Tuesday, May 31, 2016

Λογοτεχνικοί περίπατοι: Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ

H πολιτιστική εταιρία dot2dot σε συνεργασία με τα Public oργανωνουν μία θεματική διαδρομή (ξενάγηση) στη Θεσσαλονίκη με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ο σχεδιασμός της διαδρομής έχει βασιστεί στο βιβλίο της Σοφίας Νικολαϊδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Η συγγραφέας θα παραστει σε εκδήλωση/συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά τη διαδρομή στο κατάστημα Public (οδός Τσιμισκή).
Χορεύουν οι ελέφαντες: ο Τζορτζ Πολκ και η Θεσσαλονίκη του εμφυλίου»
Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαϊδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» μας δίνει το έναυσμα για μία πολύ ιδιαίτερη διαδρομή στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου Πολέμου. Ο ευρηματικός τίτλος του βιβλίου, εμπνευσμένος από την παροιμία «χορεύουν οι ελέφαντες και την πληρώνουν τα μυρμήγκια», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα μέσα στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Σε μία κρίσιμη στιγμή του Εμφυλίου, η Θεσσαλονίκη θα γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όταν το Μάιο του 1948 το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή του CBS, Τζορτζ Πολκ θα βρεθεί να επιπλέει στον κόλπο του Θερμαϊκού. Ένα έγκλημα που μέχρι σήμερα, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, παραμένει ανεξιχνίαστο, ένα εξιλαστήριο θύμα που δεν δικαιώθηκε ποτέ, τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικές σκοπιμότητες, ο Τύπος, οι εμπλεκόμενοι ξένοι παράγοντες… Όπως και στο βιβλίο της Σοφίας, η δολοφονία του Πολκ γίνεται ο πυρήνας της διαδρομής μας. Μέσα από αφηγήσεις, τοποθεσίες και σημεία της πόλης σκιαγραφούμε την εικόνα της Θεσσαλονίκης του Εμφυλίου και τη συνδέουμε με τη γνώριμη πόλη μας σήμερα.
*Η διαδρομή εμπλουτίζεται και υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποίηση με θεατρικά μέσα 
**Αφετηρία: Κήποι του Πασά / Τέρμα: οδός Ερμού & Βενιζέλου (μνημείο Γρ. Λαμπράκη)
Δευτέρα 13, Ιουνίου, 2016
17.00-19.30 Περιπατητική διαδρομή
20.00- 21.00 Εκδήλωση-συζήτηση με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαϊδου στο Public (Τσιμισκή)
Λόγω της αυξημένης ζήτησης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΕ EMAIL ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ

No comments:

Post a Comment