Friday, December 26, 2014

ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ



Αν ενοχλείστε από τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, οι φωτογραφίες από το Οϊμιάκον, το πιο παγωμένο χωριό στον πλανήτη, θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.
Το Οϊμιάκον, είναι αγροτική περιοχή στα Βόρεια της Δημοκρατίας τον Σακά στην Ασιατική Ρωσία και εκεί οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και τους -67,7 ° C ενώ ο μέσος όρος θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο είναι οι -50 ° C, καθιστώντας το χωριό αυτό, το πιο κρύο κατοικήσιμο μέρος στον πλανήτη.
Ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Αμος Τσάπλ αποφάσισε να κάνει ένα διήμερο ταξίδι από το Γιάκουτσκ, την πιο κρύα μεγάλη πόλη στη Γη, για να φωτογραφίσει την καθημερινότητα στο Οϊμιάκον, το πιο παγωμένο χωριό του κόσμου.
Οπως περιγράφει ο ίδιος μιλώντας στο weather.com: «φορούσα λεπτό παντελόνι όταν για πρώτη φορά βγήκα έξω στους - 47 ° C. Θυμάμαι ένα αίσθημα σαν το κρύο να έπιανε κυριολεκτικά το πόδι μου, ενώ το σάλιο μου πάγωνε και έσπαγε στα χείλη μου.»
Ο φωτογράφος υπενθυμίζει ότι το πιο δύσκολο πράγμα της αποστολής του ωστόσο, δεν ήταν το κρύο, αλλά η εστίαση και το ζουμ της κάμερας, αφού οι φακοί πάγωναν περιστασιακά στη θέση τους.
Η καθημερινότητα στο χωριό ωστόσο ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Η αγορά είχε μόνο κρέας και ψάρι, αφού κανένα φυτό δεν φυτρώνει στην περιοχή, ενώ ένας μοναδικός δρόμος διασχίζει την περιοχή και ονομάζεται «οδός των οστών». Μάλιστα το κρύο είναι τόσο, που οι τουαλέτες χτίζονται σε εξωτερικό χώρο, αφού η παγωνιά δεν επιτρέπει την κατασκευή υδραυλικών συστημάτων.

No comments:

Post a Comment