Wednesday, August 27, 2014

ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΒΡΟΧΗΣ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Ακόμα και στα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη μπορούν να επιβιώσουν περίεργα και υπέροχα συνάμα έμβια όντα. Όμως υπάρχουν και μέρη του πλανήτη που ακόμα και το πιο ανθεκτικό ον δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η έρημος Ατακάμα που βρίσκεται στην βόρεια Χιλή. Η έρημος Ατακάμα είναι ένα από τα πιο ξηρά σημεία στον πλανήτη. Θα έλεγε κανείς ότι συναγωνίζεται τον πλανήτη Άρη. Είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο μπορεί να μην πέσει ούτε σταγόνα βροχής για 50 χρόνια.
Εξ ου και ο ποιητής Alonso de Ercilla έγραψε το 1569 «Πηγαίνοντας στην Ατακάμα, κοντά στην έρημη ακτή, θα δεις μια γη χωρίς ανθρώπους, που δεν υπάρχει ούτε ένα πουλί, ούτε θηρίο, ούτε δέντρο, ούτε βλάστηση.»
Ωστόσο η έρημος Ατακάμα δεν στερείται ζωής καθώς υπάρχουν μικροοργανισμοί που έχουν βρει έναν τρόπο να επιβιώνουν, προσκολλώντας και κρύβοντας τον εαυτό τους μέσα στα πετρώματα, βρίσκουν λίγο νερό και επιβιώνουν. «Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα οργανισμών που τρώνε τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού τους,» λέει ο Jocelyne DiRuggiero, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins προσθέτοντας «Είναι εκεί στα βράχια, είναι συναρπαστικό».
Η ζωή όπως αποδεικνύεται από τους εν λόγω μικροοργανισμούς έχει μια απίστευτη ικανότητα να βρίσκει τρόπους και να «κερδίζει».


No comments:

Post a Comment