Monday, January 16, 2017

Γιατί η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν χρησιμοποιεί το επώνυμό της;

BRITISH ROYAL FAMILY

Εκτύπωση
Γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την βρετανική βασιλική οικογένεια, αλλά υπάρχει και κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν και αυτό είναι το επώνυμό τους. Και είναι λογικό, αφού κατά γενική ομολογία, η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι τόσο διάσημη που δεν χρειάζεται επώνυμο. 
Παρ' ολ' αυτά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Insider, υπάρχουν περιπτώσεις που η βασιλική οικογένεια χρησιμοποιεί το επώνυμό της, όπως στον στρατό ή στο σχολείο. 
Πριν το 1917, οι βασιλείς δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου επώνυμο.
Εκείνη την εποχή, οι ευγενείς και οι βασιλείς είχαν μόνο μικρά ονόματα και το όνομα του οίκου ή της δυναστείας που άνηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας
Το 1917, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος, που ήταν στον θρόνο για 7 χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του οίκου του από Saxe-Coburg-Gotha σε Windsor. Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπήρχαν και τα καλύτερα συναισθήματα απέναντι στους Γερμανούς και το όνομα «Saxe-Coburg-Gotha» είχε γερμανικές ρίζες. Το όνομα «Windsor» προήλθε από το κάστρο Windsor, που ήταν μία από τις κατοικίες της οικογένειας. Ο Γεώργιος ο 5ος δεν άλλαξε μόνο το όνομα της δυναστείας, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι και το επίσημο επώνυμο της οικογένειας.
Σήμερα η βασιλική οικογένεια είναι γνωστή ως ο οίκος του Windsor και με την ευρεία έννοια Windsor είναι και το επώνυμό τους. 
Το 1947 η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν (Mountbatten) και το 1960 αποφάσισαν ότι θέλουν να διαχωρίσουν την δική τους οικογένεια από το οικογενειακό τους δέντρο, οπότε αποφάσισαν ότι οι απόγονοί τους θα έχουν το επώνυμο Mountbatten-Windsor. 
Υπάρχει, όμως, μία εξαίρεση. Οποιοσδήποτε από την βασιλική οικογένεια που έχει τον τίτλο της «Αυτού Μεγαλειότης» δεν χρειάζεται γενικά να χρησιμοποιεί επώνυμο. 
princes william and harry in 2009
Κάποια μέλη από την βασιλική οικογένεια χρησιμοποιούν το επώνυμό τους. Όπως για παράδειγμα όταν ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ υπηρέτησαν στον στρατό και στη στολή τους έγραφε William Wales και Harry Wales, επειδή ο πατέρας τους είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας. 
Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, κανείς δεν είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί το επίσημο επώνυμό του και οι νέο βασιλείς και βασίλισσες δεν είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι προκάτοχοί τους. Κάποιοι χρησιμοποιούν επώνυμα που έχουν σχετίζονται με την περιοχή από την οποία προέρχεται ο τίτλος τους, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν απλά το μικρός τους όνομα!

No comments:

Post a Comment