Thursday, December 22, 2011

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ


Λίγο πριν τα Χριστούγεννα έρχεται στις αίθουσες η πιο αισιόδοξη ταινία της χρονιάς: το The Artist με τα απλά υλικά του (κλασικό σινεμά με όλη τη σημασία της λέξης) κατάφερε να κερδίσει κοινό, κριτικούς και βραβεία όπου προβλήθηκε και να χαρίσει χαμόγελα σε εποχή κρίσης. Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται και το Επτά Μέρες Με τη Μέριλιν, με την ερμηνεία της Μισέλ Γουίλιαμς να ξεχωρίζει.




The Artist



Είναι σίγουρα η ταινία της χρονιάς. Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους έφτιαξε μια ταινία ευχάριστη, γλυκιά, τρυφερή για έναν σταρ του βωβού σινεμά που πλήττεται από την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου. Η μικρή αυτή ασπρόμαυρη και βωβή (με μερικά «κλεισίματα του ματιού») ταινία αποτελεί έναν αισιόδοξο φόρο τιμής στο ίδιο το σινεμά και καταφέρνει να φτάσει στην καρδιά του θεατή, φέρνοντας χαμόγελα. Η παρουσία του εξαιρετικού Ζαν Ντιζαρντέν γεμίζει την οθόνη, σε μία ερμηνεία που πιθανώς θα φέρει τον Γάλλο ηθοποιό μέχρι τα Όσκαρ.



Επτά μέρες με τη Μέριλιν



Την μυθική μορφή της Μέριλιν Μονρό ανέλαβε να ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη η Μισέλ Γουίλιαμς. Επιλέγοντας να επικεντρωθεί σε επτά μόλις ημέρες από τη ζωή της, την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια» στη Βρετανία, ο Σάιμον Κέρτις παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά του μύθου, μέσα από τον έρωτα με έναν νεαρό σκηνοθέτη. Η Μισέλ Γουίλιαμς τα καταφέρνει καλά και μάλλον θα είναι υποψήφια για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης ο Κένεθ Μπράνα ως Λόρενς Ολίβιε, η Έμμα Γουότσον (στη μετά-Χάρι Πότερ εποχή), ο Έντι Ρεντμέιν, η Τζούλια Όρμοντ κ.ά.



Γάτος Σπιρουνάτος



Ο Γάτος-Δον Ζουάν που γνωρίσαμε στις ταινίες Σρεκ με τη φωνή του Αντόνιο Μπαντέρας αποκτά δική του ταινία. Στον «Γάτο Σπιρουνάτο» μαθαίνουμε την προέλευσή του, την παρέα του (που αποτελείται την Κίτι την Ελαφροπατούσα και τον Χάμπτι Ντάμπτι), ενώ παρακολουθούμε τις προσπάθειες του να κλέψει τη Χήνα με τα Χρυσά Αυγά και να αποφύγει τα βέλη του έρωτα.



Η κραυγή ενός ανθρώπου



Η γαλλοβελγική ταινία του Μαχαμάτ - Σαλέχ Χαρούν περιγράφει την ιστορία του 60χρονου Άνταμ, πρώην πρωταθλητή κολύμβησης και νυν υπάλληλο σε ξενοδοχείο, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης, αλλά και με την εμφύλια σύγκρουση που ταλανίζει το Τσαντ. Με τους: Γιουσούφ Τζαορό, Ντιουκουντά Κομά, η συγκινητική αυτή ταινία κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών.



Νήσος 2: το κυνήγι του χαμένου θησαυρού



Η πρώτη Νήσος βασίστηκε σε μια απλή, αλλά πανέξυπνη ιδέα: τέσσερις ανθρωπο εξουσίας μιας μικρής τοπικής κοινωνίας καλούνται να πάρουνμιαπεριουσία αν διαβάσουν ο καθέναςμιαεπιστολή που πιθανώς βγάζει τα άπλυτά τους στη φόρα. Γι’ αυτό και έκοψε 250.000 εισιτήρια.
 Δύο χρόνια μετά, με διαφορετικό σκηνοθέτη, αλλά με τους ίδιους πρωταγωνιστές, η δεύτερη Νήσος βρίσκει τους τέσσερις βασικούς ήρωες να έχουν χάσει την εξουσία τους, αλλά να αναζητούν έναν θησαυρό. Δυστυχώς, η ταινία δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος της πρώτης, επιλέγοντας το εύκολο χιούμορ αντί για την ουσιώδη σάτιρα. Σε σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Μιχάλη Μαρίνο, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ελένη Καστάνη κ.ά.



No comments:

Post a Comment