Wednesday, February 25, 2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΕ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


       

Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες αίματος που έχουμε σαν Κράτος λόγω των πολλών τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στην χώρα μας.  Σ’ αυτή τη μεγάλη ανάγκη οι  Ροταριανοί της Θεσσαλονίκης δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι.  Έτσι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων  για τα 110  χρόνια από την ύδριση του διεθνούς  Rotary  όλοι οι ροταριανοί όμιλοι της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη και υπευθυνότητα του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Ροταριανού Ομίλου Ανατόλια, σας προσκαλούν  το διήμερο 27/02/2015 και 28/02/2015 στα γραφεία του Ρ.Ο Θεσσαλονίκης (Πλατεία Φαναριωτών 2 και Στρατηγού Καλλάρη απέναντι από τα «Ηλύσια» ) να προσφέρουμε λίγο αίμα ο κάθε ένας μας  για τις ανάγκες των νοσοκομείων μας.

Όλοι γνωρίζουμε  ότι το αίμα ούτε παράγεται αλλά και ούτε μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι  άλλο, παρά μόνο μπορεί να προσφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Με βάση τα στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της (μεσογειακή αναιμία, τροχαία, αιμορροφιλικά άτομα, λευχαιμία, νεφροπαθείς, εγχειρήσεις κλπ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 40%-45%  αυτών των αναγκών, καλύπτουν οι Εθελοντές Αιμοδότες, το 5% οι Ένοπλες Δυνάμεις, το 2% ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός (εισαγωγή) και το 51% δυστυχώς μετά από ψυχολογικό και απάνθρωπο εκβιαστικό τρόπο οι συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον των ασθενών. 

Σε μία χώρα, λοιπόν  στην οποία οι ανάγκες σε αίμα είναι τεράστιες, εξ αιτίας των πολλών τροχαίων ατυχημάτων και των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων, η ουσία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας αποκτά το δικό της νόημα.







Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη της Ευρώπης. Είμαστε στην 7η θέση σε μονάδες αίματος, που σημαίνει ότι υπάρχει εθελοντισμός. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, έχουμε και μεγάλες ανάγκες. Είμαστε 2η χώρα  σε ανάγκες μετά τη Δανία, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και εξαιτίας των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων. Έτσι, το στοίχημά μας είναι να αντλούμε τις μονάδες αίματος από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες και επίσης το μήνυμα μας είναι “Δώσε 10 λεπτά από το χρόνο σου για να σώσεις μία ζωή”.

Πιστεύουμε ότι η διάδοση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος και η κάλυψη των αναγκών της χώρας από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι υπόθεση Όλων μας 


Οι Ροταριανοί της Θεσσαλονίκης πολλές φορές ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν μεμονωμένα  όταν χρειάσθηκε αίμα σε  κάποιον συνάνθρωπο μας. Τώρα όμως νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα και ο καιρός, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί πιο οργανωμένο και να το στηρίξουμε ώστε αυτό να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο. 

Μπορούμε και πρέπει όλοι να γίνουμε Αιμοδότες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας ζητηθεί για κάποιον συγγενή που χρειάζεται αίμα, αλλά πρέπει από μόνοι μας να δίνουμε τακτικά αίμα στην αιμοδοσία των νοσοκομείων και των κινητών συνεργείων.

Η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη αλτρουισμού και γεμίζει με ηθική περηφάνια τον αιμοδότη για τις ζωές που θα σώσει με το αίμα και τα παράγωγά του. Στις  27 και 28 Φεβρουαρίου 2015 κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 στις εγκαταστάσεις του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Πλ. Φαναριωτών 2 – απέναντι από τα «Ηλύσια») στη Διαγώνιο δίνουμε λίγο αίμα – σώζουμε μια ζωή..


No comments:

Post a Comment