Sunday, February 20, 2022

YIAYIA AND FRIENDS: ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ BRAND ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

 Μαρία Μαθιοπούλου

Η γνωστή φιγούρα βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού πρότζεκτ που οραματίστηκε η θεσσαλονικιώτικη Beetroot σε συνεργασία με τον Δημήτρη Πλαΐτη

Η yiayia and friends δεν είναι μια ακόμα επιχείρηση τροφίμων. Είναι, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μια εκδήλωση αγάπης στην σούπερ ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων, που έχει τη φροντίδα στο αίμα της, που σηκώνεται πριν χαράξει –κάποιοι λένε ότι ξυπνά η ίδια τον ήλιο- που έχει πάντα μια δουλειά να κάνει, που μαγειρεύει, δίνοντας με τα χέρια της γεύση σε ό,τι αγγίζει, που καθαρίζει, πλένει, φροντίζει τα ζώα και τα φυτά. Ένας φόρος τιμής σ’ εκείνη που ακούει τη φύση και μιλά στα πουλιά, διαβάζει τα αστέρια, τα σύννεφα, τον ουρανό και τον άνεμο, που σκαρώνει γιατροσόφια και λέει παραμύθια.


Η γνωστή σε όλους μας φιγούρα της γιαγιάς βρίσκεται στο επίκεντρο του πρότζεκτ που οραματίστηκε πριν από μερικά χρόνια η ομάδα της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας branding και οπτικής επικοινωνίας Beetroot και πήρε σάρκα και οστά στην Κρήτη ως yiayia and friends σε συνεργασία με τον Δημήτρη Πλαΐτη. Πρόκειται για μια εταιρεία που θέλει να επαναπροσδιορίσει και να επανεισάγει παραδοσιακές ιδέες της ζωής, τρόφιμα υψηλής ποιότητας και διαφορετικά γαστρονομικά πρότζεκτ, υπό ένα πρίσμα αειφορίας. Περισσότερο όμως είναι μια επιχείρηση που θέλει να γιορτάσει τις πραγματικές αξίες της απλής ζωής, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το iconic σύμβολο της γιαγιάς.


Με την εικόνα της μαυροφορεμένης και ακάματης γιαγιάς της παράδοσής μας παρέα με τους φίλους της από το ζωικό και φυτικό βασίλειο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν των προϊόντων της σε ένα πολύχρωμο παιχνιδιάρικο design όλο παιδικές πινελιές, η yiayia and friends διαθέτει σήμερα τέσσερις προϊοντικές κατηγορίες: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που κυκλοφορεί και με αιθέρια έλαια σκόρδου, τσίλι και βασιλικού, μια σειρά ξυδιών (βαλσάμικο παλαιωμένο και με χυμό εσπεριδοειδών), μια σειρά από κράκερς και μπισκότα που φτιάχνονται από έναν οικογενειακό φούρνο έξω από το Ρέθυμνο, αλλά και είδη για την κουζίνα, όπως μαγειρικές ποδιές και ξύλα κοπής. Προσεχώς τα προϊόντα της –που για την ώρα προκύπτουν από συνεργασίες με παραγωγούς σε Κρήτη και Πελοπόννησο- θα αντλήσουν έμπνευση και από τις πλούσιες πρώτες ύλες της Μακεδονίας, ενώ στα πλάνα της εταιρείας –που στη Θεσσαλονίκη την τρέχει η Ηλιάνα Τσιντσιλίδα- είναι και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού ρόλου γύρω από τη διατροφή με επίκεντρο τα παιδιά.


Εντός του επόμενου μήνα μάλιστα θα ανοίξει και ένα κατάστημα yiayia and friends στη Θεσσαλονίκη, στον πολυχώρο που δημιουργεί η Beetroot στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1905, ενώ στα σχέδια είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη του brand, ενδεχομένως μέσω franchising. Σήμερα η yiayia and friends βρίσκεται με τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία και την Ευρώπη και συνεχίζει το ταξίδι της, θέλοντας να δείξει πως οι μεσογειακές πρώτες ύλες είναι αυτές που συνθέτουν το ελληνικό gourmet. «Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε πρόσβαση σε τέτοιες πρώτες ύλες. Η σοβαρή προσέγγισή τους βρίσκεται στην ‘’καρδιά’’ του πρότζεκτ της yiayia and friends. Άλλωστε, όλοι έχουμε αναμνήσεις γεύσης και μυρωδιάς από τη γιαγιά μας» λέει  ο Βαγγέλης Λιάκος, εκ των ιδρυτικών μελών της Beetroot.


Η τοιχογραφία στο Λονδίνο και η ιδέα της γιαγιάς

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία πενταετία, όταν ο Θωμάς Δούζης της Ergon ζήτησε από την ομάδα της Beetroot να δημιουργήσει μια τοιχογραφία για το εσωτερικό του καταστήματός του στο Λονδίνο. Έτσι γεννήθηκε η iconic γιαγιά, που μαζί με τα ζωάκια της από τη φάρμα ήταν για πολύ καιρό το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θαμώνων του μαγαζιού. Η δύναμη όμως του συγκεκριμένου design πρότζεκτ ήταν τέτοια που δεν άφηνε τους ανθρώπους της Beetroot να ησυχάσουν κι έτσι προέκυψε η ιδέα της yiayia and friends ως ενός brand μεσογειακής διατροφής, το οποίο ξεκίνησε πριν από μία τριετία με ένα ελαιόλαδο. Μάλιστα, σύντομα η συσκευασία διακρίθηκε σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς, ενώ η φήμη της yiayia and friends εξαπλώθηκε ταχύτατα στο εξωτερικό, αποκτώντας παρουσία στο διάσημο κατάστημα της Αυστραλίας The Cool Hunter, η οποία ακολουθήθηκε από άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Κορέας και της Ευρώπης.

Η Beetroot γεννήθηκε το 2000 από μια παρέα ρομαντικών φίλων, τους Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Αλέξη Νίκου και Βαγγέλη Λιάκο, που επηρεασμένοι από το βιβλίο του Τομ Ρόμπινς «Το άρωμα του ονείρου» αναζητούσαν την αιώνια ζωή και βρίσκονταν σε μια συνεχή έρευνα και αγωνία για την πληροφορία και τον πολιτισμό του παρελθόντος. Στην ομάδα ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια και οι Κώστας Πουλόπουλος και Ηλίας Παντικάκης. Το πιο πρόσφατο όραμά τους είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού, design και διατροφικών αξιών, όπου το παρελθόν θα γίνεται παρόν και μέλλον. Μάλιστα, προσεχώς, πέραν του καταστήματος της yiayia and friends, θα ανοίξει εκεί σε συνεργασία με τον σεφ Βασίλη Χαμάμ και ένα εστιατόριο με σαφείς επιρροές από τον κόσμο του design, που θα ονομάζεται Poster και θα αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική κουλτούρα στη διατροφή, προσεγγίζοντας με έναν σύγχρονο τρόπο το μεσογειακό γαστρονομικό ταπεραμέντο. «Κάπως έτσι όλα θα αλληλοεπιδρούν υπό την ομπρέλα της Beetroot» λέει ο Βαγγέλης Λιάκος.



No comments:

Post a Comment