Saturday, August 30, 2014

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ

Η εξαφάνιση της μπομπίνας απειλεί τα θερινά σινεμά: Από τι κινδυνεύει ο αγαπημένος τρόπος ψυχαγωγίας του καλοκαιριού

Απο την εξαφάνιση της μπομπίνας  


Μπορεί η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη να έχει μεγάλα οφέλη για την ανθρωπότητα, ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, απειλεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ελληνικού καλοκαιριού: τα θερινά σινεμά.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Εθνος, καθώς και η βρετανική Guardian, που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, οι θερινοί κινηματογράφοι θα πρέπει σιγά σιγά να ξεχάσουν την μπομπίνα και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής προβολής.
Τα εργαστήρια επεξεργασίας φιλμ σε όλο τον κόσμο διαρκώς μειώνονται και ο σύγχρονος κινηματογράφος περνάει επίσημα στην ψηφιακή εικόνα, η οποία όμως δεν μπορεί να προβληθεί στα συνοικιακά θερινά σινεμά γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα.
Το πέρασμα στην ψηφιακή προβολή, έχει τόσο μεγάλο κόστος (από 35.000-100.000 ευρώ) που για πολλούς ιδιοκτήτες θερινών σινεμά, ειδικά όσων δεν κόβουν πολλά εισιτήρια, είναι απαγορευτικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που απειλείται ο θεσμός των θερινών σινεμά. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα multiplex, πολλοί έλεγαν ότι τα συνοικιακά σινεμά «μετράνε αντίστροφα».
Ωστόσο, σχεδόν 30 χρόνια μετά, όχι μόνο είναι ακόμη εδώ, αλλά κυριαρχούν στο ελληνικό καλοκαίρι, με το CNN να χαρακτηρίζει το «Cine Θησείον» ως το καλύτερο σινεμά στον κόσμο.

No comments:

Post a Comment