Friday, January 11, 2013

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ




Το Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" στην Οδηγό της Louis Vouitton




LOUIS VOUITTON CITY GUIDE SELECTION ATHENS & THESSALONIKI 2011
Gastrodromio (en Olympo
Place Elefterias, Litohoro.
Tél. : 235 20 21 300.
www.gastrodromio.gr
Ouvert tous les jours de 12 h 30 à 23 h 30. Fermé les deux premières semaines de novembre.Réservation indispensable. Carte : 20 €.
Gastronomique
Un peu en retrait de la place du village, à flanc de colline, cette petite auberge sans décor, qui pour tout dire ne paie pas de mine, est la meilleure adresse de la région.
Autodidacte, ingénieur pendant trente-cinq ans puis éleveur de faisans, l’enfant du village Andreas Gavris a attendu d’avoir la cinquantaine pour se consacrer enfin à sa vraie passion : la cuisine. Le résultat est éblouissant et inclassable, car il ne se contente pas d’accommoder les sublimes produits locaux selon des recettes ancestrales.
Amateur, curieux, voyageur, il concocte des recettes de son invention, fondées sur une connaissance intime des ingrédients et une audace mesurée. Résultat, on se damnerait pour ses soupes à la tomate en été et à l’oignon en hiver. Son agneau accompagné de blé cassé avec une sauce basilic huile d’olive, et sonbourani, un plat de « pauvre » à base de riz et d’herbes auquel il ajoute de la truffe (seule entorse à son approvisionnement strictement local) ferait passer un anorexique à table. Plus étonnant encore, ses 30 pages de carte des vins où d’excellents grecs se taillent la meilleure part, et la place accordée à des fromages d’une infinie variété de saveurs et de textures. Attablé l’été à la petite terrasse ombragée, l’Olympe sous les yeux, on sent vite le souffle du divin en savourant une ultime glace au halva.
Στο βάθος της πλατείας του χωριού, στην πλαγιά του λόφου, αυτό το εστιατόριο χωρίς διακόσμηση, είναι η καλύτερη διεύθυνση της περιοχής. Αυτοδίδακτος, μηχανικός 35 χρόνια, και μετά κτηνοτρόφος φασιανών, το παιδί του χωριού Ανδρέας Γάβρης περίμενε να κλείσει τα 35 για να αφιερωθεί τελικά στο πραγματικό του πάθος: την κουζίνα.
Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό και αδιαβάθμητο, καθώς εκείνος ικανοποιείται να προσαρμόζει θαυμάσια τα τοπικά προϊόντα ακολουθώντας συνταγές των προγόνων. Περίεργος, ερασιτέχνης, ταξιδιώτης, ετοιμάζει συνταγές δικής του έμπνευσης, οι οποίες βασίζονται σε μια ιδιαιτέρως προσωπική γνώση των συστατικών καθώς και σε ένα μετριοπαθές θράσος. Αποτέλεσμα, οι κολασμένες σούπες του από τομάτα το καλοκαίρι και από κρεμμύδι το χειμώνα. Το αρνί του συνοδευόμενο από σπασμένο σιτάρι με μια σάλτσα βασιλικού με ελαιόλαδο, καθώς και το μπουρανί του, το πιάτο των φτωχών, με βάση το ρύζι και τα βότανα στα οποία προστίθεται και η τρούφα (μόνη παρέκκλιση στον αυστηρά τοπικό χαρακτήρα των πιάτων του), θα μπορούσε να κάνει ακόμα και έναν ανορεξικό να περάσει από το τραπέζι. Ακόμη, αυτό που είναι αξιοσημείωτο, ειναι οι 30 σελίδες του καταλόγου των κρασιών όπου εξαιρετικό μέρος καταλαμβάνουν ελληνικά κρασιά, αλλά και το χώρο που τους αναλογεί λαμβάνουν και τα τυριά με μεγάλη ποικιλία γεύσης και υφής. Έχοντας καθήσει το καλοκαίρι στη μικρή βεραντα, κάτω από τα μάτια του Ολύμπου, αισθάνθηκα γρήγορα τη θεία αύρα ενώ ταυτόχρονα γευόμουν ένα τελευταίο παγωτό χαλβά.
Last Updated on Friday, 09 March 2012 09:34
 
Το μαγαζίPDFPrintE-mail
There are no translations available.

eisodosΓαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω"

Με άποψη στο φαγητό...

Τί θα σας ωθήσει να μας επισκεφθείτε;


• Η ποιότητα είναι μόνο μία -η καλύτερη- και είναι εγγυημένη.• Η εγγύηση της σταθερότητας, η χωρίς σκαμπανεβάσματα κουζίνα.• Το όμορφο, φροντισμένο περιβάλλον, η ζεστή ατμόσφαιρα, η καλή μουσική και η  χαμογελαστή εξυπηρέτηση.
• Οι μερίδες μεγάλες και χορταστικές.
• Ευχάριστο «πρόβλημα» ο μεγάλος κατάλογος με πληθώρα επιλογών διανθισμένων με ποιήματα.
• ορεκτικά, σούπες, ζυμαρικά, σαλάτες,θαλασσινά, κυνήγια, μαγειρευτά και σχάρας. 25 παραδοσιακά τυριά απ' όλη την Ελλάδα και ποικιλία αλλαντικών.• Λίστα κρασιών για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια, με πάνω από 500 επιλογές από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Μalt whisky, γαλλικά cognakπαλαιωμένα αποστάγματα και δικής μας παραγωγήςαπόσταγμα με κρόκο Κοζάνης.
• Για σας που αναζητάτε το καλύτερο, μεγάλος αριθμός παλαιωμένων κρασιών και σε φιάλες magnum. Όλα καλοσυντηρημένα σε υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα.

• Στο Γαστροδρόμιο «Εν Ολύμπω» κάθε γευστική εμπειρία είναι γαστριμαργική
απόλαυση.

DSC_0237


 
Ανδρέας Γάβρης: 


 
"Χρυσοί σκούφοι" 2010, βραβείο ελληνικής κουζίνας, Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω"



Για δεύτερη συνεχόμενη χριονιά Το Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" βραβεύτηκε, ως ένα από τα καλύτερα
εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στα πλαίσια του θεσμού των χρυσών σκούφων.
http://www.athinorama.gr/restaurants/skoufoi2010/




Last Updated on Sunday, 02 May 2010 09:44
 
Α' Βραβείο λίστας κρασιών στο Γαστροδρόμιο "Ε



Α' βραβείο εξαιρετικής λίστας ελληνικών κρασιών απονεμήθηκε στο Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" από τον οργανισμό "ΕλλΟινικό Εστιατόριο". Το www.GreekWINEResto.com βραβεύει τα εστιατόρια εκείνα που σέβονται και πραγματικά στηρίζουν το κρασί και δη το ελληνικό. Το δίκτυο συγκεντρώνει και προβάλλει καταστήματα εστίασης απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιόλογες λίστες ελληνικών κρασιών. Παρά το γεγονός ότι το εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο ποιότητας όλων των εποχών, η εύρεση εστιατορίων που το εκπροσωπούν αποτελεσματικά κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, ακόμα και στον ελλαδικό χώρο, πόσο μάλλον διεθνώς.

No comments:

Post a Comment