Wednesday, April 29, 2015

Πόλος έλξης 1 εκατ. Τούρκων τουριστών η Θεσσαλονίκη
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προωθεί τη δημιουργία μόνιμων χώρων έκθεσης της ισλαμικής τέχνης σε Γενί Τζαμί, Αλατζά Ιμαρέτ και στα Λουτρά Παράδεισος

Picture 0 for Πόλος έλξης 1 εκατ. Τούρκων τουριστών η Θεσσαλονίκη
της Άννης Καρολίδου
 
Οι προοπτικές για την ελληνο-τουρκική συνεργασία είναι μεγάλες και η Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να προσελκύσουν έως και ένα εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες, όσους τα ελληνικά νησιά και ακόμη περισσότερους, ενώ αυξητικά κινείται και ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, παρά την οικονομική κρίση. 
 
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη για την «Ελληνο- Τουρκική Συμμαχία στον Τουρισμό», ο πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με την ΤURSAB, δηλαδή την Ένωση του Τουρκικών Τουριστικών Γραφείων και την Turkish Airlines. 
 
Η ημερίδα άνοιξε με ομιλίες και παρουσιάσεις και συνεχίσθηκε με συναντήσεις Β2Β, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών τουριστικών πρακτόρων. Στη συνάντηση μετείχαν δέκα τουριστικά γραφεία της Τουρκίας από τα οποία ήδη έξι οργανώνουν εκδρομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Θάσο. 
 
Όπως είπε η ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, Ασλί Γκούντογκτου, η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί σε τρίτες αγορές για την προσέλκυση τουριστών από Βραζιλία, ΗΠΑ αλλά και Κίνα, μέσα από κοινά πακέτα διακοπών. 
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουγρούλ Μπιλτεκίν
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποκάλυψε μία νέα πρωτοβουλία του Δήμου, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές με τα μουσεία Μπενάκη και Γκαζιαντέπ Ζεύγμα προκειμένου στο Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ αλλά και στα Λουτρά Παράδεισος να δημιουργηθούν μόνιμοι χώροι έκθεσης της ισλαμικής τέχνης. 
 
Ο δ/ντής των Γραφείων της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη, κ. Ουτκού Γιαζάν, εκτίμησε ότι η δυναμικότητα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, για την προσέλκυση Τούρκων και άλλων ξένων επισκεπτών, βρίσκεται μόλις στο 10%. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, αλλά πολλά θα πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση . 
 
Ήδη πάντως ο τουρισμός μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο. Όπως είπε η  κ. Γκουλμπέρκ Ασγιαπάρ, εκπροσωπώντας την TURSAB,  η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Γεωργία, στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Τούρκους τουρίστες. Μάλιστα το 2014 ήρθαν στη χώρα μας 741.037 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός που εύκολα μπορεί να φτάσει στο 1 εκατομμύριο. 
 
Από την Ελλάδα, το 2014, επισκέφθηκαν την Τουρκία 830.841 τουρίστες, περισσότεροι κατά 18,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. 
 
Οι τουρκικοί φορείς του τουρισμού, επιδιώκουν να προσελκύσουν περισσότερους Έλληνες επισκέπτες στη Νοτιο-ανατολική Τουρκία, την Αδριανούπολη και την περιοχή των Δαρδανελλίων. 

No comments:

Post a Comment