ΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φωτεινή Στεφανοπούλου
Η ελληνική ακριτική πόλη που είναι διάσημη για το μετάξι ξεχώρισε ανάμεσα σε 174 προορισμούς και βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Στους κορυφαίους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου συμπεριέλαβε το Σουφλί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Η ακριτική πόλη του Έβρου είναι μεταξύ των 44 περιοχών που έλαβαν τη διάκριση «Best Tourism Villages by UNWTO» συναγωνιζόμενη 174 προορισμούς από 75 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και άλλων δύο ελληνικών που προτάθηκαν από το υπουργείο Τουρισμού, την Αλόννησο και τη Δυτική Σάμο.
Η διάκριση απονέμεται σε χωριά ή μικρές πόλεις που αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα προορισμού αγροτικού τουρισμού με αναγνωρισμένα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, οι οποίες διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν σαφή δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της – οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Τα χωριά αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή με βάση ένα σύνολο κριτηρίων που καλύπτουν εννέα περιοχές:
• Πολιτιστικοί και Φυσικοί Πόροι
• Προώθηση και Διατήρηση Πολιτιστικών Πόρων
• Οικονομική Βιωσιμότητα
• Κοινωνική Βιωσιμότητα
• Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
• Τουριστικό Δυναμικό και Ανάπτυξη
• Διακυβέρνηση και Προτεραιοποίηση Τουρισμού
• Υποδομή και Συνδεσιμότητα
• Υγεία και Ασφάλεια
Η πρόταση που κατατέθηκε ανέδειξε φυσικά το μετάξι, για το οποίο φημίζεται το Σουφλί, το οποίο άλλωστε είναι ενταγμένο στον Δρόμο του Μεταξιού, αλλά και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. «Είμαστε η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που ασχολείται με το μετάξι. Παράλληλα, όμως, έχουμε τα κτήρια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το απολιθωμένο δάσος Λευκίμης, τη Δαδιά με τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, έχουμε τη μεγαλύτερη περιοχή Natura, έχουμε το ορεινό όγκο, βραχογραφίες. Έχουμε δηλαδή αρκετές εναλλακτικές δράσεις που μπορεί να κάνει κάποιος επισκέπτης. Και βέβαια, έχουμε και καλή γαστρονομία, οινοποιία, μελισσοκομία και καλή παρέα!», είπε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.
Η σημαντική αυτή διάκριση ανοίγει πλέον τον δρόμο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Για μας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή έχει τις δυνατότητες και την προοπτική. Εμείς αποδείξαμε την εξωστρέφειά μας και τώρα ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα συγκριτικά στοιχεία που έχουμε πείθουν έναν επισκέπτη, ο οποίος μέχρι πρότινος ταύτιζε το Σουφλί με άλλα πράγματα. Σήμερα το ταυτίζει με το μετάξι, με την εναλλακτική απόδραση, άρα αλλάζουν τα πράγματα. Τώρα περιμένουμε από την ελληνική πολιτεία και από τον Έλληνα να μας υποστηρίξει. Άλλωστε, πλέον οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί. Στη Δαδιά, στο Τυχερό και στο Σουφλί έχουμε ξενοδοχεία, όχι τεράστια συγκροτήματα, αλλά αρκετές μικρές μονάδες και δωμάτια. Από εκεί και πέρα αναμένουμε και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσουν προγράμματα ΕΣΠΑ και LEADER. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα πάρουμε την τεχνογνωσία και είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο για να προβληθεί η περιοχή, αν και είμαστε λίγο άτυχοι που συμπέσαμε με την πανδημία, γιατί θα ήταν διαφορετική η καμπάνια που θα κάναμε. Στόχος μας είναι να αναδειχτεί το Σουφλί μαζί και με τις άλλες περιοχές, ώστε να παρουσιάσουμε μία συνολική πρόταση απόδρασης στον Έβρο», τόνισε ο δήμαρχος.
No comments:
Post a Comment