Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ένα γιορτινό τραπέζι χωρίς κρασιά Boutari, γι’ αυτό και εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τρεις ετικέτες που είμαστε σίγουροι ότι θα σας καλύψουν κάθε στιγμή αυτών των γιορτών και θα συνδυαστούν άψογα με κάθε έδεσμα.
Στα 140 πλέον χρόνια της ιστορίας της, η Οινοποιία Μπουτάρη, έχει δημιουργήσει εμβληματικά κρασιά, διακρίνεται σταθερά εντός και εκτός συνόρων στους σημαντικότερους διαγωνισμούς και διαθέτει οινοποιεία και αμπελώνες στις σημαντικότερες οινικές περιοχές της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εστιάζει στον πειραματισμό και στις παλαιώσεις προκειμένου να ανακαλύψει νέες δυναμικές και να εξελίξει τις 25 γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, που συναντάμε στις 40 και πλέον ετικέτες της.
Οι επιλογές μας και οι γευστικοί συνδυασμοί
Οροπέδιο: το δροσερό και αρωματικό Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο, ως ποικιλία, έχει ταυτιστεί με την εταιρεία Boutari, μιας και είναι εκείνη που μας το σύστησε. Στο Οροπέδιο της Μαντίνειας, λοιπόν, ανάμεσα στα βουνά Μαίναλο, Ολίγυρτος, Πάρνωνας και Αρτεμίσιο, απλώνεται η επικράτεια του Μοσχοφίλερου. Το αποτέλεσμα 88 χρόνων σταθερής ενασχόλησης με το Μοσχοφίλερο από ειδικά επιλεγμένα αμπέλια γεμίζει τη φιάλη του «Οροπέδιου». Το λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα και τα αρώματα στη μύτη είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά του. Στη γεύση γεμάτο, ελαφρά λιπαρό με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με αρώματα. Το σερβίρουμε στους 10-12°C.
Θα το συνδυάσουμε με σαλάτες που συνδυάζουν μυρωδικά και φρούτα, συνθέσεις ψητών λαχανικών, λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή πιάτα θαλασσινών.
Σημείο Στίξης Ροζέ: το κομψό και λαμπερό ροζέ
Έρχεται από τη μυστικιστική Αρκαδία με το Μοσχοφίλερο να κυριαρχεί με μία προσθήκη Cabernet Sauvignon (5%) που έχει ως αποτέλεσμα ένα ημίξηρο ροζέ με λαμπερό ανοιχτό χρώμα και ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Στη γεύση ισορροπεί η οξύτητα με την απαλή επίγευση εσπεριδοειδών. Ένα ευκολόπιοτο κρασί που σερβίρεται στους 7-10 °C.
Θα το συνδυάσουμε με ζυμαρικά, τηγανιτά ψάρια, πιάτα με έντονα μυρωδικά και μπαχαρικά ενώ μπορεί να συνοδεύσει και φρούτα ή επιδόρπια με βάση τη φράουλα ή τα κεράσια.
ΩΔΗ: το ξεχωριστό και στιλάτο blend
Με ξεχωριστό στιλ οινοποίησης και με δυνατότητα παλαίωσης συνδυάζει Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon προερχόμενο από αμπέλια 15 ετών του ιδιόκτητου αμπελώνα Μπουτάρη στο Ντουραμάνι Νεμέας. Ωριμάζει σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια για 12-16 μήνες και αποκτά ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα με πορφυρές ανταύγειες. Στη μύτη εύκολα διακρίνουμε άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων που συνδυάζεται με χαρακτηριστικά του ξύλου, της πιπεριάς και του καπνού. Με εξαιρετική δομή στη γεύση και μακρά επίγευση, αυτή η «ΩΔΗ» θα είναι η πιο απολαυστική που έχετε δοκιμάσει. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Θα το συνδυάσουμε με έντονες γεύσεις, όπως του αγριογούρουνου, του μοσχαρίσιου κρέατος ωρίμανσης αλλά και των πικάντικων σκληρών τυριών.
No comments:
Post a Comment