ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, September 16, 2009

ΑΠΟ ΤΟ 1954-89

Παραστάσεις - συναυλίες
25 χρόνων στην Θεσ/νικη



Κάθε έντυπο πρόγραμμα κρύβει, όπως είναι φυσικό, και μια ή περισσότερες ιστορίες. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το πρόγραμμα αναφέρεται σε παραστάσεις – συναυλίες που δόθηκαν στην Θεσσαλονίκη και ξεχάστηκαν ή έμειναν γλυκειές αναμνήσεις για τους λόγους που τις θυμούνται. Αλλά παράλληλα είναι το πλούσιο καλλιτεχνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης που σε κάθε στιγμή της ιστορίας της φιλοξένησε σπουδαία θεατρικά, μουσικά, χορευτικά σύνολα και προσωπικότητες.
Από την ιδιωτική συλλογή του Λευτέρη Κογκαλίδη που περιλαμβάνει προγράμματα εκδηλώσεων από το 1954 – 89, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, κι έχει να θυμίσει πολλά, αλιεύσαμε πλούσιο υλικό πληροφοριών.

Χ Χ Χ


Ο θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου – Μίμη Φωτόπουλου παρουσίασε στο θέατρο «Παλλάς» (αριθμός τηλεφώνου τότε ήταν 5515) το 1954 την κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη «Το σπίτι των τεσσάρων κοριτσιών» σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη. Το εξώφυλλο του προγράμματος φιλοτεχνήθηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο.
Στον θίασο συμμετείχαν οι Νίτσα Τσαγανέα, Α. Καπελάρη, Μαίρη Εγιπίδου, Ζωή Φυτούση
Αντιγόνη Κουκούλη, Ερρίκος Κονταρίνης, Περικλής Χριστοφορίδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Αργύρης.


Χ Χ Χ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 1954-55 παρουσίασε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης την Οπερέτα του Εμμεριχ Καλμαν «Κοντέσσα Μαρίτσα» σε τρεις πράξεις και 14 εικόνες.
Το έργο που μετέφρασε ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μυρατ, με διευθυντή ορχήστρας τον Β. Πφέφρερ, διευθυντή χορωδίας τον Μ. Βούρτση χορογραφίες Τ. Βαρουτη-Αγγέλου Γριμάνη, σκηνογρααφίες-ενδυμασίες Γ. Ανεμογιάννη.
Στο ρόλο της κοντέσας η Ανθή Ζαχαράτου (εναλλάξ με την Λέλα Ζωγράφου). Στους
Άλλους ρόλους οι Ν. Ντουφεξιάδης, Μ. Καζαντζής, Δ. Θάνος, Μ. Παπαδοπούλου, Α. Μητσάκου, Ν. Μουσδράκης, Τ. Γεωργίου, Εμμ. Μολότσος, Μ. Πραγαστή, Ελ. Τερζής, Σ. Καλογεράς.


Χ Χ Χ

Στην χειμερινή περίοδο 1956-1957 ο θίασος Ελλης Λαμπέτη-Δημήτρη Χορν παρουσίασε στο «Παλλάς» δύο έργα. Την «Ζιζή» της Κολέτ σε διασκευή της Ανίτας Λουζ, σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, σκηνογραφίες-κοστούμια Γιάννη Στεφανέλλη. Εκτός από τους θιασάρχες στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Αννα Παϊταζή, Δήμητρα Ζέζα, Ζωρας Τσαπέλης, Μιράντα, Ολυμπία Παπαδούκα.
Στις διαφημίσεις του προγράμματος αναφέρεται ότι « κάθε βράδυ στο κοσμικό κέντρο «Χαβάι» ο χιουμορίστας Chaηsonnier Σταύρος Γραμματικόπουλος σας προσκαλεί με το διαλεχτό του επιτελείο σε ένα πολιτισμένο γλέντι. Παίζει η ορχήστρα Ποζελι με τραγουδιστή τον Γιώργο Κυδωνίδη».
Από τις διαφημίσεις : « το μεγαλύτερο, νεώτερον, ταχύτερον ελληνικον υπερωκεάνιον «Ολυμπία» 23.010 τόνων, ναυπηγήσεως 1953, ταχύτητας 21 μιλίων, γραμμή Πειραιώς-Χάλιφαξ-Νέας Υόρκης».
Επίσης στην περίοδο 1956-1957 ο θίασος Λαμπέτη-Χορν ανεβάζει στο «Παλλάς» το έργο του Τζ. Μπάρρυ «Ο αριστοκρατικός δρόμος» σε μετάφραση Δημήτρη Χορν, σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, σκηνογραφία-κοστούμια Γιάννη Στεφανέλλη, επιμέλεια χορών Τατιάνας Βαρούτη.
Στην διανομή (κατά σειρά εμφανίσεως) συμμετείχαν (εκτός από τους θιασάρχες) οι :Γιάννα Ολυμπίου, Ρίτα Μουσούρη, Ολυμπία Παπαδούκα, Αννα Παϊταζή, Λουίζα Ποδηματά, Γιώργος Βελέτζας, Βάσω Κουκουνάκη, Γιάννης Καβαδάς, Νίνα Γιαννίδου, Πέτρος Φυσσούν, Δήμητρα Ζέζα, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ζώρας Τσάπελης, Γιώργος Βελέτζας.
.
Χ Χ Χ


Ο θίασος της Ελένης Χατζηαργύρη με καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη τον Τίτο Φαρμάκη παρουσίασε στο θέατρο «Παλλάς» (πιθανότατα το 1957) το έργο του Τζων Πρίσλεϋ «Επικίνδυνη στροφή» σε μετάφραση Μαίρης Βεάκη Ποζιοπούλου, σκηνογραφίες Βαγγέλη Ολυμπίου και μουσική επιμέλεια Τάσου Μαστοράκη.
Εκτός από την Χατζηαργύρη στην παράσταση παίρνουν μέρος, οι Μαρία Φωκά, Μαίρη Χρονοπούλου, Τάνια Σαββοπούλου,Τίτος Φαρμάκης, Γιάννης Φέρτης, Στέφανος Ληναίος.

Χ Χ Χ
Το Ελεύθερο Θέατρο το Νοέμβριο- Δεκέμβριο 1958 ανέβασε στο Βασιλικό Θέατρο την τρίπρακτη κωμωδία του Ούγκο Μπέττι « Τα όνειρά μας» σε μετάφραση Ρίτας Μπούμη-Παπά, σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, σκηνικά – κοστούμια Γιάννη Μιγάδη και μουσική επιμέλεια Ελλης Σολωμονίδου.
Πρωταγωνιστές ( κατά σειρά εισόδου στην σκηνή) οι : Κώστας Καζάκος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Κώστας Πίτσιος, Χριστόφορος Αναστασιάδης, Μαίρη Αντωνοπούλου, Κίττυ Αρσένη, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Θανάσης Μυλωνάς, Μάρθα Βούρτση, Άννα Ταρη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Βούλα Αβραμίδου.
Ο θίασος προανήγγειλε στο έντυπο πρόγραμμά του ως επόμενα έργα του :
«Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι , « Η Ηρα και το παγώνι» του Σων Ο’ Κέηζυ, «Η γυναίκα της νειότης σου» του Ζακ Ντεβάλ, «Τ’ αγριμάκι» του Στέφαν Τζαγκόν, «Η χαρά θέλει δάκρυα» του Τέρενς Ράττιγκαν, «Το φιντανάκι» του Παντελή Χορν, «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου» των Μος Χαρτ-Τζ. Κάουφμαν.


Χ Χ Χ


Το καλοκαίρι του 1958 το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου το έργο του Τζων Πάτρικ «Το αυγουστιάτικο φεγγάρι» σε μετάφραση Στ. Σπηλιωτόπουλου, σκηνικά –κοστούμια Γιώργου Βακαλό, σκηνοθεσία Κ. Κουν.
Πρωταγωνιστούν οι : Δημήτρης Χατζημάρκος, Γιώργος Κωνσταντίνου,Κώστας Μπάκας, Δημήτρης Μπάλλας, Ελένη Καρπέτα, Τάνια Σαββοπούλου, Θόδωρος Κατσαδράμης, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μαρία Μαρμαρινού, Γιώργος Λαζάνης, Θανάσης Κανέλλης, Ελένη Παπαγιάννη, Εκάλη Σώκου, Μηνάς Χρηστίδης.
Ακολούθησαν «Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουαν» του Μπρεχτ, «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα, «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τ. Ουίλλιαμς.


Χ Χ Χ


Την «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι σε μετάφραση Νίκου Ποριώτη, σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μιγάδη, χορογραφίες Γιάννη Φαϊτάκη και μουσική επιμέλεια Ελλης Σολωμωνίδου παρουσίασε στα τέλη του 1958 στο Βασιλικό Θέατρο το «Ελεύθερο Θέατρο» .Πρωταγωνιστές (κατά σειρά εισόδου στη σκηνή) οι : Θόδωρος Τριανταφυλλίδης, Κώστας Καζάκος, Θανάσης Μυλωνάς, Κώστας Πίτσιος, Μάρθα Βούρτση, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Κίττυ Αρσένη, Αννα Ταρή, Βούλα Αβραμίδου, Μαίρη Αντωνοπούλου.
Ο Γιάννης Σιδέρης, ο ιστορικός του Νεοελληνικού Θεάτρου, στο έντυπο πρόγραμμα της παράστασης γράφει για το Ελεύθερο Θέατρο : « Το Ελεύθερο Θέατρο είναι πανέτοιμο να παρουσιαστεί μπροστά σας με όλο το άρωμα της πρώτης του ευθύνης, το κοινό το ελληνικό πρέπει να παίξει κι εκείνο καλά το σπουδαίο του ρόλο, ν’ αγαπήσει τον τίμιο αυτό θίασο, και γιατί οι κόποι της νεότητας δεν είναι σωστό να μένουν χωρίς ανταμοιβή και γιατί καθήκον μας είναι ν’ αγαπούμε θετικά ότι έρχεται να μας μιλήσει με τα συστατικά της προσπάθειας για το καλύτερο» (Νοέμβριος 1958)


Χ Χ Χ



Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της 24ης ΔΕΘ το 1959, το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκι παρουσίασε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο τα έργα «Μακρινή πορεία» του Τhomson, «Ο τσιγγάνος» του Ραβέλ, « Ο Μαγικός μανδαρίνος» του Μπάρτσου, «Η ερημιά» του Χατζηδάκι.
Στις 22 Σεπτεμβρίου παρουσίασε τα έργα «Ο Μίδας», «Ο μαγικός μανδαρίνος», «Ο κύκλος του CNS» και « Η ερημιά». Και στις 23 Σεπτεμβρίου : «Ο τσιγγάνος », «Ο κύκλος του CNS», «Τα πουλιά», «Η ερημιά».
Στο έργο «Πουλιά» το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι ερμηνεύει ο Γιώργος Μούτσιος. Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Τσαρούχη. Στο «Βασιλιά Μίδα» η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι του Σπύρου Βασιλείου.
Το συμβούλιο του Ελληνικού Χοροδράματος αποτελούσαν τότε οι Δημ. Ζάννος, Παν. Μητσόπουλος, Σπύρος Σκιαδαρέσης, Σπύρος Βασιλείου. Σύμβουλοι ήταν οι Γιάννης Μόραλης, Ι. Παπαδόπουλος, Αλίκη Παπαληγούρα, Μάριος Πλωρίτης, Ντόρα Τσάτσου, Μίκα Φατούρου, Δημ. Χαρισιάδης , Μάνος Χατζηδάκις.
Μόνιμος χορογράφος ήταν η Ράλλου Μάνου- Ντόρα Τσάτσου και έκτακτοι οι Αγγελος Γριμάνης- Μανώλης Καστρινός.
Μεταξύ άλλων στις παραστάσεις εμφανίστηκαν οι : Bαγγέλης Σειληνός, Κέλλυ Χριστοφορίδη, Ανδρέας Περής, Χρήστος Μπουλιάκης, Δημήτριος Δασκαλέας, Αντώνης Μανούσος, Φοίβος Ντόμης, Θάνος Σαμιος, Ρένα Καμπαλάδου, Γιώργος Εμιρζάς, Τζένη Συρίγου, Ρίτσα Γιαννιώτου.



Χ Χ Χ


Τον Οκτώβριο του 1959 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης εμφανίζεται το γερμανικό μπαλέτο Junge Ballett που παρουσίασε χορευτικά κομμάτια με μουσική Μότσαρτ, Σοπέν, Πουλένκ, Οφενμπαχ και Τζώρτζ Γκέρσουϊν («Ένας Αμερικανός στο Παρίσι»)



Χ Χ Χ


Το Μεγάλο Τσίρκο της Γαλλίας της Γαλλίας «Τaras Bulba» παρουσιάστηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Το Τσίρκο είχε ελέφαντες, τίγρεις, αραβικά και ολλανδικά άλογα, Ινδιάνους καβαλάρηδες, ακροβατικά, ταχυδακτυλουργούς, παλιάτσους, κλπ.



Χ Χ Χ


Το Θέατρο της Τέχνης του Μπαλέτου παρουσίασε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης από 24-27 Σεπτεμβρίου 1959 το καλλιτεχνικό Γραφείο του Θόδωρου Κρίτα.


Χ Χ Χ



Το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπά ανεβαίνει στο Θέατρο «Παλλάς» (μάλλον μετά το 1958), το έργο του Μανώλη Σκουλούδη «Ο ηλίθιος» (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι), σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, μουσική Μανώλη Σκουλούδη, σκηνογραφία-κοστούμια Γιάννη Στεφανέλλη.
Οι ηθοποιοί της διανομής : Κ. Παπάς, Ειρήνη Παπά, Μ. Κατράκης, Κ. Μπαλαδήμας, Ν. Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπάς, Σπ. Παπαφραντζής, Γ. Βελέντζας , Ανδρέας Λάππας, M. Σακελλάριος, Ελένη Ζέρβα, Γιώργος Δήμου, Αλέκα Παίζη, Ντένις Μπαλτσαβιά, Μ. Σλιπίδου, Δ. Κατσούλης, Χρ. Χειμάρας, Ν. Βασταρδής, Κ. Δεληγιάννη, Θόδωρος ¨Εξαρχος, Γιώργος Βλαχόπουλος.
Η τιμή του εισιτηρίου ήταν τότε 25 δρχ.
Σε σημείωμα του στο έντυπο πρόγραμμα ο Μάνος Κατράκης γράφει : «Πριν από τριάντα χρόνια αντίκρισα για πρώτη φορά τα φώτα της ράμπας από τη μικρή και αξέχαστη σκηνούλα του θεάτρου των «Νέων» του Παγκρατίου. Ήταν μια νύχτα του Ιουνίου του 1928. Γιάννης Ξανθάκης λεγόταν ο άνθρωπος που με πήρε από το χέρι και με πήγε στο «Ντελίς» στην πρόβα του θιάσου που έπαιζε εκείνη την εποχή στο Παγκράτι υπό τους Παντόπουλο και Νικολόπουλο……..
Ο θίασος του Ε.Λ.Θ. αποτελείται από τριάντα μέλη, διαλεχτά στελέχη του Δραματικού Θεάτρου, με άρτιο τεχνικό προσωπικό με πλήρη σκηνικό εξοπλισμό……»
Στο πρόγραμμα της παράστασης αναδημοσιεύονται σχόλια του τύπου των ΗΠΑ -- Αγγλίας για την Ειρήνη Παπά :
*Hollywood Reporter (19.3.56) : « μια εκθαμβωτική νέα Ελληνίδα…..θα έχει κάθε πιθανότητα να γίνει μια μελαχρινή Γκρέτα Γκάρμπο……… Φαίνεται να έχει την ομορφιά ενός αρχαϊκού ελληνικού αμφορέα»
*Daily Mirror (31.3.56) : « η μελαχρινή αυτή καλλονή είναι εξαίρετη ηθοποιός και αποδίδει δύσκολες δραματικές σκηνές με πολύ ευκολία»
*Λουέλλα Παρσονς : « Η ελληνικής καταγωγής καλλονή είναι η πιο φλογερή πρωταγωνίστρια της Μετρο Γκολντουϊν και θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Ρόμπερτ Ταίηλορ στο έργο «Δύναμη και υπερηφάνεια»


Χ Χ Χ



Έκτακτη συναυλία έδωσε η ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ στο γήπεδο της ΧΑΝΘ την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 1960.
Στο πρώτο μέρος διευθύνουν οι Αλλέκος Σπάθης-Κώστας Καπνίσης και τραγουδούν η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιάννης Βογιατζής..
Τραγούδια που ακούστηκαν : «Φύγε» των Αλ. Σπάθη-Γ. Οικονομίδη, «Νοσταλγικοί ρυθμοί» των Αν. Χατζηαποστολου-Π.Παρθένη, «Τελευταία γιασεμιά» του Αττίκ, «Το μικρό το μαγαζί» των Αλ.Σπαθή-Ρ. Ζαλοκώστα, «Μένω σε κάποια γειτονιά» των Λ. Μαρκέα-Θ.Σοφού, «Μια πίκρα» και «Ο Καραγκιόζης» των Αλ. Σπάθη – Ρ.Ζαλοκώστα, «Κάνε λιγάκι υπομονή» των Μ. Σουγιούλ-Χρ.Γιαννακοπούλού, «Βαρκούλα» των Κ.Καπνίση- Χρ. Μάνεση, κ.ά.
Από τις συνθέσεις Μάνου Χατζηδάκι ακούστηκαν «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Μέσα σ’αυτή τη βάρκα», «Η τιμωρία», «Ξέρω κάποιο στενό», «Για σένα την αγάπη μου», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Κυπαρισσάκι».
Ο Χατζηδάκης διεύθυνε και τα «Περιμένοντας το χειμώνα» του Σπ. Μεντή, «Στους δρόμους της Αθήνας» των Στ. Ρουχωτά-Γ. Οικονομίδη, «Που πέταξε τ’ αγόρι μου « των Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου.
«Την εκδήλωση αυτη το ΕΙΡ αντιλαμβάνεται ως εκπλήρωση ενός χρέους του, προς την πνευματική και καλλιτεχνική Θεσσαλονίκη και ως μία αρχή ,η οποία, με την βοήθειά κοινού και καλλιτεχνών, θα καταστεί δυνατόν να έχει και την συνέχεια της» σημιώνεται στο πρόγραμμα της συναυλίας.


Χ Χ Χ


Στο θέατρο «Διονύσια» το 1923 η Αθηναϊκή Οπερέτα Γ.Δράμαλη παρουσίασε το έργο του Ν.Χατζηαποστόλου «Ερωτικά γυμνάσια» σε διασκευή και στίχους Ν. Παρασκευόπουλου. Πρωταγωνιστές είναι οι Εύα Σανδή, Τούλα Λωρη, Αγ.Γαβριηλίδου,Αννα Βώκου, Σάσα Λάμπη, Μ.Γαβαλά, Δ.Μαυρίδης, Ιω.Βαλέττας, Αντ. Παπαγεωργίου, Θ.Καρέζος, Γ.Δράμαλης, Νόρα Φρέντος.



Χ Χ Χ


Το καλοκαίρι του 1960 ο Κουν παρουσιάζει το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τ.Ουίλλιαμς με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη πλαισιωμένη από τους Γιάννη Φέρτη, Σπύρο Καρδάρη, Αλέκο Ουδινότη, Νικο Κούρο,Γιώργο Κωνσταντίνου, Μίμη Κουγιουμτζή, Σοφία Μιχοπουλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Σπύρο Λαχά, Διαγόρα Χρονόπουλο, Μαρία Μαρμαρινού, Γιώργο Λαζάνη, Ελένη Σαγιανού, Σοφια Γιοτσοπούλου, Θόδωρο Κατσαδράμη.
Το έργο παρουσιάσθηκε σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, μουσική Μάνου Χατζηδάκι, σκηνικά Γιάννη Στεφανέλλη, κοστούμια Ντέννης Βαχλιώτη, σκηνοθεσία Κ. Κουν.
Το καλοκαίρι του 1961 ο Κουν παρουσιάζει το «Ένα σταφύλι στον ήλιο» της Λώραίν Χανσμπερυ σε μετάφραση Μίτση Κουγιουμτζόγλου. Το ίδιο καλοκαίρι ανεβάζει τις «Καρέκλες», «το μάθημα», των «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο.
Το καλοκαίρι του 1962 ανεβάζει τον «Ρινόκερο » του Ιονέσκο και « Τα νέα παιδιά» του Ζοζέ – Αντρέ Λακούρ.


Χ Χ Χ


Στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης το Θέατρο Αθηνών του Δημήτρη Μυράτ παρουσίασε το 1961 το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» σε μετάφραση-σκηνοθεσία Δημ. Μυράτ, μουσική Μάνου Χατζηδάκι, σκηνογραφία Δημήτρη Μυταρά.
Στον θίασο, εκτός από τον Μυράτ, συμμετέχουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Γιάννης Αργύρης, Αλίκη Ζωγράφου, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Ελένη Σταυροπούλου, Ρούλα Χρυσοπούλου, Βύρων Πάλλης, Αναστ. Λαμπράκος, Κώστας Μακουδάκης, Θανάσης Μυλωνάς, Ζωίτσα Κουρούκλη, Δημ. Μπισλάνης, Νίκος Κάπιος, Χρήστος Ντούμας, Δημ.Φωτιάδης, Χρήστος Βαρδίκος, Μαρία Σακκά, Μαριάννα Σαρφάτη, Μαίρη Γαμβρέλη.
Σ’ αυτή την παράσταση γεννήθηκαν τα «Φερτε μου ένα μαντολίνο», «Ο ταχυδρόμος πέθανε», «Η πεθερά».


Χ Χ Χ


Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε στις 12,13, και 14 Σεπτεμβρίου 1962 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, επειδή δεν ήταν έτοιμο ακόμα το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο οργανώθηκε από την Ελληνική Μουσική Εταιρία και την ΔΕΘ.
Τα τραγούδια ; «Σαν χτυπήσει η ώρα δύο», «Χαραυγή», «Κι όμως υπάρχει χαρά», «Θέλω ν’ ανοίξω ένα παράθυρο», «Ένα περιστέρι», «Έχω μια αγάπη», «Πιο πάνω απ’ τα σύννεφα», «Να ‘ ρχόσουν τώρα αγάπη μου», «Κάποιος σ’ αγάπησε», «Νασουν πουλάκι», «Ας το παράθυρο ανοιχτό»,»Τραγούδι χωρίς τέλος», «Το γιασεμί μυρίζει εδώ», «Αλυσίδες», «Τα προικιά», «Ξέρω ένα δρόμο», «Οι χαρές της ζωής», «Το παραμύθι το παλιό», «Στου λιμανιού το καφενείο», «Κάθε ανθρώπινη καρδιά έχει το μυστικό της».
Οι ερμηνευτές : Γιάννης Βογιατζής, Κρύσταλ, Γιοβάννα, Σώτος Παναγόπουλος,Φώτης Δήμας, Τζένη Βάνου, Νινή Ζαχά, Εύη Μυλωπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Μπελίντα, Μαίρη Μώντ, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Ζωή Κουρούκλη, Κώστας Προκοπίου. Στο σημείωμα του προγράμματος αναφέρεται «Με τις τρεις πανηγυρικές συναυλίες που για πρώτη φορά φέτος δίνονται στην πόλη μας (Θεσσαλονίκη), φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε τον τόσο χρήσιμο θεσμό του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Μα δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν γι’ αυτό το σκοπό».Το υπογράφουν ΔΕΘ – ΣΜΕ.


Χ Χ Χ



Ο ιμπρεσάριος Θεόδωρος Κριτας παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη το 1966 το Holiday on Ice. Ήταν η 21η επέτειος του συγκροτήματος παγοδρομίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αιγυπτιακή φαντασία», το «Βαλς της πορσελάνης», «Στον ιππόδρομο», «Αγιος Φραγκίσκος 1900» », «Το όνειρο του τσιγγάνου», «006 7/8 και οι χρυσές ομολογείες» (εμπνευσμένο από τον Τζαίημς Μποντ)




Χ Χ Χ
Την περίοδο 1969-70 ο θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ παρουσιάζει τη «Ναταλί-ήρθα και θα μείνω» των Ρ.Βίντσι-Ζαν Βαλμύ, σε μετάφραση της κυρίας Κατερίνας, σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου, μουσική επιμέλεια Ρηνιώς Παπανικόλα.
Στον θίασο εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές συμμετείχαν οι : Τζένη Ζαχαροπούλου, Πέτρος Λοχαίτης, Σοφία Ρούμπου, Τζόλυ Γαρμπή, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Νίκος Τσούκας.


Χ Χ Χ


Την περίοδο 1969-70 ο θίασος Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου ανέβασε την κωμωδία του Λουί Βερνεϊγ «Ερωτας και πολιτική» σε μετάφραση Πλάτωνα Μωσαίου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Παγουλάτου, μουσική επιμέλεια Δανάης Ευαγγελίου, σκηνογραφίες Γιώργου Ανεμογιάννη.
Εκτός από τους θιασάρχες στην παράσταση συμμετείχαν οι Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Βασίλης Πλατάκης, Δημήτρης Μπισλάνης.


Χ Χ Χ


«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα», ήταν το έργο που παρουσίασε την περίοδο 1969-70 στο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης ο θίασος του Γιώργου Κωνσταντίνου. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής έγραψε και σκηνοθέτησε την κωμωδία που είχε σκηνικά Μανώλη Μαρινάκη και μουσική επένδυση από δημοτικά τραγούδια.
Στον θίασο συμμετείχαν οι Πίτσα Κονιτσιώτη, Χάρις Λουκεά, Κώστας Παληός, Χρήστος Δοξαράς, Δήμητρα Ζέζα, Γωγώ Ατζολετάκη, Ακης Αναγνώστου, Θόδωρος Μούρτας, Γιάννης
Βουγιοκλής, Αλέξης Κωνσταντής, Γιώργος Μπαγιώτης, Κώστας Φραγκιαδάκης



Χ Χ Χ


Στο πρώην «Στρατιωτικό Θέατρο» Θεσσαλονίκης που είχε μετονομαστεί σε «Θησευς» ο θίασος του Μίμη Φωτόπουλου ανεβάζει το 1973 το έργο του Γ. Χασεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», σε διασκευή Σωτήρη Πατατζή, σκηνοθεσία Μίμη Φωτόπουλου, σκηνογραφίες Πέτρου Καπουράλη, κοστούμια Έρρικας Ευαγγελίδου, μουσική επιμέλεια Γιώργου Λεφεντάριου.
Στην κριτική του τότε ο Κ.Γεωργουσόπουλος είχε σημειώσει «Η επανάληψη του Σβέικ είναι ένα υποκριτικό μάθημα κωμικού ήθους και μέτρου στην σημερινή αλαζονεία του κωμικού μας, και μόνο γι’ αυτό είναι προσφορά και τόλμη»
Εκτός από τον θιασάρχη στην παράσταση παίρνουν μέρος οι : Χάρης Χαράκος, Γιάννης Λιακάκος, Ανδρέας Μαμαης, Χρυσούλα Καριώρη, Τάκης Καραθανάσης, Φρόσω Κοκόλα, Λευτέρης Ιατρού, Κώστας Θέμος, Μάκης Πειθής, Πέρυ Ποράβου, Λαυρέντης Διανέλλος, Γιώργος Αρμαδώρος, Ελένη Καλλία.

Χ Χ Χ

To καλοκαίρι του 1974 στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης ο Πέτρος Φυσσούν παρουσίασε το έργο του Λόρκα «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρρα».
Την εποχή εκείνη το θέατρο διηύθυναν δύο σημαντικοί άνθρωποι,ηΛέλα Σκορδούλη και ο Τάκης Κάσσης.
Η μουσική του έργου ήταν του Χρήστου Λεοντή και οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδοπούλου, την σκηνοθεσία-διασκευή έκανε ο Πέτρος Φυσσούν, τα σκηνικά-κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας και τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Ρένα Καμπαλάδου.
Κατά σειρά εμφανίσεως στην παράσταση παίρνουν μέρος οι : Ρένα Καμπαλάδου, Πέτρος Φυσσούν, Βαλεντίνη Μουτάφη, Δήμος Σταρένιος, Αντρέας Παπαδόπουλος, Χρίστος Παναγιωτέλης, Κατερίνα Αποστολέλη, Γιάννης Παπαλάμπρος,Δημήτρης Μήτσουλας, Αντώνης Ζώρζος, Ανδρέας Παπασπύρος, Δημήτρης Γαλανόπουλος, Φάνης Χηνάς, Αλέκος Μαυρίδης, Σάκης Σουντουλίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αργύρης Παυλίδης, Πίτσα Μαντζουράτου, Δώρα Σοφοτάσιου,Λίτσα Βαίδου.


Χ Χ Χ



«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» ήταν το έργο του Μπέρναρντ Σλέηντ που παρουσίασε ο θίασος Αλέκου Αλεξανδράκη – Νόνικάς Γαληνέα σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, την περίοδο 1975-76.
Στο έντυπο πρόγραμμα δημοσιεύεται ένας μικρός διάλογος Βουτσινά-Κώστα Τσαχτσή απ’ όπου σταχυολογούμε τρία αποσπάσματα :
Βουτσινάς : Aρχισα να κάνω θέατρο μόνος μου, στο δωμάτιό μου. Μιλούσα φωναχτά στους φίλους μου σα να ήταν παρόντες. Έκανα θέατρο για να ξορκίζω τη μοναξιά μου.
Ταχτσής : Οι σύγχρόνοι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ διάλογο – μονολογούν.
Βουτσινάς :Το θέατρο είναι σαν τη ζωή – δεν τελειώνει παρά μόνο τη στιγμή που πεθαίνουμε.


Χ Χ Χ


Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Νόρα Βαλσάμη παρουσίασαν στο θέατρο «Χατζώκου» της Θεσσαλονίκης, το Νοέμβριο 1976, την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, «Ο φίλος μου το φάντασμα» βασισμένη στην κωμωδία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου,σκηνογραφία Νίκου Πετρόπουλου, μουσική επιμέλεια Φώντα Λαλαούνη.
Στον θίασο συμμετείχαν οι Περικλής Χριστοφορίδης, Μάγδα Σιμιτζή, Μαρίνα Εμμανοουήλ, Λευτέρης Ιατρού, Γιώργος Καραγιάννης, Νέλλη Ρήγα, Ελένη Σανίου.

Χ Χ Χ


Βραδιά Ελληνικής Οπερέτας δόθηκε στην ΧΑΝΘ την Τετάρτη 19 Απριλίου 1989 με διευθυντή τον Νίκο Αστρινίδη, κείμενα-παρουσίαση Σώτη Ζάνταλη.
Πήραν μέρος η Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης, ο Χρόνης Νότας, η Φόνη Μπαμπούρη-Δελφινοπούλου,

No comments:

Post a Comment