Tuesday, January 30, 2018

ICE Q

Το γυάλινο θαύμα των Αυστριακών Άλπεων

Στα 3.048 μέτρα, το πολυτελες εστιατόριο πρωταγωνίστησε στο «Spectre» του «James Bond»

Sölden! Ένας μικρός σχετικά Δήμος 4.000 περίπου κατοίκων σε μια ονειρεμένη κοιλάδα των αυστριακών Άλπεων, κοντά στο Τιρόλο, με το ομώνυμο γραφικό χωριό να βρίσκεται σε υψόμετρο 1,368 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Το Solden είναι ακριβώς όπως το ονειρεύεται κάθε Νοτιοευρωπαίος, δηλαδή πνιγμένο μέσα στα έλατα και στα χιόνια, γεμάτο παραδοσιακές αλπικές κατοικίες, παγωμένες λίμνες και καταρράκτες, πανάκριβα σαλέ και ξενοδοχεία. Όλη αυτή η περιοχή, στην κοιλάδα Ötztal, ζει και αναπνέει από τον τουρισμό, καθώς αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς για σκι αλλά και για τα υπόλοιπα αθλήματα του χιονιού, ενώ από εδώ ξεκινάει ο υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Ευρώπης που οδηγεί -μέσα από μια εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή- στους παγετώνες Rettenbach και Tiefenbachferner στις Άλπεις Ötztal.
Αυτό το μαγικό σκηνικό ανακάλυψαν το 2014-2015 και οι παραγωγοί της κινηματογραφικής σειράς «James Bond» και επέλεξαν, σε αυτή την εντυπωσιακή διαδρομή μέχρι τους παγετώνες, να γυρίσουν κάποιες από τις σκηνές δράσης του «Spectre» με πρωταγωνιστή τον Daniel Graig.
Στην ταινία, η οποία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, εκτός από τα τοπία που πραγματικά κόβουν την ανάσα και τα οποία αναδεικνύονται αριστουργηματικά μέσω της κινηματογράφησης, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ένα γυάλινο κτήριο στην κορυφή ενός βουνού, το οποίο για χάρη του σεναρίου είχε μετατραπεί σε φουτουριστικό υπερύσγχρονο νοσοκομείο βγαλμένο από το μακρινό μέλλον.
Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια στον κόσμο, του οποίου όμως η δημοφιλία δεν οφείλεται (μόνο) στο φαγητό που προσφέρει… Χτισμένο στα 3.048 μέτρα, με τοίχους από γυαλί, στην κορυφή του βουνού Gaislachkogl και περιτρυγιρισμένο από 250 και πλέον ορεινούς όγκους του ίδιου σχεδόν υψομέτρου, τις Άλπεις της Ötztal, το Ice Q είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια στον κόσμο εξαιτίας της θέας που προσφέρει στους τυχερούς επισκέπτες του αλλά και της κατασκευής του.
Η ιστορία του ξεκινά το 1966 όταν στην κορυφή του βουνού φτάνουν τα πρώτα «cable cars» με εκατοντάδες τουρίστες, γνωστά σε εμάς ως καμπίνες τελεφερίκ. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος βλέποντας την ανταπόκριση που έχει στους τουρίστες η συγκεκριμένη κορυφή ξεκινά να κατασκευάζει εστιατόριο-καφέ, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο σταθμό ενός τελεφερίκ που ξεκινά -με ενδιάμεση στάση για σκι- από τα 1.363 μέτρα.
Για κάτι λιγότερο από 50 χρόνια, η κορυφή του Gaislachkogl και το καφέ-εστιατόριο της αποτελούσε απαραίτητο προορισμό όλων των επισκεπτών της περιοχής. Όλα αυτά μέχρι το 2010, όταν και δυνατός άνεμος ανανέωσης φύσηξε στην περιοχή, εκτινάσσοντας παράλληλα την τουριστική ανάπτυξη.
Ήταν τότε, όταν ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου τελεφερίκ, με τους σταθμούς του σε εντυπωσιακά σχήματα γυάλινης γόνδολας, το οποίο μάλιστα σήμερα, επτά χρόνια μετά, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3.600 επιβάτες την ώρα μέσα στις συνολικά 35 υπερσύγχρονες καμπίνες του. Στην κατασκευή συμμετείχε και το φημισμένοαρχιτεκτονικό γραφείο Obermoser, το οποίο ανέλαβε και το μεγαλεπίβολο σχέδιο δημιουργίας ενός νέου εστιατορίου στην κορυφή του βουνού, του περίφημου Ice-Q, στην ίδια τοποθεσία με το παλιό, μια εντυπωσιακή κατασκευή από γυαλί και ατσάλι, το οποίο στέκει παραγματικά σαν λαμπερός πολύτιμος λίθος μεταξύ των βουνών και του απέραντου λευκού.
Το όλο εγχείρημα, κόστους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, στήθηκε πάνω σε έναν πάγο 4.500 κυβικών μέτρων, ο οποίος (και φυσικά) μετακινείται, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πλήρως ρυθμιζόμενα και κινητά θεμέλια που διασφαλίζουν τη σταθερότητα του. Το εστιατόριο, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα τριπλών τζαμιών, που μεταξύ των άλλων παράγει και θερμότητα, στήθηκε εξ’ ολοκλήρου στην κορυφή του βουνού, με κάποια μόνο πολύ βαριά κομμάτια να μεταφέρονται μέσω ελικοπτέρων.
Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό, καθώς πρόκειται για ένα εστιατόριο και μπιστρό 900 τετραγωνικών μέτρων, με 130 εσωτερικές θέσεις και άλλες 82 στη βεράντα και στην οροφή, ενώ υπάρχει μεγαλος  χώρος και για ορθίους, οι οποίοι απλώς απολαμβάνουν την απίστευτη θέα προς τις Άλπεις και τις παγωμένες αυστριακές κοιλάδες.
Το Ice-Q συνδέεται εσωτερικά με το τελεφερίκ, σχεδιασμένο -εν μέρει- επίσης από το γραφείο Obermoser, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, σνακς και όλων των ειδών τα ροφήματα, ενώ παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 4.30 το απόγευμα.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment