ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, January 6, 2022

ΣΕ ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Λίνα Τσιρέκα


Με φυτίλι έτοιμο να… εκραγεί μοιάζει ο τουριστικός κλάδος της Θεσσαλονίκης καθώς καθημερινά προστίθενται ξενοδοχεία που δίνουν άδειες στους εργαζόμενους τους και προχωρούν σε ολιγοήμερο κλείσιμο.


Πρόκειται για ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών κατά μήκος της Θεσσαλονίκης, που επιλέγουν ως λύση ανάγκης το κλείσιμο για λίγες ημέρες προκειμένου να δουν πως θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η αρνητική συγκυρία που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ώστε να επανεκτιμήσουν την απόφασή τους. 


Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κρατήσεων, το ενεργειακό, κατά κύριο λόγο, κόστος, αλλά και όλα τα άλλα λειτουργικά κόστη που έχει κάθε επιχείρηση σε συνδυασμό με την αναβολή μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων για τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η Agrotica, οδηγούν σε ένα άτυπο lockdown ξενοδοχεία της πόλης, με άγνωστη την έκβαση που θα έχει αυτή η απόφαση για τις θέσεις εργασίας.



Όπως εξηγεί  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, η τακτική του ολιγοήμερου κλεισίματος «ξεκίνησε πέρυσι από τα μέσα Νοεμβρίου, μεγιστοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου  και κορυφώθηκε από την 1η Ιανουαρίου της καινούργιας χρονιάς. Ο αριθμός των ξενοδοχείων που κλείνουν, άλλο για 15 ημέρες, άλλο για ένα μήνα, ανάλογα με το τι αποφασίζει ο επιχειρηματίας, είναι μεταβλητός καθημερινά».


Σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο τα υψηλά κόστη, με κορυφαίο της ενέργειας, συμπιέζουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.  «Κρατάμε την ανάσα μας. Οι θέσεις εργασίας είναι στον αέρα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος  της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.


Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και υψηλότερα λειτουργικά κόστη έναντι μικρών μονάδων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως υπάρχουν ξενοδόχοι που έχουν δυο τρία ξενοδοχεία και λειτουργούν το ένα. 


Η επιλογή αυτή μοιάζει λογική, αν και ιδιαίτερα αρνητική για τον κλάδο, καθώς οι προκρατήσεις  στη Θεσσαλονίκη κινούνται, για το επόμενο διάστημα, σε μονοψήφιο αριθμό. 


Είναι χαρακτηριστικό πως τα ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης είναι τα δωδεκάμηνης λειτουργίας που βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε πόλεις της χώρας. Ενώ μετά τις γιορτές προβληματισμός υπάρχει και για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου καθώς κάποια λίγα Σαββατοκύριακα, που θα υπάρξουν κρατήσεις, είναι δύσκολο να τα κρατήσουν στη ζωή.  

No comments:

Post a Comment