ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, January 29, 2022

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΔΡΑ, ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΥΛΗ

 Νίκος Ηλιάδης

Ιδιοκτήτες έκτασης, που έχει χαρακτηριστεί κοινόχρηστη, προχώρησαν στην περίφραξή της - Στα 95 εκατ. ευρώ το κόστος απαλλοτριώσεων μόνο στη Σοφούλη!

Δεν πρόλαβε ακόμη να κοπάσει ο θόρυβος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δικαίωσε συνεταιρισμό αξιωματικών στον οποίο καταλογίζεται ενιαία έκταση 20,5 στρεμμάτων εντός του Κόδρα, γεγονός που δυσχεραίνει τα σχέδια για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο και ένας νέος πονοκέφαλος προέκυψε για τη δημοτική αρχή αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής.


Πριν από μερικές ημέρες ιδιοκτήτες έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων η οποία βρίσκεται δίπλα στον αιγιαλό, λίγο πριν από το Κόδρα, προχώρησαν στην περίφραξη του οικοπέδου, σκορπώντας ανησυχία για την ενδεχόμενη ανοικοδόμησή του.

Όπως εξηγεί  ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, πρόκειται για ένα από τα δεκάδες οικόπεδα, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου με αποτέλεσμα να πρέπει ο δήμος τώρα να καταβάλει αποζημιώσεις προκειμένου να απαλλοτριωθούν, διαφορετικά θα ανοικοδομηθούν.


Η απόπειρα ανοικοδόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαπενταετία. Γύρω στο 2008 οι ιδιοκτήτες της έκτασης ζήτησαν την έκδοση δύο οικοδομικών αδειών προκειμένου να αναγείρουν κτίσματα, στο πάνω τμήμα του οικοπέδου το οποίο βρίσκεται πλησίον της Σοφούλη. Επειδή ο φάκελος ήταν ελλιπής (έλειπαν οι βεβαιώσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας) η Πολεοδομία Καλαμαριάς δεν εξέδωσε τις άδειες. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης το οποίο τους δικαίωσε, εξαναγκάζοντας την Πολεοδομία να εκδώσει τις δύο οικοδομικές άδειες.


Κατά εκείνης της απόφασης στράφηκε ο δήμος Καλαμαριάς και το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η κρίση του διοικητικού εφετείου ήταν εσφαλμένη. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες της έκτασης επανήλθαν καταθέτοντας στην Πολεοδομία αίτηση αναθεώρησης των δύο οικοδομικών αδειών η οποία και έγινε δεκτή. Κατά αυτής της απόφασης της Πολεοδομίας κάτοικοι της περιοχής άσκησαν ένδικα μέσα και η υπόθεση, έπειτα από αναβολή, ορίστηκε να εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου 2022 στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, υπήρξε συζήτηση στους κόλπους της τότε δημοτικής αρχής του Θεοδόση Μπακογλίδη για το ποια θα έπρεπε να είναι η στάση του δήμου καθώς, το ανώτατο δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή του. Συγκεκριμένα, υπήρχαν στελέχη τα οποία ήταν της άποψης ότι ο δήμος έπρεπε, έπειτα από αυτήν την απόφαση που τον δικαίωνε, να ζητήσει από την Πολεοδομία να ακυρώσει τις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί. Άλλοι, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μπακογλίδης είχαν διαφορετική προσέγγιση. «Η νομική υπηρεσία του δήμου αλλά και η υπηρεσία δόμησης ήταν της γνώμης ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν μας έδινε ρητά αυτό το δικαίωμα», αναφέρει  ο κ. Μπακογλίδης.


Στα 95 εκατ. ευρώ το κόστος απαλλοτριώσεων μόνο για τα οικόπεδα στη Σοφούλη!

Η υπόθεση παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια και ήρθε εκ νέου προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2021. Εκεί, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του κ. Δαρδαμανέλη και της παράταξης του κ. Μπακογλίδη, αποφασίστηκε ο δήμος να στείλει ερώτημα προς το ΣτΕ προκειμένου να παράσχει ερμηνεία για το ποιες έννομες συνέπειες παράγει η απόφαση του 2015 που δικαίωνε τον δήμο. «Η απόφαση του ΣτΕ, πράγματι δικαιώνει το δήμο, χωρίς όμως να είναι σαφής για το τι μέλει γενέσθαι, γι' αυτό την έχουμε στείλει για ερμηνεία στο ΣτΕ», εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται σε παρόμοιο καθεστώς. «Οι απαλλοτριώσεις αυτών των χώρων που έχουν χαρακτηριστεί πριν από δεκαετίες ως κοινόχρηστοι χώροι ειδικής προστασίας, αν κοστολογηθούν είναι περίπου στα 300 με 400 εκατ. ευρώ. Μόνο για τα οικόπεδα στην περιοχή της Σοφούλη το ποσόν είναι κοντά στα 95 εκατ. Για δεκαετίες οι δημοτικές διοικήσεις χαρακτήριζαν έναν χώρο και δεν τον αποζημίωναν και τώρα έρχεται ο λογαριασμός».

Ο κ. Δαρδαμανέλης σημειώνει ότι ως δήμος «θα πρέπει να εξετάσουμε ένα προς ένα αυτά τα οικόπεδα, να δούμε ποια είναι αναγκαία για τον δήμο, να δούμε τι μπορούμε να κρατήσουμε, τι μπορούμε να δανειστούμε για να τα πάρουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την τακτική, να δεσμεύουμε εκτάσεις και να μην σκεφτόμαστε για το πώς θα αποζημιωθούν». Όσον αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο ο δήμαρχος αναφέρει πως «θα πρέπει πρώτα να αναμένουμε τις διευκρινήσεις του ΣτΕ και μετά να αποφασίσουμε».


No comments:

Post a Comment