ΖΙΛΜΠΕΡ ΜΠΕΚΩ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Μια 90λεπτη συναυλία του Ζιλμπέρ Μπεκώ -από την αρχή έως το τέλος- θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηςτην Δευτερα 20 Φεβρουαριου,8 μμ, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, από το προσωπικό του αρχείο. Ο Μπεκώ και ο Αζναβούρ υπήρξαν οι δυο κορυφαίοι Γάλλοι τραγουδιστές στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.
Στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπεκώ, αγαπητές και στο ελληνικό κοινό, συγκαταλέγονται οι Je t‘Appartiens(1955), Le Jour où la pluie Viendra (1957), Et Maintenant (What Now my Love, 1961), Nathalie (1964), L’Importantc’est la Rose (1967), Je Reviens te Chercher (1967).
Συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός και πιανίστας, ο Μπεκώ πρωταγωνιστούσε 50 χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1927 στην Τουλόν και πέθανε σε ηλικία 74 χρονών στο Παρίσι, στις 18 Δεκεμβρίου 2001.Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης ΚογκαλίδηςΧώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς ΣαλτιέλΕίσοδος ελεύθερη.
EΛΒΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
“Αλόχα απο τη Χαβάη”, ίσως η πιο σημαντική συναυλία στην πορεία του Έλβις Πρίσλεϋ που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1973 στη Χαβάη, θα παρουσιαστεί ολόκληρη σε μεγάλη οθόνη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 24 Απριλίου,8μμ.
Θα προηγηθεί εισήγηση του δημοσιογράφου Λευτέρη Κογκαλίδη, ο οποίος θα αναφερθεί στο ιστορικό της συναυλίας που αποτέλεσε την πρώτη δορυφορική μετάδοση σε όλο τον πλανήτη, με αποδέκτες ένα δισεκατομμύριο θεατές.
Ο καλλιτέχνης ήταν τότε 38 χρόνων, σε πλήρη φωνητική ωριμότητα και στο απόγειο της δημοτικότητάς του.
Στο διάρκειας 85 λεπτών πρόγραμμα, ερμηνεύει τραγούδια όπως τα I Can’t Stop Loving you, Hound Dog, Blue Hawaii, What Now my Love, Fever, Welcome to my World, Suspicious Minds, Long Tall Sally, See See Rider, My Way, Something.
Τρεις από τις ταινίες του Πρίσλεϋ γυρίστηκαν στη Χαβάη: Blue Hawaii, Girls, Girls, Girls και Paradise, Hawaiian Style.Επιμέλεια, Λευτέρης ΚογκαλίδηςΧώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς ΣαλτιέλΕίσοδος
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Αφιέρωμα στα τραγούδια που κέρδισαν βραβείο Όσκαρ από το 1934 έως το 1960 θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Δευτερα 13 Μρτιου,8μμ,ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης. Μολονότι η απονομή των Όσκαρ ξεκίνησε το 1929, το ανάλογο βραβείο για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς από κινηματογραφική ταινία απονέμεται από το 1934.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Αφιέρωμα στα τραγούδια που κέρδισαν βραβείο Όσκαρ από το 1934 έως το 1960 θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Δευτερα 13 Μρτιου,8μμ,ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης. Μολονότι η απονομή των Όσκαρ ξεκίνησε το 1929, το ανάλογο βραβείο για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς από κινηματογραφική ταινία απονέμεται από το 1934.
Στο πρόγραμμα που ετοίμασε ο δημοσιογράφος από το προσωπικό του αρχείο θα παρουσιαστούν, σε μεγάλη οθόνη, όλα τα βραβευθέντα τραγούδια από το 1934 έως το 1960, συνολικά 26 συνθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν και μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες σε ποικίλες εκτελέσεις.
Το αφιέρωμα φτάνει έως το 1960 λόγω χρονικών ορίων, αλλά και διότι εκείνη τη χρονιά μια ελληνική δημιουργία, Τα Παιδιά του Πειραιά, ερμηνευμένη από τη Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή, χαρίζει στην Ελλάδα και στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ Τραγουδιού.
Ενδιαμέσως θα προβληθούν άλλα 25 βραβευμένα τραγούδια που ερμηνεύουν οι Φρανκ Σινάτρα, Λουί Ζουρντάν, Ντόρις Ντέι, “Τεξ” Ρίτερ, Μπινγκ Κρόσμπι, Έσθερ Γουίλιαμς, Ρικάρντο Μονταλμπάν, “Μπομπ” Χόουπ, Τζούντυ Γκάρλαντ, Φρεντ Ασταίρ, Άλις Φέι κ.α.
Το Α’ Βραβείο απέσπασε το 1934 η σύνθεση The Continental που διαρκεί 8 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, με ερμηνευτές-χορευτές τον Φρεντ Ασταίρ και την Τζίντζερ Ρότζερς.
Τα τραγούδια προέρχονται από το πρωτογενές κινηματογραφικό υλικό και διαρκούν όσο και η παρουσία τους στο φιλμ.Επιμέλεια, Ομιλητής Λευτέρης Κογκαλίδης
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ. Είσοδος ελεύθερη
No comments:
Post a Comment