Saturday, December 29, 2018

SHANGRI-LA HOTEL SINGAPORE

 η  πολυτέλεια συναντά 

την υψηλή αισθητική

Ανακαίνιση εκατομμυρίων με έργα τέχνης σε
 ένα από εντυπωσιακότερα ξενοδοχεία της ΝΑ Ασίας
       
Το Shangri-La Hotel είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ξενοδοχεία της Σιγκαπούρης και συνολικά της ΝΑ Ασίας, με δεκάδες βραβεία στη διαδρομή του, η οποία ξεκίνησε το 1971. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα μίας από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο, της Shangri-La Hotels and Resorts, με 99 ξενοδοχεία και resorts και στις πέντε ηπείρους. Το 5άστερο deluxe Shangri-La διαθέτει 747 δωμάτια και σουίτες σε τρεις πτέρυγες, τις Tower Wing, Garden Wing και Valley Wing και 127 διαμερίσματα και 55 luxurious μονάδες σε συνιδιοκτησία με άλλες εταιρείες, σε ολόκληρη την Σιγκαπούρη. Κυριότερο του χαρακτηριστικό είναι οι εξαιρετικοί κήποι που διαθέτει, στα συνολικά 60 στρέμματα γης, οι οποίοι αποτελούν μοναδική θέα μέσα από τους γυάλινους τοίχους του lobby ή των εστιατορίων του και που συχνά αναφέρονται ως «ο “άλλος” βοτανικός κήπος της Σιγκαπούρης». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το όνομα του ξενοδοχείου, που αναφέρεται στη μυθική ουτοπία μεταξύ παραδείσου και Γης, της Shangri-La.
Έχοντας τα παραπάνω σαν έμπνευση, το ξενοδοχείο, μέσω εντατικών εργασιών που κράτησαν 8 μήνες, ανακαίνισε το Tower Wing, τον «πυρήνα» της μονάδας, με το αποτέλεσμα να είναι πράγματι εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Ryoichi Niwata, της Bond Design Studio, μαζί με μια ταλαντούχα ομάδα από σχεδιαστές και τεχνίτες, έδωσαν μια εντελώς νέα «πνοή» στην αισθητική του lobby, της κεντρικής ρεσεψιόν, των δωματίων και του εστιατορίου και bar, NAMI. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ο Niwata, υπήρξε δημιουργός μιας βραβευμένης σχεδιαστικής εταιρείας, της Super Potato,πριν ενταχθεί στην Bond Design Studiο το 2011.
Ο Niwata στηρίχθηκε στα πέντε στοιχεία της φύσης για τη διακόσμηση του. Ξεκίνησε από τον άνεμο, τοποθετώντας στην κεντρική υποδοχή, στο lobby του ξενοδοχείου, τον «θόλο των δέντρων», μια αριστοτεχνική κατασκευή στο ταβάνι με χιλιάδες μεταλλικά -τριών-τόνων χρώματος- φύλλα που μοιάζουν να στροβιλίζονται. Το έργο ανήκει στο περίφημο Studio Sawada Design με επικεφαλής τους Hirotoshi και Nami Sawada και απεικονίζει τη ροή του ανέμου, έχοντας σαν έμπνευση την κίνηση του νερού, των δέντρων, των νεφών και βέβαια της Γης.
Στον ίδιο χώρο, έξι αγάλματα απεικονίζουν παιδιά που παίζουν στο συντριβάνι, ένα έργο του Νοτιοκορεάτη Yi Hwan-Kwon, το οποίο αναφέρεται στο στοιχείο του νερού. Παράλληλα, με τα παιδιά γίνεται και σαφής αναφορά στο ίδιο το ξενοδοχείο, το οποίο αποτελεί τη «μαμά» όλων των ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει η πολυεθνική αλυσίδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για την πέτρα, έχει φτιαχτεί το πιο εντυπωσιακό ίσως έργο στο ανακαινισμένο lobby. Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή 9Χ6 μέτρων που απεικονίζει το πετρώδες «πρόσωπο» ενός βουνού, δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο του χώρου, αποτελείται από πολλά κομμάτια βασάλτη, ενός πετρώματος το οποίο σχηματίζεται από την ταχεία ψύξη λάβας και είναι ο μεγαλύτερος -πραγματικά φυσικός- τοίχος σε όλη τη ΝΑ Ασία. Πρόκειται για ένα έργο του βραβευμένου αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων και -διάσημου για την τηλεοπτική του εκπομπή- στην Αυστραλία, Charlie Albone, τα πετρώματα του βασάλτη ζυγίζουν 350 κιλά και μεταφέρθηκαν από την Αυστραλία αφού επεξεργάστηκαν πρώτα από έναν τεχνίτη πέτρας στην Σκωτία. Στο τοίχο υπάρχει φυσική βλάστηση από χόρτα και λουλούδια, τα οποία ποτίζονται με ειδικό σύστημα και προσδίδουν μια αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας στο χώρο και τους επισκέπτες.
Επιπλέον, στο lobby τοποθετήθηκαν 6 δέντρα του είδους «Φίκος ο βενιαμίν» που δίνουν μια εντελώς άλλη αίσθηση στο χώρο, ενώ τέλος για το ξύλο, το καθιστικό του Horizon Club Lounge, στον 24ο όροφο της Tower Wing, με θέα όλη τη Σιγκαπούρη, «ντύθηκε» με ξύλινες λεπτομέρειες στους τοίχους και στα πατώματα, προσφέροντας στους φιλοξενούμενους του μια αίσθηση ηρεμίας και ευδαιμονίας.

No comments:

Post a Comment