Wednesday, August 20, 2014

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΟΘΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κινεζικό κανάλι αποθεώνει τα θερινά σινεμά της Αθήνας: Είναι στο dna του Ελληνα και είναι μαγευτικοί
Καλοκαίρι, Αθήνα, θερινός κινηματογράφος: μια ολόκληρη κουλτούρα διασκέδασης που άνθισε τη δεκαετία του '60, αλλά ακόμα και σήμερα αντέχει παρά την πίεση που υφίσταται από τα πολυσινεμά και τις μεγάλες εταιρείες προώθησης ταινιών.
Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV πραγματοποίησε αφιέρωμα στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, ένα φαινόμενο που δεν το συναντάει κανείς -σε τέτοια μαζικότητα- πουθενά αλλού και προτρέπει τους Κινέζους τουρίστες να τους επισκεφθούν.
Αναφέρει πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 90 θερινοί κινηματογράφοι από τους 600 που υπήρχαν εν δράσει πριν από πενήντα χρόνια. Ακόμα και έτσι, όμως, αναφέρει, η συγκεκριμένη μορφή διασκέδασης ανήκει στο dna του Έλληνα.
Ο 86χρονος Ματθαίος Ποτόγκας, όπως και ο πατέρας του, τρέχει τον κινηματογράφο Παλάς και λέει πως: «Τα θερινά σινεμά παραμένουν ακόμα και σήμερα μια από τις αγαπημένες μορφές διασκέδασης των Ελλήνων, ίσως και περισσότερο από τις χειμερινές αίθουσες.
Ο συνταξιούχος, Νίκος Βουδούρης, λάτρης του θερινού κινηματογράφου, λέει από την μεριά του: «Οι θερινοί κινηματογράφοι μας βγαζουν από το σπίτι, μας μεταφέρουν στον ουρανό και το φεγγάρι. Αυτό είναι στη φύση του λαού μας».
Το άρθρο του CCTV αναφέρει πως πολλοί πίστευαν πως η είσοδος των πολυσινεμά τη δεκαετία του '90 θα εξαφάνιζαν τα ταπεινά θερινά σινεμά, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι αν και έχουν βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα ήχου και εικόνας, υπάρχει ακόμα πεδίο βελτίωσης στους θερινούς κινηματογράφους.
Για να καταλήξει το ρεπορτάζ του κινεζικού καναλιού: «Μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, η υπαίθρια κινηματογραφική εμπειρία παρέχει μια ευπρόσδεκτη απόδραση για τους Έλληνες σινεφίλ».


 

No comments:

Post a Comment