Thursday, January 25, 2018


DOLOPIA

Τα συναρπαστικά παιχνίδια γεύσεων της Ομβριακής γης

Ένας εντυπωσιακός σε ποικιλία καμβάς πρωτότυπων γεύσεων και αρωμάτων που σαγηνεύουν τους ουρανίσκους 

Στην περίοδο της ελληνικής κρίσης, μικροσμεσαίοι παραγωγοί προϊόντων της υπαίθρου αντί να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και να κλαίνε τη μοίρα τους, ακούγοντας υποσχέσεις για επιδοτήσεις και ανάπτυξη, δουλεύουν σκληρά πάνω σε καινοτόμες και ιδιαίτερα φρέσκες ιδέες, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους αλλά και πολύτιμα στοιχεία της παράδοσης, κάποια από αυτά, στην κυριολεξία, χαμένα στη λήθη του χρόνου. Κάνοντας μικρά και προσεκτικά βήματα και καταθέτωντας σκληρή προσωπική εργασία, αναπτύσσονται, εξελίσσονται και παρουσιάζουν προϊόντα που πραγματικά εκπλήσσουν τόσο για την ποιότητα όσο και για την καινοτομία τους.
Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Ομβριακή, στην καρδιά του οροπεδίου του Δομοκού, η Dolopia. Έχοντας πάρει το όνομα της από την Αρχαία Δολόπια, ερείπια του αρχαίου ισχυρού τείχους και κάστρου της οποίας σώζονται μέχρι και σήμερα, η πρότυπη οικοτεχνία κατάφερε από το 2013 κιόλας, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της, να γίνει γνωστή εξαιτίας κυρίως της διεθνούςβραβευμένης Μελιτζανοσαλάτας της, ένα πρωτότυπο spread με απαλή υφή και βαθιά γεύση από καπνιστό τσάι, αλλά και για τις μαρμελάδες της. Κύριο πλεονέκτημα της Dolopia είναι ότι εδρεύει σε μια περιοχή πλούσια σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης ότι δεν περιορίστηκε στην παραγωγή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά πειραματίστηκε και τελικά -όπως όλα δείχνουν- πέτυχε σε πιο καινοτόμα γευστικά δημιουργήματα.
Ένα τέλειο παράδειγμα αποτελούν οι σάλτσες ντομάτας της Dolopia που ξεχωρίζουν για τις γεύσεις και την ποικιλία τους, ακόμα και στη συνταγή της κλασικής κέτσαπ, η οποία περιέχει ντομάτα της περιοχής, ξίδι, μέλι, κρεμμύδι, ζάχαρη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο, μουστάρδα και σελινόσπορο. Όσο για την ποικιλία; Κρατήστε την αναπνοή σας: Σάλτσες ντομάτας με ελιά & κάπαρη, με πορτοκάλι & κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, με σκόρδο & βασιλικό, πολίτικη με 12 μπαχαρικά, με φέτα & θρούμπι, με τόνο & ούζο κ.ά.
Η παραγωγική-δημιουργική δραστηριότητα της Dolopia καλύπτει πέντε βασικές κατηγορίες. Αυτές είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά, που ακολουθούν τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής και ξήρανσης, οι σάλτσες ζυμαρικών με ντομάτες τις περιοχής, οι χειροποίητες μαρμελάδες, τα σπιτικά γλυκά κουταλιού και τα ορεκτικά, για την ποιότητα και τη γεύση των οποίων έχει ήδη γίνει αρκετός λόγος στο παρελθόν (Μπουγιουρντί, Παντζαροσαλάτα με κυδώνι και τζίντζερ, Λαχανικά στη σχάρα με μυρωδικά κ.ά.). Επιπλέον, η εταιρεία εμπορεύεται μέλι και αρωματικά βότανα σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς.
Τα προϊόντα της Dolopia μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ντελικατέσεν στην Αθήνα ή σε παντοπωλεία παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της εταιρείας στο Facebook για την πληρέστερη ενημέρωση σας.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment