Saturday, August 30, 2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΔΗΜ.ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Χαιρετισμός, Στράτου Σιμόπουλου, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, στη Συναυλία που διοργάνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στον υπόγειο Σταθμό "Πανεπιστήμιο" του Μετρό Θεσσαλονίκης σήμερα Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. 

"Τελικά η σημερινή εκδήλωση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι Πολιτισμός και Υποδομές μπορούν να συνυπάρξουν. Άλλωστε ο πολιτισμός χρειάζεται Υποδομές για να αναδειχθεί.
Δεν υπάρχει, όμως, μόνο αυτή η διάσταση στη σχέση των δυο εννοιών.
Εδώ και αρκετά χρόνια ειδικά όσον αφορά στην αρχαιολογία, οι ανασκαφές και οι αποκαλύψεις ευρημάτων έρχονται ως συνέπεια, κυρίως, της δημιουργίας των οδικών αξόνων και των έργων μετρό.
Από τη μια έως την άλλη γωνία της Ελλάδος, η κατασκευή των έργων φέρνει στο φως μεγάλης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα.
Από το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας έως την οδό προς την Σπάρτη που κατασκευάζεται  επάνω στον αρχαίο δρόμο τον οποίο ακολουθούσαν οι Σπαρτιάτες όταν πήγαιναν στην Αρχαία Ολυμπία και από του προϊστορικούς οικισμούς στη Νίκη στο Νομό Φλώρινας έως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι κατασκευές των Υποδομών λειτουργούν ως βατήρας ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ειδικά, μάλιστα, για το ΜΕΤΡΟ της πόλης μας, το οποίο επαναλαμβάνω θα είναι έτοιμο το 2018, έχουμε διαθέσει από πόρους του ΕΣΠΑ 90 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ακόμη εγκριθεί άλλα 43 εκατομμύρια ευρώ περίπου. 
Σχεδιάζουμε, μάλιστα, την κατασκευή δυο σταθμών που θα αποτελούν στην ουσία Μουσεία. Πρόκειται για το Σταθμό Αγίας Σοφίας και βέβαια το Σταθμό Βενιζέλου.
Ειδικά, μάλιστα, για τον σταθμό Βενιζέλου θέλω να πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια μέσα σε κλίμα συναίνεσης θα μπορέσουμε να απολαύσουμε εκεί μια ανάλογη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κάνοντας πραγματικότητα τη φράση «Ο Πολιτισμός συναντά τον Πολιτισμό και μέσα από τις Υποδομές». 

Στο χέρι μας είναι."

No comments:

Post a Comment