Thursday, August 15, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


 
   1057: κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκοτίας Μάκβεθ. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.

   1517: γίνεται η πρώτη επίσημη επαφή Ευρώπης-Κίνας, όταν πορτογαλικά οπλοφόρα πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.

   1519: ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.

   1534: ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών

   1535: ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

   1620: το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.

   1769: γεννιέται στο Αιάκιον της Κορσικής ο μετέπειτα αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

   1785: γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας ντε Κουίνσι.

   1843: γίνονται τα θυρανοίξεια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις ΗΠΑ, που λειτουργεί ακόμα.

   1852: το κροκέ εισάγεται στην Αμερική από την Αγγλία και γίνεται πολύ δημοφιλές περισσότερο σαν κοινωνικό γεγονός παρά σαν αθλητικό λόγω του ότι γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται μαζί.

   1858: γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ήντιθ Νέμπσιτ.

   1858: "ο Βασιλιάς Όθωνας θεσπίζει με το βασιλικό διάταγμα ""περί συστάσεως των Ολυμπίων"" γενικούς αθλητικούς διαγωνισμούς κάθε 4 χρόνια με την επωνυμία ""Ολύμπια"" μέσα στο πλαίσιο διεθνών εκθέσεων που θα γίνονται στο Ζάππειο. Τον θεσμό αυτό τον χρηματοδοτεί ο Ευάγγελος Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως Ζάππειες Ολυμπιάδες."

   1872: γεννιέται ο Ινδός συγγραφέας και φιλόσοφος Σρι Ορομπίντο.

   1877: "ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι ""Mary had a little lab""."

   1879: γεννιέται η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Έθελ Μπάριμουρ, προγιαγιά της Ντρου Μπάριμουρ.

   1883: γεννιέται ο Κροάτης γλύπτης Ιβάν Μέστροβιτς.

   1887: γεννιέται η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας Έντνα Φέρμπερ.

   1888: "γεννιέται ο στρατιώτης, ηθοποιός, αλλά και τυχοδιώκτης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Τρέμαντοκ, γνωστότερος ως ""Λόρενς της Αραβίας"". Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών."

   1893: γεννιέται ο Νεοζηλανδός αστρονόμος και πρωτοπόρος στους υπολογιστές, Λέσλι Κόμρι.

   1896: γεννιέται ο Ρώσος εφευρέτης του μουσικού οργάνου θερεμίν, Λέον Θερεμίν.

   1900: γεννιέται ο Πολωνός ποιητής Γιάν Μπρέτσβα, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική ποίηση.

   1900: η κατάσταση στην Αλβανία και τη Μακεδονία, από άποψη δημόσιας ασφάλειας, είναι έκρυθμη και πολυάριθμες συμμορίες μαστίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

   1901: πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι εκτίθενται στο Μόναχο.

   1903: ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.

   1907: πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες όλων των εποχών, ο Σλοβάκος Γιόσεφ Γιοαχίμ.

   1909: "δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες η διακήρυξη του ""Στρατιωτικού Συνδέσμου"", που μιλάει για την ανάγκη ριζικής αλλαγής και οδηγεί στην εξέγερση στο Γουδί."

   1914: ανοίγει η διώρυγα του Παναμά.

   1919: η Γαλλία ανακοινώνει ότι το 60% των ανδρών της αεροπορικής της δύναμης έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τον πόλεμο.

   1920: γεννιέται ο ρεμπέτης Κώστας Καπλάνης.

   1923: μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.

   1924: "γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Ρόμπερτ Μπολτ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι ο ""Λόρενς της Αραβίας"", ""Δόκτωρ Ζιβάγκο"", ""Η κόρη του Ράιαν"". κ.α."

   1925: γεννιέται ο Όσκαρ Πίτερσον, Καναδός πιανίστας της τζαζ.

   1925: γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας και ποιητής Σερ Γουόλτερ Σκοτ.

   1928: γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης Νίκολας Ρόουγκ.

   1929: Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν στη Μαντζουρία.

   1932: ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.

   1935: πεθαίνει ο Αμερικανός Γουάιλι Ποστ, ο πρώτος πιλότος, που έκανε μόνος το γύρο του κόσμου.

   1938: γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ζανούζ Α. Ζάντελ.

   1939: "κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ""Μάγου του Οζ"" του Φράνκ Μπάουμ. Την Ντόροθι υποδύονταν η Τζούντι Γκάρλαντ."

   1940: "γεγονός συγκλονιστικό σκιάζει τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όταν το καταδρομικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ""Έλλη"" τορπιλίζεται απ΄ τους Ιταλούς."

   1944: οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Ανβίλ.

   1945: η Κορέα απελευθερώνεται, μετά από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής. Χωρίζεται σε δύο κράτη: την κομουνιστική Βόρεια και τη δημοκρατική Νότια.

   1947: η Ινδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Η πρώην βρετανική αποικία χωρίζεται σε δύο χώρες: την Ινδία και το Πακιστάν.

   1948: νότια του 38ου παράλληλου, ιδρύεται η Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας.

   1949: γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Ρίτσαρντ Ντίκον.

   1951: πεθαίνει ο Πολωνός πιανίστας ’ρθουρ Σνάμπελ.

   1959: οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Νίξον να δει το εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων κατά την επίσκεψή του.

   1959: πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ Μπλάιντ Γουίλι Μακ Τελ.

   1960: η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

   1960: στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αρχίζουν οι εγγραφές των πρώτων νέγρων σε σχολεία λευκών.

   1961: "αρχίζει να χτίζεται το ""Τείχος της Ντροπής"" στο Βερολίνο, που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική."

   1962: η Ολλανδία υπογράφει συμφωνία με την οποία παραχωρεί στην Ινδονησία τη διακυβέρνηση της Νέας Γουινέας.

   1967: πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ.

   1967: το Ηνωμένο Βασίλειο θεσπίζει νομοθεσία για τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όλοι οι σταθμοί συμμορφώνονται, εκτός από τον Radio Caroline.

   1969: αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολλοί άλλοι.

   1970: "η Πατ Παλίνκας γίνεται η πρώτη γυναίκα που ""παίζει"" σε επαγγελματικό αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου με την ομάδα των Orlando Panthers."

   1971: ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον αναγγέλλει την εφαρμογή ενός προγράμματος μονεταριστικής και οικονομικής εξυγίανσης των ΗΠΑ με την οποία τερματίζει την ισοδυναμία του δολαρίου με το απόθεμα της χώρας σε χρυσό.

   1972: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Μπεν ’φλεκ.

   1972: η Αιθιοπία ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Ροδεσίας.

   1973: οι ΗΠΑ παύουν να βομβαρδίζουν την Καμπότζη.

   1974: κατά τη διάρκεια γιορτής για την ημέρα της Απελευθέρωσης, δολοφονείται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, κατά την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.

   1974: μια εξαμελής ομάδα από το Φοίνιξ της Αριζόνα σημειώνει ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας (1.248 ώρες ή 52 ημέρες) αναπηδήσεων πάνω σε τραμπολίνο.

   1975: λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο Σεΐχ Μουτζίμπ, Πρόεδρος του Μπαγκλαντές.

   1979: ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.

   1980: η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.

   1990: φωτιά εκδηλώνεται στο ’γιον Όρος, η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες.

   1991: στη Γερμανία, έκθεση της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος δείχνει ότι, ο κίνδυνος του νεοναζισμού μεγαλώνει στη χώρα, με κέντρο βάρους την πρώην Ανατολική.

   1992: εκεχειρία υπογράφουν αξιωματούχοι της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.

   1993: ο Ντέιμον Χιλ, γιος του Γκράχαμ Χιλ, κερδίζει το ουγγρικό Grand Prix και πραγματοποιεί τον πρώτο συνδυασμό πατέρα-γιου που κερδίζει Grand Prix της Φόρμουλα 1.

   1993: στην Ταϊλάνδη, πάνω από 100 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση ξενοδοχείου.

   1994: "συλλαμβάνεται ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός με το ψευδώνυμο ""Κάρλος""."

   1995: η Μόνικα Σέλες επιστρέφει στα γήπεδα μετά την 28μηνη απουσία της λόγω του μαχαιρώματος που είχε δεχθεί το 1993, νικώντας την Κίμπερλι Πο (6-0, 6-3) στο Canadian Open στο Τορόντο.

   1995: συγκινητικές στιγμές ζουν οι εναπομείναντες Έλληνες στην Ίμβρο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος συλλειτουργούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

   1996: η UEFA αποφασίζει την αύξηση των ομάδων του Champions League από 16 σε 24 την περίοδο 1997-98. Η διοργάνωση του Champions League είχε ξεκινήσει με 8 ομάδες την περίοδο 1992-93.

   1996: τη συμμετοχή των Γκρίζων Λύκων στα βίαια επεισόδια στην Κύπρο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ελληνοκυπρίων, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ.

   1997: το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανακοινώνει ότι την τελευταία δεκαετία, οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και κούρδων ανταρτών είναι 26.892.

   1998: λαμβάνει χώρα ο βομβαρδισμός της πόλης Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.

   1999: πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ντιζάινερ σερ Χιού Κάσον. 

No comments:

Post a Comment