ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, February 20, 2022

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


Ο βουλευτής της ΝΔ κατέγραψε ιστορικά κείμενα που γράφτηκαν μέσα στη φωτιά, τεκμήρια της εποχής και χειρόγραφες εφημερίδες των επαναστατών του 1821

Ιστορικά κείμενα που γράφτηκαν μέσα στη φωτιά, τεκμήρια της εποχής, χειρόγραφες εφημερίδες των επαναστατών, αποτελούν το υλικό με το οποίο, έπειτα έρευνα που διήρκησε τρεις δεκαετίες, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Κωσταντίνος Γκιουλέκας, κατέγραψε την επανάσταση του 1821, σε μια συλλεκτική έκδοση, που είναι ένα αφιερωματικό τρίτομο έργο 1300 σελίδων, με τίτλο «Το Χρονικό της Επανάστασης μέσα από τις Εφημερίδες της Παλιγγενεσίας. 1821: Στη φωτιά, με αίμα και μελάνι, 1821 - 1831. Από τον ξεσηκωμό ως τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους».


Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, παρουσιάστηκε σήμερα διαδικτυακά, από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), με κεντρικούς ομιλητές τον ίδιο και τον καθηγητή ΑΠΘ, πρόεδρο ΙΜΜΑ Βασίλη Κ. Γούναρη, τον καθηγητή, πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαο Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρο ΙΜΜΑ Νικόλαο Κ. Μαργαρόπουλο.


«Αυτό το τρίτομο έργο των 1300 σελίδων, είναι μία καταγραφή της επανάστασης όπως την έκαναν ακριβώς οι ίδιοι οι επαναστάτες του 1821, στις εφημερίδες που εξέδιδαν μόλις απελευθέρωναν κάποια μέρη», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και διευκρίνισε πως, «αυτά τα κείμενα που γράφτηκαν μέσα στη φωτιά, με αίμα και μελάνι κυριολεκτικά την περίοδο που Έλληνες, αγωνιούν εάν θα επιζήσουν εάν θα επιβιώσουν, μαζί με σχόλια δικά μου, αποτελούν αυτό το βιβλίο. Είναι οι λιγότερο φωτισμένες πτυχές της επανάστασης, η φωνή η ίδια των επαναστατών όπως ακριβώς κατέγραψαν τα γεγονότα με τον τρόπο που τα έβλεπαν τότε».



Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «το 1821 δεν είχε μόνο δόξα, αλλά είχε και τις σκοτεινές του πλευρές, τις δύο μεγάλες εμφύλιες διαμάχες, είναι μια άλλη όψη της επανάστασης και είναι συγκλονιστικό πως οι Έλληνες, από την πρώτη στιγμή που ξεσηκώνονται, με χειρόγραφες εφημερίδες, καταγράφουν τα γεγονότα. Μάλιστα, κυκλοφορούν ακόμα και ψεύτικες ειδήσεις, για να τονώσουν το ηθικό των επαναστατών, όπως το ότι οι Ρώσοι με 300.000 στράτευμα, πηγαίνουν στην πόλη, στην πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, συμπληρώνοντας ότι δεν είμαστε μονάχοι μας, αλλά είναι στο πλευρό μας, το μεγάλο έθνος των Ρώσων».


Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στο έργο του κ. Γκιουλέκα, είπε πως, «η συλλεκτική έκδοση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, είναι πολύ σημαντική, διότι βλέπει τον αγώνα του 1821, υπό το πρίσμα των γεγονότων όπως αυτά περιεγράφηκαν πρωτόλεια από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην επιστημονική έρευνα, η οποία ποτέ δεν σταματά, της εποχής εκείνης».


Κατα την ομιλία του, ο καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος ΙΜΜΑ Βασίλης Κ. Γούναρης, είπε ότι, «η δουλειά που έκανε ο κ. Γκιουλέκας, είναι εντυπωσιακή, δεν επιχείρησε μια ιστορική ερμηνεία του 1821, αλλά λόγω του πάθους του για τη δημοσιογραφία, ξεχώρισε το θέμα του τύπου, ως έναν τρόπο για να μας δώσει μια εικόνα της περιόδους εκείνης, όπως βιώθηκε εκείνη την εποχή. Θεωρώ ότι αυτή είναι η προσέγγιση του Κώστα Γκιουλέκα, το δικό του παρόν, για να δείξει τη στάση του απέναντι στην ιστορία, προτιμώντας την οπτική γωνία της δημοσιογραφίας».


«Θεωρώ πως το πόνημα του Κωσταντίνου Γκιουλέκα, είναι ένα πανόραμα του επαναστατικού τύπου της δεκαετίας του 1821-1831, με απλό και κατανοητό τρόπο, ο συγγραφέας, προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στα τεκταινόμενα, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές του αγώνα», επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος ΙΜΜΑ Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



No comments:

Post a Comment