Wednesday, December 31, 2014

Guardian: Παράδειγμα ο Μπουτάρης



Ανάμεσα στους υποψήφιους για τον καλύτερο δήμαρχο του κόσμου βρίσκεται ο Γ. Μπουτάρης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως ένα ενδιαφέρον, επιτυχημένο και παράλληλα αντισυμβατικό πρόσωπο που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική ύστερα από την επιτυχημένη επιχειρηματική του καριέρα ως οινοποιός παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Αλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν βλέπει τον εαυτό του ως πολιτικό αλλά ως επιχειρηματία που έχει αναλάβει ένα καινούργιο πρότζεκτ.

Ο Guardian εκτός από τις επιτυχίες του δημάρχου σε σχέση με την πόλη «που έχει καταφέρει να γίνει παράδειγμα» εκθειάζει τη στάση του σε μια σειρά από θέματα. Διαλέγοντας τη φωτογραφία από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές όπου ο κ. Μπουτάρης είχε εμφανιστεί φορώντας το Αστρο του Δαβίδ όταν επανεξελέγη, η εφημερίδα αναφέρεται στην απαλλαγμένη από παλαιά στερεότυπα και μνησικακίες πολιτική που ασκεί. Εξηγεί πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατάφερε να αυξήσει τον τουρισμό από την Τουρκία πείθοντας την τουρκική αεροπορική εταιρεία να ενώσει με απευθείας δρομολόγια την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου έζησε και έδρασε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι όσοι πρότειναν τον Μπουτάρη για το βραβείο ανέφεραν για αυτόν ότι είναι ανοιχτόμυαλος, μοντέρνος και αυθεντικός. Aπό την άλλη, επισημαίνει ότι ο 72χρονος δήμαρχος δεν είναι βέβαια δημοφιλής σε όλους, καθώς έχει χρειαστεί πολλές φορές να συγκρουστεί προκειμένου να εξορθολογίσει τη διοίκηση και να βάλει τάξη στα οικονομικά.

Αφορμή για την αναφορά στον «φάρο της ελπίδας για την Ελλάδα», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα δανειζόμενη σχόλιο Ευρωπαίου αξιωματούχου, αποτελεί η συμμετοχή του στην τελική λίστα για τον καλύτερο δήμαρχο του κόσμου. Μια λίστα στην οποία συμμετέχουν συνολικά 26 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο, οκτώ από την Ευρώπη (της Γάνδης, του Μπορντό, της Ιένα, της Λαμπεντούζα, της Ρίγας, της Ριμπέρα ντε Αρίμπα, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ) και 17 από τον υπόλοιπο κόσμο (Κάλγκαρι, Χιούστον, Οκλαχόμα, Σακραμέντο, Μπέλο Οριζόντε, Γουατεμάλα, Μοντερία, Σούκρε, Σουραμπάγια, Χάιφα, Ιλόιλο, Τζέντα, Σεούλ, Σμύρνη, Σίδνεϊ, Βικτόρια και Μανγκαούνγκ). Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που θεσμοθέτησε το 2004 το City Mayor Foundation επιλέγοντας με συγκεκριμένα κριτήρια τους καλύτερους δημάρχους αλλά και με τη βοήθεια ψηφοφορίας κοινού τον νικητή κάθε δύο χρόνια. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

No comments:

Post a Comment