Monday, September 16, 2019

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 25 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα φέρνοντας επενδύσεις εκατομμυρίων και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Μια μικρή «πράσινη επανάσταση» ετοιμάζονται να φέρουν οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης οι οποίες θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.
Εταιρείες του εξωτερικού προγραμματίζουν ήδη τις πρώτες τους εγκαταστάσεις οι οποίες θα φέρουν μαζί τους επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και θέσεις εργασίες, πολλές εκ των οποίων υψηλής εξειδίκευσης.

Μια τέτοια μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης, εκ των πρώτων στην Ελλάδα, θα δημιουργηθεί στην Πέλλα.
Συγκεκριμένα, η Grow in Greece από το Λος Άντζελες, με μεγαλομέτοχο έναν Ελληνοαυστραλό, θα επενδύσει 23-25 εκατ.ευρώ για την καλλιέργεια 25 στρεμμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως ανέφερε ο Κώστας Εμμανουηλίδης, διευθυντής της Greenhouse Constructions. Η Greenhouse Constructions θα αναλάβει τις άδειες έγκρισης, τη δημιουργία του θερμοκηπίου και την έκδοση πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η μονάδα η οποία έχει ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης, θα φέρει 80 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25 υψηλής εξειδίκευσης. Δίπλα στα θερμοκήπια, θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας 4.500 τμ, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο.
Όπως σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, μόνο η δική του εταιρεία έχει εκδώσει άλλες πέντε άδειες φαρμακευτικής κάνναβης για εταιρείες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Ευρώπη που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδες στο Κιλκίς, στον Αλμυρό Βόλου και σε ένα ακόμα μέρος στον νομό Μαγνησίας, τα Τρίκαλα και τη Θήβα. Οι επενδύσεις θα ξεκινούν από τα 12 εκατ. και θα φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Κάποιοι από τους επενδυτές μάλιστα σκέφτονται να φέρουν μαζί με τις μονάδες και κλινικές εξειδικευμένες για λήψη φαρμακευτικής κάνναβης.
Σύμφωνα με την εταιρεία Prohibition Partners, που συλλέγει πληροφορίες για τη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης, η Ελλάδα έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα 26 άδειες. Μια από αυτές ανήκει στην εταιρεία FIVE SA (ΠΕΝΤΕ ΑΕ) η οποία σκοπεύει να επενδύσει 40 εκατ. για μια έκταση 35 στρεμμάτων με 200 άτομα προσωπικό.


No comments:

Post a Comment