Monday, September 21, 2009

ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ: ο πρωτος σουπερσταρ του ραδιοφωνου στην Θεσσαλονικη

Μπορεί ο Χρίστος Τσιγγιρίδης να είναι ο άνθρωπος που έφερε το ραδιόφωνο στην Θεσσαλονίκη και στα Βαλκάνια, ο πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας, αλλά το ραδιόφωνο πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά σ’ολη την Ελλαδα ανέδειξε έναν από τους πρώτους σούπερ σταρ των ερτζιανών, τον Αλκη Στέα.
Στην δεκαετία του 50, το μεσημέρι της Τετάρτης, όλη η οικογένεια στο τραπέζι και από το ανοιχτό ραδιόφωνο όλοι άκουγαν το «Τηλεφωνικό παιχνίδι» του Άλκη Στέα. Ένα παιχνίδι εγκυκλοπαιδικών και άλλων γνώσεων, που όσοι έβρισκαν τις απαντήσεις κέρδιζαν δώρα. Έτσι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Άλκη Στέα στη Θεσσαλονίκη
Το 1960 όταν λειτούργησε, κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, ο πρώτος σταθμός τηλεόρασης στο περίπτερο της ΔΕΗ, ο Α.Σ ήταν ο πρώτος έλληνας εκφωνητής Τ/Ο και εκεί μετέφερε με την ίδια πάντα επιτυχία το «Τηλεφωνικό παιχνίδι».
Το 1962 με την έναρξη του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με οργανωτή την ΔΕΘ, ο Α.Σ είναι η φυσική επιλογή για την παρουσίαση του νέου θεσμού. Εκτός από την δημοτικότητα του ήταν και άλλοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην απόφαση αυτή: η εξαιρετική του άρθρωση, τα σωστά-άψογα ελληνικά του, η δυνατότητα του να αυτοσχεδιάζει ανεξάντλητα και χωρίς κείμενα και η εμφάνιση του βέβαια.
Παράλληλα ο Α.Σ δημιούργησε με τον συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη και άλλους δύο φίλους του το διαφημιστικό γραφείο «Ηχώ» που γρήγορα εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε και δημιούργησε γραφεία στην Αθήνα.
Πριν ένα χρόνο με την πρωτοβουλία της Ένωσης Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το όνομα του σε δρόμο της Θεσσαλονίκης.
Η ίδια ένωση καθιέρωσε το βραβείο «Άλκης Στέας».
Ήταν ο Α.Σ που με κάλεσε ως νεαρό δημοσιογράφο στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και μου πρότεινε την παρουσίαση της πρώτης μου ραδιοφωνικής εκπομπής. Μπροστά στην αμηχανία μου αναγκάσθηκε να με διαβεβαιώσει «Μπορείς. Όλοι έτσι ξεκινήσαμε»
45 χρόνια αργότερα συνεχίζω να παρουσιάζω εκπομπές στο ραδιόφωνο- χάρη σ’αυτή την πρόσκληση.
Ο Α.Σ ήταν πάνω από όλα γενναιόδωρος-και προπαντός με τους νέους. Οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Τραγουδιού που τον πλησίασαν τον λάτρεψαν. Γιατί είχε πάντα μια συμβουλή, ένα καλό λόγο, μια σωστή παρατήρηση.
Στην Θεσσαλονίκη τον αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και στην ΔΕΘ ήταν το δεύτερο σπίτι του.
Δέκα χρόνια αφού έφυγε για το πιο μακρινό ταξίδι, η ευχή-προτροπή του «Ευτυχειτε» αντηχεί στα αυτιά μας γιατί ποτέ δεν την είχαμε περισσότερη ανάγκη όσο τις μίζερες αυτές μέρες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Και ποτέ δεν είναι αργά για ένα ακόμα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Α.Σ από τον ειλικρινως υμετερο και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους που τους έδωσε ευκαιρίες και τους άνοιξε δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment