Wednesday, February 23, 2022

ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Pelosof: 10 λόγοι για τους οποίους αγαπήσαμε το νέο απόκτημα στο κέντρο της πόλης με design άποψη

Όταν μιλάμε για το revival ενός χώρου οι προκλήσεις είναι πολλές. Και γίνονται ακόμη περισσότερες όταν πρόκειται για έναν χώρο που λειτούργησε με επιτυχία για αρκετά χρόνια και έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη. Το κτίριο Pelosof ξαναζωντάνεψε κι αυτή τη φορά με μια ιδιαίτερη σχεδιαστική ματιά που ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έχει ήδη γίνει talk of the town αποδίδοντας τη δική του προσέγγιση στο σύγχρονο design. H αρχική σκέψη-ερώτηση της σχεδιαστικής ομάδας Post-Spectacular Office που υπογράφει το νέο super hot spot στο κέντρο της πόλης ήταν:

Πώς θα ήταν αν ο Dorian Grey και ο David Bowie οργάνωναν ένα επικό πάρτι στο αίθριο της στοάς του πρώην Ταχυδρομείου;

Oι απαντήσεις δόθηκαν γρήγορα, ο χώρος σχεδιάστηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο που προσέλκυσε το κοινό της πόλης και το έκανε να το ερωτευθεί παράφορα. Αυτοί είναι οι δέκα λόγοι που κι εμείς το λατρέψαμε!

p-so-pelosof-11.jpg

1. Το Pelosof βρίσκεται σε έναν χώρο μοναδικό με ένα ηλιόλουστο αίθριο που αποτελεί μια όαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει τον αέρα και τις σκέψεις του επισκέπτη.

2. Ο σχεδιασμός του όντως δομήθηκε γύρω από την ιδέα να τοποθετηθεί, σ' αυτό το όψιμο νεοκλασικό κέλυφος, ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ιστορικό συμπόσιο σε μια ιδιωτική αυλή.

3. Το design κυριαρχεί αφού μια σειρά από αντικείμενα δημιουργούν πολλαπλές αφηγηματικές συνδέσεις με τη χειροποίητη τεχνική και την ταυτότητα του κελύφους: ένας δράκος που βρυχάται, ένα φωτεινό ιερό σημείο στην οροφή, μια μεταλλική τσέπη με φρεσκοκομμένο γρασίδι.

4. Είναι ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να βυθιστούν σε ιστορίες συγκέντρωσης, δημιουργικότητας, διασκέδασης και αλληλεπίδρασης, που αφηγείται το design.

5. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπως οι τοίχοι και οι σκάλες και οι διάφορες κατασκευές λειτουργούν ως διευθετήσεις μέσα στο κέλυφος και συνδέονται μεταξύ τους σε μια ενιαία οπτική γλώσσα, αυτή των γήινων υλικοτήτων και των neon techno αναλαμπών.

6. Τα σχήματα και οι υφές συνδιαλέγονται άμεσα με τη μεγάλη κλίμακα του κελύφους, αλλά και τη μικροσκοπική κλίμακα των διάσπαρτων αντικειμένων που λειτουργούν σαν κρυμμένες, απροσδόκητες ανακαλύψεις.

7. Μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία με συμβολικό χαρακτήρα μας φτιάχνουν το κέφι. Φωτεινά χρώματα από σημαίες ανύπαρκτων χωρών, μεταλλικά κοπτικά «πανό» που λειτουργούν ως οι μασκότ του αιθρίου και μικρά γλυπτά που εμφανίζονται ως «οικόσημα» των χώρων αποτίνουν φόρο τιμής στα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός όπως το κλαδί ελιάς, τα καπέλα και τα φύτρα σκόρδου.

8. Μεγάλο μέρος του Pelosof ήταν η συνέργεια του δομημένου αρχιτεκτονικού design με ένα αυθόρμητο και ελεύθερο σύστημα χειροποίητης δημιουργίας και τέχνης. Η τέχνη γίνεται το βασικό συστατικό του χώρου.

9. Μια σειρά από στοιχεία μια ισχυρή ευαισθησία στα μοναδικά αντικείμενα, κάτι που αποκρυπτογραφείται σε κάθε λεπτομέρεια του έργου. Επιφάνειες με λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μια γκαλερί ή σε μια κατοικία, βαμμένες οροφές με degrade εφέ από τον εικαστικό Γιώργο Γεροντίδη, στολίδια από φυσητό γυαλί από Κρητικούς κατασκευαστές και χειροποίητα φωτιστικά από ιαπωνικό χαρτί.

10. Η σύλληψη της ιδέας του Post-Spectacular Office είναι αυθεντική και μοναδική αλλά και η υλοποίηση έγινε πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

p-so-pelosof-09-qXzc1.jpg

Αbout Post-Spectacular Office

Η φράση «περισσότερα από ένα πράγμα» είναι η περιγραφή που συνοδεύει τη βασική δομή του studio του Στέργιου Γαλίκα, της Εβελίνας Γαραντζιώτη και της Έλλης Χρηστάκη. Η αρχιτεκτονική, η γραφιστική, ο εκθεσιακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός αντικειμένων είναι οι δορυφόροι ανάμεσα στους οποίους κινούμαστε δημιουργικά. Αναζητούμε μια συνολική προσέγγιση που προκύπτει από την επινόηση όλων των επιμέρους τμημάτων ενός έργου, από την οπτική του ταυτότητα μέχρι την σύλληψη της χωρικής του εμπειρίας και τα αντικείμενά του, πάνω σε ένα ενιαίο αφηγηματικό νήμα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε στέρεα και δυνατά concept που συνδέουν όλους αυτούς τους δορυφόρους. Αυτή η μετάβαση από την μια δημιουργική κλίμακα στην άλλη, αλλά και η αλλαγή του πλαισίου και των εννοιών σε κάθε διαφορετικό έργο, μας κρατάει διαρκώς σε ρυθμούς εξερεύνησης. Βασιζόμαστε στην έρευνα και τον πολιτισμό, και έτσι προσεγγίζουμε κάθε έργο, με στόχο τον πολιτιστικό του αντίκτυπο.

Info: Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη

No comments:

Post a Comment