Sunday, August 25, 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ


*Ηταν τόσο μεγάλη η πειρατεία των ταινιών μας, που σκεφτήκαμε πως αντί να κυνηγάμε έναν έναν αυτούς που ανεβάζουν παράνομα τις ταινίες μας, καλύτερα να τις ανεβάσουμε οι ίδιοι, νόμιμα.
Ολη η Finos Film στο YouTube!
Με ένα κλικ μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τις πιο αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά. Θα τις βρείτε μαζεμένες σε ένα νέο διαδικτυακό «κανάλι», το Finos Film Channel, που έκανε πρεμιέρα αρχές Αυγούστου. Και μιλάμε για 95 φιλμ που σύντομα θα γίνουν 120 - όσες δηλαδή είναι συνολικά οι ταινίες που παρήγαγε ο Φίνος. Ολοι είναι εδώ: από τη Βουγιουκλάκη και την Καρέζη, μέχρι τη Βλαχοπούλου και τη Βασιλειάδου. Και από τον Κωνσταντάρα και τον Μπάρκουλη, μέχρι τον Κούρκουλο και τον Παπαμιχαήλ.
Αρχικά νομίζαμε πως μας κάνουν πλάκα. «Κανένα πειρατικό θα είναι», σκεφτήκαμε. Από παράνομα ανεβάσματα ταινιών στο Ιντερνετ άλλο τίποτα... Ούτε και ο Γιώργος Μυλωνάς, επικεφαλής του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης «ΑΘΗΝΑ» (των σκηνοθετών και των σεναριογράφων), είχε ιδέα. «Από σας το μαθαίνουμε», μας είπε, έτοιμος να κινηθεί δικαστικά εναντίον οποιουδήτε θα έκανε κάτι τέτοιο παράνομα. Λογικό. Από την προβολή των ελληνικών ταινιών εισπράττουν δικαιώματα επαγγελματίες ενός πλήθους ειδικοτήτων.
Η «ΑΘΗΝΑ» έχει συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ, που έχει πολύ καλό όνομα στην πιάτσα. «Πληρώνουν πάντα στην ώρα τους», μας είπε ο Γ. Μυλωνάς. «Αν το κανάλι αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα θα μας δίνουν τα δικαιώματα που μας οφείλουν. Για κάθε χτύπημα εισπράττουμε 40 λεπτά. Αν και θα έπρεπε να είχαμε ήδη ενημερωθεί».
Και τελικά, ναι, πρόκειται για το επίσημο κανάλι της Φίνος Φιλμ στο YouTube. Επικοινωνήσαμε με τον κληρονόμο και διαχειριστή των ταινιών του Φιλοποίμενος Φίνου, Γιώργο Ξανθάκη, δικηγόρο και μακρινό συγγενή της Τζέλλας Φίνου που πέθανε σε βαθύ γήρας το 2010.
«Κάναμε σύμβαση με την Google και το YouTube», μας είπε ο κ. Ξανθάκης. «Ηταν τόσο μεγάλη η πειρατεία των ταινιών μας, που σκεφτήκαμε πως αντί να κυνηγάμε έναν έναν αυτούς που ανεβάζουν παράνομα τις ταινίες μας στο YouTube, καλύτερα να τις ανεβάσουμε οι ίδιοι, νόμιμα, μέσα από ένα δικό μας κανάλι».
Η Finos Films δεν είναι πια παραγωγός. Λειτουργεί εδώ και χρόνια ως γραφείο διακίνησης των ταινιών του θρυλικού Φίνου που μεσουράνησε για 35 χρόνια στο ελληνικό κινηματογραφικό στερέωμα, σφραγίζοντας τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου.
Με μια απλή εγγραφή στο Finos Film Channel ο θεατής μπορεί να ενημερώνεται για κάθε νέα ταινία ή αφιέρωμα που θα υπάρχει διαθέσιμο. Από την 1η Αυγούστου έως σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από 6.000 συνδρομητές και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 310.000 views.
Η παλαιότερη ταινία χρονολογείται το 1948 και είναι το φιλμ «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Η πιο δημοφιλής ταινία μέχρι στιγμής είναι το «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (την ταινία είδαν 14.000 χρήστες από την πρώτη Αυγούστου!) και ακολουθούν τα φιλμ: «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», «Τζένη, Τζένη», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» και το «Ορατότης μηδέν».
Για κάθε ταινία που προβάλλεται με καλή εικόνα και ήχο, παρέχονται κάποιες μίνιμουμ πληροφορές, που έχουν όμως μια χρηστική αξία για τον ερευνητή που ζητάει να βρει μαζεμένα κάποια βασικά στοιχεία. Θα μάθει λοιπόν ημερομηνία και χρονολογία πρώτης προβολής, είδος, διάρκεια ταινίας και αριθμό εισιτηρίων που η ταινία έκοψε στην εποχή της. Οι ταινίες πάντως είναι μόνο για θέαση - δεν μπορείτε να τις κατεβάσετε.
Το Finos Film Channel, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις «Αττικές Εκδόσεις», είναι στημένο απλά και λειτουργικά. Και δεν ζητάει ούτε σεντ από το χρήστη-θεατή. Αλήθεια, πώς θα προκύπτουν έσοδα για τη Φίνος Φιλμ; «Από τη διαφήμιση. Με βάση τα views». Πράγματι, πατώντας play στο «Τζένη, Τζένη» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, άρχισε να παίζει διαφημιστικό γνωστής ακτοπλοϊκής εταιρείας. «Πάντως, μη φανταστείτε πως τα έσοδα είναι και τίποτα το ιδιαίτερο», μας είπε ο κ. Ξανθάκης.
Η δωρεάν προβολή όλων των ταινιών της Φίνος στο Ιντερνετ δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις των ταινιών; «Οχι. Θεωρούμε πως απευθυνόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό. Αλλοι είναι αυτοί που έχουν τα dvd των ταινιών μας, όπως άλλο είναι και το κοινό που τις βλέπει στην τηλεόραση». Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο υπεύθυνος του πρότζεκτ Θανάσης Πριόβολος.
Πολύ σύντομα θα έχουν ανέβει όλες οι ταινίες του Φίνου. Για να θυμίσουν στους παλιότερους, και κυρίως να συστήσουν στους νεότερους, ένα σινεμά που παρά τις αφέλειες, τα στερεότυπα και το συντηρητισμό του, είναι απόλυτα ταυτισμένο με το παρελθόν αυτής της χώρας. Που σήμερα μοιάζει τόσο μακρινό.
Το κανάλι της Finos Film στο YouTube: http://www.youtube.com/user/FinosFilmsChannel

No comments:

Post a Comment