Friday, January 31, 2020

Σαμ Μέντες:  κινηματογραφική «παραγωγή» στις Σπέτσες




«ΟΣαμ Μέντες θα γυρίσει τηλεοπτική σειρά στις Σπέτσες». Η είδηση ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του American Beauty, φαβορί στα επερχόμενα Όσκαρ με το πολεμικό έπος «1917», ετοιμάζεται να μας έρθει για γυρίσματα μόλις….ξεμπερδέψει από τις οσκαρικές υποχρεώσεις του, αναπαράγεται από τις αρχές της εβδομάδας με παρόμοιους τίτλους στα ελληνικά site. Φανταστείτε πόσο δημοφιλής είναι η Ελλάδα ξαφνικά για κινηματογραφική και τηλεοπτικά γυρίσματα που εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο που έχει πάρει την Έμα Στόουν και όλη την παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους που ετοιμάζει για το πρότζεκτ The Artist On The Composer της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού ΝΕΟΝ και έχει πάει στην Τήνο, ελληνικό νησί προτιμάει και ο Σαμ Μέντες!

Τι ισχύει, όμως, και τι όχι στην περίπτωση του Βρετανού σκηνοθέτη; Στην επικοινωνία μας με το Hellenic Film Commission που είναι η αρμόδια διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, μάθαμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα από την εταιρεία παραγωγής του Μέντες, Neal Street Productions. Το Film Commission, ωστόσο, έχει έρθει σε επαφή με την εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη και είναι στην αναμονή. Τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον αλλά για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται η είδηση ότι ο Σαμ Μέντες καταφτάνει για γυρίσματα.

Είναι καλό, πάντως, που έχει γίνει ένας κάποιος θόρυβος μπας και τρέξει νερό στο αυλάκι και δούμε μια μεγάλη παραγωγή εδώ. Τα νέα φιλικά προς τις ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές κίνητρα του ΕΚΟΜΕ περιμένουν…το μεγάλο όνομα και οι Άγγλοι μας έχουν αδυναμία αν κρίνουμε από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που μας έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς είτε πρόκειται για το «Mamma Mia!» στην Σκόπελο και το «The Little Drummer Girl» του Παρκ Τσαν Γουκ υπό τη σκιά της Ακρόπολης και του Ναού του Ποσειδώνα είτε για το «The Durrells» στην Κέρκυρα και το «Greed» του Μάικλ Γουιντερμπότομ στην Μύκονο.

Όμως, άλλο η πρόθεση του Μέντες να γυρίσει μια σειρά πάνω σε μια ιστορία που διαδραματίζεται στις Σπέτσες και άλλο ότι φτιάχνει βαλίτσες για το ελληνικό νησί. Όλα ξεκίνησαν από την συνέντευξη του οσκαρικού σκηνοθέτη στην εφημερίδα The Guardianόπου αποκάλυψε την επιθυμία του να μεταφέρει το βιβλίο «Ο μάγος» του Τζον Φόουλς στην μικρή οθόνη. Το βιβλίο γράφτηκε στις Σπέτσες στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και η πλοκή του εκτυλίσσεται σε ένα επινοημένο νησί. Το 1968 μεταφέρθηκε στο σινεμά με την υπογραφή του Γκάι Γκριν και τον τίτλο «The Magus», αλλά τα λαμπερά ονόματα στο καστ (Μάικλ Κέιν, Άντονι Κουίν, Κάντις Μπέργκεν, Άννα Καρίνα αλλά και ο «δικός μας» Τάκης Εμμανουήλ) καθώς και η αίγλη των Σπετσών όπου έγινε μέρος των γυρισμάτων, δεν έφεραν την επιτυχία.

Ο Μέντες δηλώνει φανατικός αναγνώστης του βιβλίου από την εφηβεία του και στοχεύει στην τηλεοπτική μεταφορά του. Για τον νεοσύστατο ΕΚΟΜΕ, το Hellenic Film Commission και το γενικότερο ψυχολογικό κλίμα στην Ελλάδα αναφορικά με την προσέλκυση μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών, το φωτεινό όνομα του είναι η καλύτερη διαφήμιση. Θα έρθει όμως ή θα προτιμήσει μια άλλη ειδυλλιακή τοποθεσία εκτός Ελλάδας όπως έκανε το Mamma Mia! Here We Go Again;

No comments:

Post a Comment