a Comment