Tuesday, August 26, 2014

ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, με την αφαίρεση λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι πλέον έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, γεγονός που εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχει στρέψει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται σ’ αυτήν την αρχαία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας.
 
Όπως λένε οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις ανασκαφές, η πρόσοψη αυτή «αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα».
 
Επισημαίνεται ότι η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο, και ότι το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ.
 
Κατά το Υπουργείο, «η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα, αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου».
 
Και προσθέτει: «Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ` όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων». 
 
Σε απόσταση 6 μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.
 
Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.
 
Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου».
 
Η ανακοίνωση αναφέρει τέλος ότι τα χώματα θα αφαιρεθούν στις επόμενες ημέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία που έχουν αποκαλυφθεί.
 
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ουσιαστικά έγινε το πρώτο βήμα εντός του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Όπως επισημαίνει στη σημερινή «Ελευθεροτυπία» η έγκυρη περί τα αρχαιολογικά συντάκτης Νινέττα Κοντράρου-Ρασσιά, «οι ανασκαφείς μπήκαν στον προθάλαμο του τάφου χωρίς να ανοίξουν κανένα θύρωμα, αφού δεν υπήρχε η πολυαναμενόμενη μαρμάρινη πόρτα που απαντάται σε όλους σχεδόν τους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους - όπως εκείνον του Φιλίππου Β’ στην Τούμπα της Βεργίνας – αλλά ένα απλό άνοιγμα διακοσμημένο αριστερά με παραστάδες και δίχως ίχνος άλλου τύπου θύρας, π.χ. ξύλινης».
 
Άρα, πιθανολογείται ότι η μαρμάρινη πόρτα του τάφου βρίσκεται στο βάθος του προθαλάμου σε 6-7 μέτρα, και θα αποκαλυφθεί μόνο όταν γίνει η πλήρης αποχωμάτωσή του.

No comments:

Post a Comment