Saturday, August 10, 2013

ΛΗΜΝΙΩΤΙΚΗ ΦΑΒΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ


Η φάβα από τη Λήμνο κερδίζει το Μόντε Κάρλο! Πελάτες ενός πολύ ακριβού εστιατορίου στο πριγκιπάτο είναι ενθουσιασμένοι με το προϊόν και το θεωρούν σαν ένα από τα καλύτερα ορεκτικά που σερβιρίστηκαν αυτό το μήνα. Στην πραγματικότητα οι γάλλοι το διαφήμιζαν ως έναν πιάτο "γκουρμέ".
Η καλλιέργεια της φάβας, η οποία ήδη σερβίρεται στα εστιατόρια του νησιού και της Αθήνας, επέστρεψε πριν μερικά χρόνια. Είχε ξεχαστεί για σαράντα χρόνια, μέχρι που κάποιοι καρποί βρέθηκαν σε κάποια παληά σπίτια. Τον τελευταίο χρόνο, καλλιεργήθηκαν 250 στρέμματα και παρήχθησαν 15 τόνοι.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σαλαμουσά -καλλιεργητή της λημνιακής φάβας -, η εκμηχάνηση της καλλιέργειας, επιτυγχάνεται σε κάποιο βαθμό (μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μια μικρή εξαγωγική δραστηριότητα στη γαλλία και η τιμή είναι περίπου πέντε ευρώ). Δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη παραγωγή, γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πιλοτική (δοκιμαστική) καλλιέργεια. Από τον τελευταίο χρόνο, η καλλιέργεια της φάβας άρχισε να αυξάνει, με σκοπό η κατανάλωση να καλύψει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από το Μονακό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ
greekreporter.com
Μετάφραση:
 Φ. Μαστορόπουλος 

Lemnos Fava Beans Win Monte Carlo

No comments:

Post a Comment