Friday, January 17, 2020

Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ #9


BECAUSE YOU’RE MINE
Alfredo Cocozza ήταν το πραγματικό όνομα του Mario Lanza που γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1921 και πέθανε το 1959. Υπήρξε ο δημοφιλέστερος τενόρος της όπερας μετά τον Enrico Caruso (τον οποίο μάλιστα υποδύθηκε στο φιλμ «The Great Caruso»), ενώ η φωνή του πρωταγωνιστεί σε επτά, συνολικά, ταινίες. Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της καριέρας του ήταν το «Because you’re mine» (7/ 52 και χρυσός δίσκος) από την ομώνυμη ταινία του 1952. Η σύνθεση αυτή των Sammy Cahn – Nicholas Brodszky έγινε επιτυχία και από τον Nat «King» Cole (16/ 52), αλλά υπήρξε και υποψήφια για Όσκαρ, με αντίπαλα τραγούδια τα «High noon», «Am I in love?», «Thumbelina», «Zing a little zong». Το βραβείο απέσπασε το «High noon» ερμηνευμένο από τον Tex Ritter. Μολονότι η ταινία «Because you’re mine» υπήρξε μέτρια επιτυχία, οι κριτικοί εγκωμίασαν την απόδοση του Lanza στα τραγούδια. Ο μαέστρος του ερμηνευτή, Constantine Callinicos, στην αποκαλυπτική βιογραφία «The Mario Lanza Story» εξηγεί ότι είναι θαύμα πως ολοκληρώθηκε το φιλμ, αφού ο Lanza άλλοτε έπινε υπερβολικά κι άλλοτε προσπαθούσε να κάνει αυστηρή δίαιτα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος έως ανυπόφορος για συνεργασία, ένας εφιάλτης, που χρειαζόταν ψυχιατρική περίθαλψη για τη νευρική του κατάπτωση. Στην εκτέλεση του «Because you’re mine» τον Lanza συνοδεύει το φωνητικό σύνολο Jeff Alexander Choir.

BEEP BEEP
Από το 1958-62 οι Playmates είχαν δέκα επιτυχίες. Η μεγαλύτερη ήταν το «Beep beep» (4/ 58 και χρυσός δίσκος) όπου τους συνοδεύει η ορχήστρα του Hugo Peretti. Η έμφαση σε όλα τα τραγούδια του τριμελούς συγκροτήματος ήταν στο κωμικό στοιχείο. Και οι τρεις κατάγονται από το Waterbury του Κονέκτικατ.
BEER BARREL POLKA
Ένα τραγούδι από την Τσεχοσλοβακία, το «Skoda Lasky» (Χαμένη αγάπη), που έγραψαν οι Vasek Zeman – Vladimir A. Timm (στίχοι) και Jaromir Vejvoda (μουσική) το 1934, έκανε θραύση στις ΗΠΑ, όταν παρουσιάστηκε το 1939. Τρεις ήταν οι δημοφιλέστερες εκδόσεις: από τον Will Glahe (1/ 39 – ο πρώτος που το διασκεύασε), Andrews Sisters (4/ 39), Eddie De Lange (13/ 39). Οι αγγλικοί στίχοι ήταν του Lew Brown. Η σύνθεση ακούγεται στις ταινίες «Dance girl dance» (1940) από τη Lucille Ball, «Down Mexico way» (1941), «Follow the boys» (1944) από τις Andrews Sisters, «Eve of St Mark» (1944), «A night in Casablanca» (1946).

BEGIN THE BEGUINE
Ο Cole Porter έκανε το 1935 τον γύρο του κόσμου, σε 4,5 μήνες, με το ατμόπλοιο Franconia κι έγραφε μουσική. Ενώ βρισκόταν στο ινδονησιακό νησί Kalabahi, άκουσε μία μελωδία να εκτελείται ως πολεμικός χορός. Επεξεργάστηκε τον σκοπό κι έγραψε ένα τραγούδι για μία χαμένη αγάπη, το «Begin the beguine». Beguine είναι εθνικός χορός της Μαρτινίκας, σε χρόνο 2/ 4 και σε ρυθμό bolero. Τη σύνθεση του Porter ερμήνευσε πρώτη στο μιούζικαλ του Μπρόντγουέι «Jubilee» η June Knight σε μία σκηνή στο Café Martinique. Το 1940, χορεύουν υπό τους ήχους της μελωδίας στο φιλμ «Broadway Melody» o Fred Astaire και η Eleanor Powell. To 1943 την τραγουδά η Deanna Durbin στο «Hers to hold» και το 1946 ο Carlos Ramirez στο «Night and day». Το 1945 ο Νoel Coward έγραψε την παρωδία του τραγουδιού με τίτλο «Νina» και το 1949 ο Cole Porter δημιούργησε τη δική του παρωδία «Dancin’ to a jungle drum (let’s end the beguine)» Αλλά πιο πριν, το 1946, ο Cole Porter έγραψε κι αυτός ένα τραγούδι, με τίτλο «Nina», που ερμήνευσε ο Gene Kelly στο φιλμ του 1948 «The pirate». Για πρώτη φορά το «Begin the beguine» έγινε επιτυχία σε δίσκους το 1935 από την ορχήστρα Xavier Cugat με ερμηνευτή τον Don Reid. Aκολούθησαν οι δημοφιλείς εκτελέσεις των Artie Shaw (1938 και 1942), Eddie Heywood (1945), Frank Sinatra (1946). Aπ’ όλες τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού η δημοφιλέστερη ήταν της ορχήστρας Artie Shaw, το 1938, που πούλησε πάνω από δυο εκατομμύρια αντίτυπα. Xάρη σ’ αυτή την εκτέλεση η ορχήστρα έγινε η Nο 1 της χρονιάς. O Shaw το ηχογράφησε στην ενορχήστρωση του Jerry Gray στις 24 Iουλίου 1938 στη Nέα Yόρκη και το έκανε μια από τις τρεις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. O Artie Shaw, που μαζί με τον Benny Goodman ήταν οι δύο καλύτεροι κλαρινετίστες της εποχής του σουίγκ, είχε μια ιδιαίτερη εμμονή στο μυστήριο του γάμου. Nυμφεύθηκε οκτώ φορές. Δύο από τις συζύγους του ήταν η Lana Tarner και η –θεωρούμενη ως ωραιότερη γυναίκα του κόσμου– Ava Gardner.
ΒELL BOTTOM TROUSERS
Έξι εκτελέσεις της σύνθεσης «Bell bottom trousers» διεκδικούσαν το 1945 την προτίμηση του κοινού. Από τους Jesters, Jerry Colonna, Louis Prima, Kay Kyser, Guy Lombardo και Tony Pastor. Το πραγματικό όνομα του Pastor (1907-69) ήταν Antonio Pestritto. Έπαιζε τενόρο σαξόφωνο, ήταν τραγουδιστής, συνεργάστηκε από το 1936-39 με τον Artie Shaw. Με δική του ορχήστρα από το 1941-49 είχε 15 επιτυχίες. Από την ορχήστρα του πέρασαν η Betty και η Rosemary Cloοney. Το «Bell bottom trousers» είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό θαλασσινό τραγούδι γνωστό ευρύτερα από το 1907.

BERMUDA
Ένα συγκρότημα 300 κοραλλιογενών νησιών στον βορειοδυτικό Ατλαντικό αποτελούν τις Βερμούδες, που ανακαλύφθηκαν το 1515 και κατοικούνται από το 1684. Στην «Bermuda» είναι αφιερωμένο το τραγούδι των Bell Sisters (7/ 52) που έγραψε το 1952 η Cynthia Strother, ένα από τα δύο μέλη του ντουέτου, η οποία ήταν τότε 16 χρονών. Το άλλο μέλος ήταν η 11χρονη αδερφή της Kay Strother. Bell ήταν το επίθετο της μητέρας τους, γι’ αυτό ονομάστηκαν Bell Sisters. Το 1952 είχαν άλλες δύο επιτυχίες, «Wheel of fortune» (10/ 52) και «Hambone» (με τον Phil Harris – 19/ 52). To «Bermuda» είχε άλλη μια δημοφιλή εκτέλεση με την ορχήστρα Ray Anthony (24/ 52). Τις Bell Sisters στην ηχογράφηση του «Bermuda» συνοδεύει η ορχήστρα Henri Rene.

BERNARDINE
O Charles Eugene Patrick Boone ή Pat Boone, που γεννήθηκε το 1934, είναι απόγονος του Αμερικανού πιονέρη Daniel Boone (1735-1820). Mετά τον Elvis Presley, ο Boone ήταν ο πιο επιτυχημένος τραγουδιστής στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ιδιαίτερα το 1957, που ήταν η χρονιά του. Ήταν τότε που έκανε και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στο φιλμ «Bernardine» δίπλα στην Terry Moore, όπου τραγουδά το «Love letters in the sand» –τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του– και το χορευτικό «Bernardine», που του έγραψε ο Johnny Mercer.

BESAME MUCHO
Πότε γράφτηκε το «Besame mucho»; Μολονότι Αμερική και Ευρώπη το ανακαλύπτουν το 1944, γύρω στο 1941 φαίνεται ότι το έγραψε η Μεξικανή συνθέτης Consuelo Velasquez, με στίχους στα ισπανικά, ενώ αργότερα προστέθηκαν αγγλικοί στίχοι από τον Sunny Skylar. Η μελωδία, όμως, του «Besame mucho» είναι πολύ παλιότερη, απ’ ό,τι πιστευόταν ως τώρα. Βασίζεται στη σειρά έργων για πιάνο, που έγραψε ο Ισπανός Enrique Granados (1867-1916) με τίτλο «Goyescas» το 1911, και αργότερα έγιναν όπερα. Γιατί «Goyescas»; Γιατί ήταν εμπνευσμένα από πίνακες του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Goya (1746-1828). Η επίσημη πρεμιέρα της όπερας, η οποία είχε μία άρια με τίτλο «Nightingale» («Quejas o la Maja y el Ruise~nor») πάνω στην οποία συγκεκριμένα, βασίστηκε το «Besame mucho», δόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1916. Ο συνθέτης και η σύζυγός του ήταν παρόντες. Επιστρέφοντας στη Βαρκελώνη, έχασαν τη ζωή τους, όταν το πλοίο Sussex με το οποίο ταξίδευαν βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο. Το «Besame mucho» είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Μεξικού. Και η Consuelo Velasquez μία από τις ελάχιστες γυναίκες του Μεξικού που συνθέτουν. Τον Αύγουστο του ’62, έγινε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στην Γκουανταλαχάρα όπου ζούσε τότε η πιανίστα-συνθέτης, τιμώντας την 20ή επέτειο του τραγουδιού (με καθυστέρηση μερικών μηνών). Πήραν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου με το θριαμβευτικό φινάλε στο μέγαρο καλών τεχνών στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Στις ΗΠΑ πρώτος το ηχογράφησε ο Andy Russel αλλά πρώτος έκανε επιτυχία το «Besame mucho» ο Jimmy Dorsey και ακολούθησαν εκατοντάδες εκτελέσεις όπως του Louis Armstrong, της Josephine Baker, του Trini Lopez και του Ray Conniff. Ακούγεται στις ταινίες του 1944 «Follow the boys» και του 1988 «Moon over Parador», όπου το ερμηνεύει ο Sammy Davis Jr.

BEST THINGS IN LIFE ARE FREE, The
Ωδή στα ανεκτίμητα δώρα αποτελεί η σύνθεση «The best things in life are free», που έγραψαν το 1927 για το μιούζικαλ του Μπρόντγουέι «Good news» οι Ray Henderson – Buddy De Sylva – Lew Brown. Έναν χρόνο αργότερα, το μιούζικαλ παίχτηκε και στο Λονδίνο. Το 1930, έγινε κινηματογραφική ταινία. Το 1947, γυρίστηκε μια δεύτερη ταινία με πρωταγωνιστές τους June Allyson, Peter Lawford, Mel Torme. Το 1956, η ζωή των τριών δημιουργών του τραγουδιού έγινε ταινία με τίτλο «The best things in life are free». Είναι αυτοί που, μεταξύ άλλων, έγραψαν το περίφημο «Sonny boy» για τον Al Jolson. Πρωταγωνιστές του φιλμ οι: Dan Dailey, Ernest Borgnine, Sheree North, Gordon MacRae. Το τραγούδι έγινε επιτυχία το 1927, το 1948 με την Dinah Shore και την Jo Stafford και το 1992 το ηχογράφησε ο Luther Vandross με την Janet Jackson για την ταινία «No money».

BETTER LUCK NEXT TIME

Ένα από τα τραγούδια του φιλμ «Easter parade» του 1948, που έγραψε ο Irving Berlin, είναι το «Better luck next time». Στην ταινία το ερμηνεύει η Judy Garland, σε δίσκους το έκανε επιτυχία μόνο η Jo Stafford (1948). Το 1957, τη σύνθεση ηχογράφησε για το άλμπουμ «June: fair and warmer» η June Christy, τραγουδίστρια της τζαζ, που έγινε γνωστή με την ορχήστρα Stan Kenton. Πέθανε το 1990, σε ηλικία 65 χρόνων.

No comments:

Post a Comment