Sunday, April 26, 2015

SANI GOURMET AΠO 8-17 MAIOY


Sani_Gourmet_2015Στο Δρόμο του Μεταξιού βαδίζει για δεύτερη χρονιά το Sani Gourmet, από 8 έως 17 Μαΐου 2015, ξεδιπλώνοντας τη γαστρονομία των χωρών της Άπω και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Μεσογείου, σ’ ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα που ξυπνούν μνήμες πολιτισμού.
Διανύοντας φέτος τη δέκατη χρονιά του, το Sani Gourmet είναι ένας θεσμός, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών “ενώσεων”, προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Σάνη ΑΕ, κ. Φωκίων Ζησιάδης στον πρόλογό του στην επίσημη μπροσούρα της διοργάνωσης, ­«Ο Δρόμος του Μεταξιού, αντίθετα με την κοινή αντίληψη πως πρόκειται για μία απλή, μονοσήμαντη διαδρομή, στην ουσία αποτέλεσε ένα αχανές και δαιδαλώδες δίκτυο παραδρόμων, πολιτισμικών και εμπορικών “μονοπατιών”, διαμέσου διάσπαρτων οάσεων και κατά μήκος του διευρυμένου άξονα OrientalOccidental.  Αυτούς τους παραδρόμους πραγματεύεται φέτος το Sani Gourmet, εστιάζοντας, αναδεικνύοντας και ρίχνοντας φως σε γαστρονομικές ιδιαιτερότητες λαών, οι οποίες για το δυτικό κόσμο είναι ίσως ανεξερεύνητες ακόμη και αδίκως μοιάζουν φαινομενικά “ασήμαντες” ή και “αδιάφορες”. Η θεαματική ανάπτυξη της Κίνας ως χώρας-αφετηρία, η ανακάλυψη του πετρελαίου και η κατασκευή βασικών υποδομών και δρόμων στις παρυφές των ερήμων Taklimakan και Gobi—οι οποίες ήταν κάποτε ανυπέρβλητα εμπόδια στη διακίνηση του ελεύθερου εμπορίου—ευνόησαν  την  ανάπτυξη και επέφεραν ραγδαίο εκβιομηχανισμό. Τότε όπως και τώρα… υπό μία έννοια, σημειολογικά και συμβολικά, ο Δρόμος του Μεταξιού ξαναγίνεται επίκαιρος με την πλήρη σημασία της λέξης. Μπορεί ιστορικά να μην έχει καταγραφεί παρουσία Ρωμαίων εμπόρων στην Κίνα ή  Κινέζων εμπόρων στη Ρώμη, ωστόσο γαστρονομικά η κατάκτηση του δυτικού κόσμου από την ανατολική επιρροή ήταν και συνεχίζει να είναι μία πραγματικότητα
Πέρσι το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία συνεχίζεται φέτος, για να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας, πέραν του ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο διευρύνει τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν, με προσκεκλημένους σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα διάσταση στη θεματική αυτή ενότητα.
Οι συμμετέχοντες σεφ 
Alfred Prasad – ΙΝΔΙΑ (1 αστέρι Michelin)
Tάσος Μαντής – ΕΛΛΑΔΑ
Κemal Demirasal – ΤΟΥΡΚΙΑ
Anar Gasimov – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Lorenzo Cogo – ΙΤΑΛΙΑ (1 αστέρι Michelin)
Hamid Salimian – ΙΡΑΝ
Tim Yau Lai – ΚΙΝΑ (2 αστέρια Michelin)
Χρύσανθος Καραμολέγκος – ΕΛΛΑΔΑ
Tamara (Tekuna) Gachechiladze – ΓΕΩΡΓΙΑ
SANI GOURMET 2015 :: CHEF SHOWCASE

ALFRED PRASAD
Στα 29 του χρόνια ήταν ο νεότερος Ινδός σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin. Επιλέχθηκε για να λάβει ανώτατη εκπαίδευση ως σεφ στο ITC Maurya στο Νέο Δελχί, όπου εργάστηκε στις κουζίνες των εστιατορίων-ναυαρχίδων Dum Pukht και Bukhara. Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα σε εστιατόρια παγκοσμίου φήμης, όπως το Dakshin του ITC Park Sheraton στην Τσεννάι και στην πορεία μετακόμισε στο Λονδίνο όπου σταδιακά  ανέλαβε Διευθυντής κουζίνας και Διευθύνων chef (Director Cuisine and Executive Chef) της αλυσίδας Tamarind Collection, που περιλαμβάνει τα εστιατόρια Tamarind of Mayfair, βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin, Imli Street και Zaika of Kensington, με έδρα το Λονδίνο και το Tamarind of London στο Newport Beach της Καλιφόρνια.
Είναι γνωστός για την αυθεντική του προσέγγιση στην παραδοσιακή ινδική κουζίνα, ενώ τα μενού του χαρακτηρίζονται από ένα υπέροχο άγγιγμα του 21ου αιώνα σε πιάτα με ιστορία αιώνων, εξισορροπώντας τέλεια τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα. Σκοπός του είναι να διατηρεί την καθαρότητα και τη γεύση των συστατικών και να παρουσιάζει κάθε δημιουργία του ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων.
Ύστερα από 14 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας στην Tamarind Collection  ο Alfred ετοιμάζει το άνοιγμα του δικού του εστιατορίου στο Λονδίνο ενώ παράλληλα γράφει το πρώτο του βιβλίου.
Ο Alfred είναι πρεσβευτής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Food Cycle και το Αction Against Hunger, μαχόμενος υπέρ της καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων και της διατροφικής ανέχειας.

Πού
Water Restaurant

Πότε
8-11 Μαΐου




ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΗΣ
Ο Τάσος Μαντής ξεκίνησε την ανοδική καριέρα του από το εστιατόριο «Funky Gourmet», σαν βασικό στέλεχος της μαγειρικής ομάδας (chef de cuisine). Το 2012 έφυγε για τις Βρυξέλλες και το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο «Hof Van Cleve» – 45ο στην παγκόσμια κατάταξη των 50 Best Restaurants του κόσμου-, όπου διακρίθηκε ως sous chef στο πλευρό του θρυλικού Peter Goossens, patron-cuisinier του εστιατορίου. Η βέβαιη εξέλιξή του σ’ αυτό, ωστόσο, δεν μπόρεσε να τον κρατήσει μακριά από την πατρίδα του, όπου αποφάσισε να επιστρέψει μετά και την πρόταση να αναλάβει επικεφαλής chef του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin εστιατορίου «Hytra».
Στόχος του, να αναδείξει τις δυνατότητές του στον τομέα, χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες μέσα από το προσωπικό του δημιουργικό πνεύμα.

Πού
Byblos

Πότε
8-10 Μαΐου 2015




KEMAL DEMIRASAL
O Kemal Demirasal γεννήθηκε στην πόλη Ιζμίρ της Τουρκίας. Πριν ξεκινήσει τη γαστρονομική του πορεία, υπήρξε επιτυχημένος επαγγελματίας windsurfer με έξι εθνικά πρωταθλήματα στο βιογραφικό του.
Η ενασχόλησή του με τη γαστρονομία ξεκίνησε το 2007. Με ένα κοινό πρόθυμο να δοκιμάσει δημιουργική, πρωτοποριακή κουζίνα, το εστιατόριο του Barbun στο Τσεσμέ έγινε γνωστό για την ανατρεπτική, παραδοσιακή τουρκική κουζίνα του. Έπειτα από μία διετή έρευνα και ταξίδια σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, άνοιξε το εστιατόριο του Alancha.
Ο ίδιος διατείνεται ότι η κουζίνα του δε μπορεί να οριστεί από μία συγκεκριμένη περιοχή ή τεχνική. Τον τελευταίο ένα χρόνο, ερευνά και εμπνέεται από την ιστορία της Ανατολίας, έχοντας δημιουργήσει το «Great Migration», ένα μενού που αντανακλά τις ρίζες της συγκεκριμένης περιοχής.
Όταν δε μαγειρεύει, ο Kemal παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας σε όλη την Τουρκία, ενώ παράλληλα, προγραμματίζει τη δημιουργία μίας φάρμας που θα παράγει τις πρώτες ύλες για τα εστιατόρια του.

Πού
Sea You Up

Πότε
8-10 Μαΐου 2015




ANAR GASIMOV
Γεννήθηκε στην πόλη Baku του Αζερμπαϊτζάν. Έχοντας ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση στο μάρκετιγκ και την τεχνολογία τροφίμων, ειδικεύτηκε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με πολλαπλές διακρίσεις και σημαντική προϋπηρεσία ως sous chef και chef. Μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει 31 μετάλλια, 2 διπλώματα καθώς και το βραβείο «Young Culinary Award». Έχει πραγματοποιήσει πολλά masterclasses σε παγκοσμίου φήμης εστιατόρια ανά την Ευρώπη και την Ασία, όπως το εστιατόριο Baku στο Λονδίνο και το εστιατόριο του Hilton Millennium Hotel στη Σεούλ. Το 2010, κλήθηκε να συμμετέχει στο φόρουμ Νέων του συνεδρίου της UNESCO στη Σαγκάη, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες που έχει εισάγει στον τομέα της γαστρονομίας στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Τελευταία, ασχολείται με την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων μαγειρικής με σκοπό την εξέλιξη της εθνικής κουζίνας.

Πού
Ντομάτα

Πότε
8-10 Μαΐου 2015




ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμειγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, ο Καραμολέγκος είναι ο εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας», όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου.Στο εστιατόριο του Ντομάτα στο Sani Resort, κυριολεκτικά δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές που άλλες φορές είναι επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και συναισθηματικές αναφορές, πάντα όμως από τη διάθεση να κάνει κατάθεση ψυχής και γνώσης. Το αποτέλεσμα ανταμείβει, και γι’ αυτό σήμερα ο Χρύσανθος Καραμολέγκος θεωρείται ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Οι επανειλημμένες βραβεύσεις του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Πού
Ντομάτα

Πότε
11-13 Μαΐου 2015




LORENZO COGO
Γεννημένος το 1986, είναι ο νεότερος κάτοχος αστεριού Michelin στην Ιταλία.
Στην βενετική διάλεκτο η λέξη “Cogo” σημαίνει κατά λέξη «μάγειρας». Προερχόμενος από τρεις γενιές σεφ, το γεγονός αυτό γίνεται εύκολα πιστευτό.
Από την ηλικία των 20, ο Lorenzo μετέφερε το πάθος του διεθνώς, δουλεύοντας σε μερικά από τα εστιατόρια με τη μεγαλύτερη επιρροή της περασμένης δεκαετίας. Αφού πήρε το δίπλωμά του στην Διοίκηση Ξενοδοχείων στο Recoaro, εργάστηκε για εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και αφού πέρασε δύο χρόνια στην επαρχία της Βιτσέντζα, μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου εργάστηκε για τον διάσημο κομμωτή Aldo Coppola. Έπειτα, επέστρεψε στην Βιτσέντσα όπου εργάστηκε για τον κάτοχο αστεριού Michelin σεφ Renato Rizzardi στο εστιατόριο “Locanda di Piero”. Η πολύτιμη αυτή συνεργασία του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί στο πρώην καλύτερο εστιατόριο της Αυστραλίας, το εστιατόριο “Vue de Monde” στην Μελβούρνη, όπου επέλεξε να επεκτείνει το μαγειρικό του υπόβαθρο, γεγονός που τον ξεχώρισε από τους υπόλοιπους Ιταλούς σεφ. Κατόπιν ταξίδεψε για μικρές και μεγάλες χρονικές περιόδους στην Σιγκαπούρη, το Τόκυο και την Ισπανία, ώσπου τελικά μετακόμισε στην Δανία, όπου εργάστηκε στο εστιατόριο “Noma”. Η σημαντική αυτή εμπειρία του αποτέλεσε το έναυσμα να ακολουθήσει το αιώνιό του όνειρο: να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.
Σε ηλικία μόλις 25 ετών απέκτησε το πρώτο του Αστέρι Michelin, ένα χρόνο αφού άνοιξε το εστιατόριό του “El Coq” στο Marano Vicentino.
Ο φιλόδοξος στόχος του είναι να κυνηγήσει ένα νέο είδος κουζίνας, έτσι προτιμά να αποκαλεί τη μαγειρική του «ενστικτώδη». Σύμφωνα με εκείνον, πρόκειται για μια κουζίνα βασισμένη στη συνειδητοποίηση των δεξιοτήτων και στη συνεχή αναζήτηση ποιοτικών πρώτων υλών, μαζί με τη χρήση διαφορετικών και μοντέρνων τεχνικών.

Πού
Water Restaurant

Πότε
16-17 Μαΐου 2015



HAMID SALIMIAN
Γεννημένος στο Ιράν, μυήθηκε από πολύ μικρός στην παραδοσιακή Περσική κουζίνα. Με την μετακόμισή του στο Βανκούβερ, εκτός από την ακαδημαϊκή αριστεία του στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, κατάφερε να αναπτύξει μία μοναδική γαστρονομική προσέγγιση που συνδύαζε την κληρονομιά της περσικής κουζίνας με τις επιρροές από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Μαθήτευσε και εργάστηκε σε βραβευμένα εστιατόρια του Βανκούβερ, όπως το εστιατόριο Diva at the Met, όπου ως executive chef  αναγνωρίστηκε για την καινοτόμο προσέγγισή του στην ανάμειξη πολυπολιτισμικών επιρροών με την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.
O Ηamid έχει στην κατοχή του οχτώ διεθνή χρυσά μετάλλια και έχει διακριθεί σε μερικούς από τους πιο εξέχοντες διαγωνισμούς στον κόσμο, όπως το World Culinary Cup και World Culinary Olympics. Ως Αρχηγός της Ομάδας Μαγειρικής του Καναδά, προετοιμάζεται για τους Παγκόσμιους Αγώνες Μαγειρικής που θα πραγματοποιηθούν το 2016 στη Γερμανία.
Σήμερα, ο Hamid μαζί με τη chef σύζυγο του Jennifer Peters μέσω της εταιρείας τους Nextjen έχουν αφοσιωθεί στο να επαναφέρουν τη γεύση και την τροφική ποικιλία σε αυτούς που ζουν με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη.

Πού
Byblos

Πότε
14-17 Μαΐου 2015




YAU TIM LAI
O Yau Tim Lai είναι ο ιδρυτής των εστιατορίων “Tim’s Kitchen”. Η παραδοσιακή καντονέζικη κουζίνα και ο προσωπικός χαρακτήρας εστίασης κέρδισαν την καρδιά των foodies, ενώ το 2009 το “Tim’s Kitchen” του Χονγκ Κονγκ απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin και δύο το υποκατάστημά του στο Μακάο. Το 2011 έλαβαν δύο αστέρια Michelin, ενώ αυτό του Χονγκ Κονγκ βραβεύτηκε και από τον οδηγό “The Miele Guide” ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ασίας για το διάστημα 2010-2012. Το τρίτο “Tim’s Kitchen”, στη Σαγκάη, βραβεύτηκε επίσης το 2011 ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια από το “Modern Weekly Magazine” και το 2012 κατατάχθηκε στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κίνας από το “Food & Wine Magazine”.
Ο ίδιος ο chef Lai βραβεύτηκε το 2009 ως o «Διεθνής Master Chef Κινέζικης Κουζίνας” από την Παγκόσμια Ένωση Κινέζικης Κουζίνας, ενώ το 2010 συμμετείχε ως Masterchef στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Gourmet, στη Σιγκαπούρη. Το 2011 προσκλήθηκε από το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ να κάνει μια παρουσίαση της κουζίνας του τόπου ενώ το 2013 του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Σεφ Ασιατικής Κουζίνας της Χρονιάς” από την “Αward of Excellence”, στη Σιγκαπούρη.

Πού
Sea You Up

Πότε
14-17 Μαΐου 2015



TAMARA TEKUNA GACHECHILADZE
Είναι γνωστή ως η “βασίλισσα της fusion γεωργιανής κουζίνας». Σπούδασε ψυχολογία στη Γερμανία, ωστόσο η στροφή της καριέρας της έγινε με αφορμή ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, όπου αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω της και να μετακομίσει εκεί. Αποφοίτησε από το Culinary Academy of New York, δούλεψε για μερικά χρόνια σε διάφορα εστιατόρια και έπειτα επέστρεψε στη Γεωργία το 2005. Έκτοτε, έχει διατελέσει επικεφαλής σεφ σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Τιφλίδας, όπως τα L’Express, Belle de Jour, Vong, Loft και Mandari. Η Tamara είναι επίσης η δημιουργός του Supra Nova – του κόνσεπτ της Νέας, Γεωργιανής Κουζίνας  (Georgian Nouvelle Cuisine) και έχει συνεργαστεί με σεφ διεθνούς φήμης, όπως ο Allan Passard. Οι συνταγές της Tamara διευρύνουν το φάσμα της γεωργιανής κουζίνας – η οποία έχει επηρεαστεί στο βάθος των αιώνων από τους Μογγόλους (dumplings), Οθωμανούς (ντολμαδάκια), Πέρσες (ρόδι), Ρώσους (ξινές σάλτσες και σαλάτες)…- διατηρώντας τις παραδοσιακές γεύσεις, παρουσιάζοντας τες ωστόσο με ένα νέο, ελαφρύ και εκλεπτυσμένο τρόπο.

Πού
Ντομάτα
Πότε
14-17 Μαΐου 2015

No comments:

Post a Comment