Saturday, March 31, 2012

2011-AFRS

Ο σταθμος εκλεισε το 1991,οπως και η αμερικανικη βαση του Ελληνικου.Το παλιο κτιριο υπαρχει ακομα,οπως φαινεται στην φωτογραφια του2011,κλειστο και αδειο-κοντα στην πυλη του στρατοπεδου-οπου ο γραφων επισκεφθηκε τον ντισκ τζοκευ Τομ ντε Καστρο,και μιλησαν για μουσικη στον αερα,πριν απο 50 χρονια.

1966/AFRS,ο αμερικανικος σταθμος της Αθηνας





«Τα τραγούδια της οθόνης» στην ΕΤ3


Τα πιο διασκεδαστικά τραγούδια που ακούστηκαν στον ελληνικό κινηματογράφο παρουσιάζει το Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, στις 21.00, η εκπομπή της ΕΤ3 «Τα τραγούδια της οθόνης» με τη Μαρία Λεκάκη.

Τραγούδια του κεφιού που μας χάρισαν σπουδαίοι δημιουργοί, αλλά και ερμηνευτές μας προτείνονται για ένα ανεπανάληπτο μουσικό βράδυ.

Η Μαρία Λεκάκη παρουσιάζει αγαπημένες σκηνές διασκέδασης του ελληνικού κινηματογράφου , ενώ ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα τραγουδούν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες σε ενορχήστρωση του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

Μεταδίδεται: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, στις 21.00

Παρουσίαση: Μαρία Λεκάκη

Αρχισυνταξία: Νάντια Ρηγάτου

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσόπουλος

Executive producer: Μιχάλης Δεναξάς

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κάμινα

«Έξυπνη Ζωή» με την Άννα Πρέλεβιτς στην ΕΤ3

Πρωταπριλιά κάνει πρεμιέρα η νέα, φρέσκια τηλεοπτική πρόταση του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης! Οι τηλεθεατές καλούνται να διαβούν από την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, στις 19.00, τα μονοπάτια της «Έξυπνης Ζωής» της ΕΤ3 με οδηγό την Άννα Πρέλεβιτς...

Στις ‘‘γεωγραφικές συντεταγμένες’’ της «Έξυπνης Ζωής» βρίσκονται η οικολογία, η διατροφή, ο αθλητισμός, η τεχνολογία, ο εθελοντισμός, οι έξυπνες λύσεις και ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον...Ένα μήνυμα αισιοδοξίας με ελπιδοφόρα και καλά νέα για ότι συμβαίνει γύρω μας και μας απασχολεί.

Φιλοξενούμενη της Άννας Πρέλεβιτς στην πρεμιέρα της εκπομπής είναι η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, ενώ η αυλαία για την «Έξυπνη Ζωή» ανοίγει με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως είναι:

-Οι λαχανόκηποι που δημιουργεί και μοιράζει σε πολίτες στο πανεπιστημιακό αγρόκτημά του στη Θεσσαλονίκη το Α.Π.Θ.

-Το νέο πρωτοποριακό σύστημα που βοηθά τους υποψήφιους συγγραφείς να αυτο-εκδόσουν τη δουλειά τους

-Η αναρρίχηση εσωτερικού χώρου

-Οι συνταγές της οικονομικής κρίσης δια χειρός Κικής Εμμανουηλίδου.

-Οι εφαρμογές των smartphones- και όχι μόνο- που μπήκαν στη ζωή μας

Μεταδίδεται: Από την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, κάθε Κυριακή στις

19.00

Παρουσίαση: Άννα Πρέλεβιτς

Αρχισυνταξία: Στέφανος Σκλαβενίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σανιώτης

ALFRED HITCHCOCK'S CAMEO APPEARANCES

Missing only ....Easy Virtue-1927

Στην Αλιστράτη Σερρών

Στη Θρακομακεδονική Αλιστράτη Σερρών φιλοξενείται «Ο τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, στις 12 το μεσημέρι. Στον τόπο όπου η γκάιντα συναντά τους μεγάλους διονυσιακούς νταχαρέδες και σμίγει με πολυπολιτισμικά τραγούδια και τα πόδια των χορευτών «βγάζουν φτερά».

Τα μυστικά των δύο αυτών αρχέγονων οργάνων αποκαλύπτουν τέσσερις γενιές μουσικών μπροστά στο φακό της εκπομπής.

Μεταδίδεται: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, στις 12.00

Έρευνα-παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης

Επιμέλεια εκπομπής: Γιώργος Κατσαΐτης

Σκηνοθεσία : Μανώλης Ζανδές

Οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Κιοσόγλου

ΕΩΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΣΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ

Λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού παρατείνονται έως την Κυριακή 8 Απριλίου οι παραστάσεις του έργου Κόκκινο του John Logan σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη. Το έργο έχει βραβευθεί με έξι βραβεία Tony (καλύτερο θεατρικό έργο του 2010, καλύτερη σκηνοθεσία (Michael Grandage), καλύτερος β’ αντρικός ρόλος (Eddie Redmayne), φωτισμοί, σκηνικά και ήχος).

Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια στιγμή του μεγάλου ζωγράφου Ρόθκο, ενός ζωγράφου που σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα. Σε μια εποχή που όλοι και όλα είναι στο κόκκινο, ο συγγραφέας μιλά όχι μόνο για την τέχνη και την εξαγορά της, αλλά και τη συνείδηση, το χρήμα, το αίσθημα, τις σχέσεις, την ανταλλαγή και το ξεπούλημά τους.

Ο Τζον Λόγκαν έχει γράψει θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων «Never the sinner», «Hauptmann», «Scorched earth», «Music from a locked room» και «Riverview». Έχει γράψει, επίσης, τα σενάρια για τις ταινίες «Ο Μονομάχος» («The Gladiator») σε σκηνοθεσία Ρίντλεϋ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου, «Ο τελευταίος Σαμουράι» («The Last Samurai») με τον Τομ Κρουζ, «The Aviator» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και «Sweeney Todd» του Τιμ Μπάρτον με τον Τζόνυ Ντεπ.

Από τις 15 Μαρτίου στο θέατρο Αυλαία και για λίγες παραστάσεις ο Σταμάτης Φασουλής και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος φέρνουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα θεατρικά κείμενα.



Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης



Επιμέλεια προγράμματος: Ειρήνη Μουντράκη
Γραφιστικά: id. creative
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com

Έως: Κυριακή 8 Απριλίου

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30

Χώρος: Θέατρο Αυλαία, κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή

Διάρκεια: 100'

Εισιτήρια: 18 ευρώ & 15 ευρώ φοιτητικό

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700

Φεμινισμός: «Χθες και σήμερα»

Αφιέρωμα στο φεμινισμό παρουσιάζει το «Άξιον Εστί» της ΕΤ3 με τον Βασίλη Βασιλικό το Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, στις 12.00.

Η νεαρή, διακεκριμένη Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Άριελ Λίβι, καταθέτει ένα ανατρεπτικό σύγγραμμα που μεταφράστηκε στη χώρα μας, με τίτλο «Θηλυκές φαλλοκράτισσες», αναλύοντας τον τρόπο που οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες εκμεταλλεύονται, χειραγωγούν και εμπορευματοποιούν την ανάγκη της γυναίκας για αυτοδιάθεση.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Ιωάννα Αθανασάτου, παρουσιάζει τη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου, περιγράφοντας χαρακτηριστικούς γυναικείους τύπους ηρωίδων με αφορμή το βιβλίο «Κινηματογράφος και φεμινισμός».

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας Βενετία Καντσά, μιλά για τη συμβολή της μελέτης του φύλου στις κοινωνικές επιστήμες, την ανθρωπολογία και τη βιοπολιτική, αλλά και για το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» του φεμινισμού –με απαρχή το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μπωβουάρ.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Χρυσή Βιτσιλάκη διατρέχει την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και το ρόλο της γυναίκας στο δυτικό πολιτισμό, ο οποίος στηρίχτηκε κατά βάση στην ανδρική εμπειρία



Μεταδίδεται: Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, στις 12.00

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Κάμινα

Μεγάλη Εβδομάδα στην ΕΤ3


Η ΕΤ3 συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Θείο Πάθος και την Ανάσταση, με ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στο πνεύμα των ημερών.

Το Τρίτο Κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης θα μεταφέρει και φέτος ζωντανά στους τηλεθεατές το κλίμα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας, της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα από το κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μεταδίδοντας ζωντανά:

-Την Ακολουθία των Αχράντων Παθών, τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 17.30

-Την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 18.00

-Την Ακολουθία της Αναστάσεως, το Μέγα Σάββατο, στις 23.00

-Τον Εσπερινό της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα, στις 10.00



Επίσης, η ΕΤ3 για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχει προγραμματίσει ειδικά ντοκιμαντέρ, ενώ στο πνεύμα των ημερών κινούνται οι εκπομπές του προγράμματός του. Στη ζώνη των 23.00 κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας θα μεταδίδονται σπουδαίες κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Αναλυτικά τη Μεγάλη Εβδομάδα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:



Μεγάλη Δευτέρα

Στις 12.30 προβάλλεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη στη «Μεγάλη Εβδομάδα»



Στις 16.00 σε Α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη «Μυρίζει Πάσκα», το οποίο γυρίστηκε στη Νίσυρο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή και τα έθιμα, όπως αναβιώνουν από τους κατοίκους του νησιού.

Στις 19.00 η ΕΤ3 μεταδίδει την Ακολουθία του Νυμφίου σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών.

Στις 21.00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Η Κυρά της Ιεράς Μονής Προύσσου» της σειράς «Ιερά Μονοπάτια» του Γιάννη Λάμπρου.

Στις 23.00 η δραματική ταινία «Ουρανός» σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου με τους Τάκη Εμμανουήλ, Φαίδωνα Γεωργίτση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα και Ελένη Ζαφειρίου.



Μεγάλη Τρίτη

Στις 12.30 μεταδίδεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στις 16.00 σε Α΄ προβολή το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Η ζωή στην εποχή του Ιησού» παραγωγής Associated Producers for National Geographic (2010) το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Η «αυλαία» ανοίγει με την «Επιβίωση». Χρησιμοποιώντας βιβλικές ιστορίες ανοίγει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο παρατηρεί με ποιους τρόπους οι άνθρωποι κάλυπταν τις ανάγκες τους για επιβίωση. Με τη βοήθεια αρχαιολόγων και ειδικών παρουσιάζονται τα επαγγέλματα εκείνης της εποχής. Ξυλουργοί, βοσκοί, έμποροι, καμηλιέρηδες. Πως γινόταν η καλλιέργεια της γης, η είσπραξη των φόρων, η διαχείριση του Ναού.

Στις 19.00 η ΕΤ3 μεταδίδει την Ακολουθία του Νυμφίου σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Στις 21.00 τα «Ιερά Μονοπάτια» μας ταξιδεύουν στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και την Αγία Κορυφή.

Στις 23.00 προβάλλεται η αισθηματική δραματική ταινία «Το κάθαρμα» σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και σενάριο Νίκου Φώσκολου με τους Γιώργο Φούντα, Μάρω Κοντού, Στέφανο Στρατηγό, Παύλο Λιάρο και Νίκο Τσαχιρίδη.





Μεγάλη Τετάρτη



Στις 12.30 μεταδίδεται το ημίωρο ντοκιμαντέρ «Προσκύνημα στη Γουμένισσα». Ο φακός καταγράφει μοναδικές εικόνες από το μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, τους μεταβυζαντινούς ναούς των γύρω χωριών και την Παναγία η Γουμένισσα με το θαυματουργό εικόνισμα της Θεομήτορος.

Στις 16.00 το δεύτερο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ζωή στην εποχή του Ιησού», το οποίο έχει τίτλο «Η θεραπεία των ασθενών». Το ντοκιμαντέρ ερευνά όλες τις πτυχές του αρχαίου συστήματος υγείας για να ανακαλύψει όσα γνώριζαν – ή όχι – οι άνθρωποι στην εποχή του Ιησού για την ιατρική και τα φάρμακα.

Στις 19.00 η ΕΤ3 μεταδίδει την Ακολουθία του Νιπτήρος και του Μυστικού Δείπνου σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου.

Στις 21.00 τα «Ιερά Μονοπάτια» φθάνουν στη Μόσχα κι επισκέπτονται την «κιβωτό» της ρωσικής τέχνης, την γκαλερί Τρετιακώφ, που φιλοξενεί έργα των δύο σημαντικότερων αγιογράφων της Ρωσίας, του Έλληνα Θεοφάνη και του μαθητή του, Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Στις 23.00 η ιστορική ταινία «Το μπλόκο» σκηνοθεσίας Άδωνη Κύρου με τους Κώστα Καζάκο, Γιάννη Φέρτη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ξένια Καλογεροπούλου και Μάνο Κατράκη.



Μεγάλη Πέμπτη



Στις 7.30 το πρωί η ΕΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Στις 11.00 το ντοκιμαντέρ «Η Ορθοδοξία στη Ρωσία» το οποίο εξετάζει τη θρησκευτική αναγέννηση στη σύγχρονη Ρωσία.

Στις 12.00 το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεζυργιάννη «Ιερουσαλήμ, μια ακίνητη μεγαλοπρέπεια». Ένα ταξίδι πίστης, μουσικής και λογοτεχνίας στην ιερή πόλη.

Στις 14.00 προβάλλεται το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «2010 χρόνια Ιστορίας της Κωνσταντινούπολης». Πρόκειται για μία τηλεοπτική ξενάγηση στην Ιστορία της Πόλης, στη ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης, στις επιδράσεις της σε όλο τον κόσμο.

Στις 15.00 ακολουθεί το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Αγιοταφίτες» του Νίκου Βεζυργιάννη, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των τελευταίων Ελληνορθόδοξων μοναχών, φυλάκων των πανάγιων προσκυνημάτων της Παλαιστίνης.

Στις 16.00 το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ζωή στην εποχή του Ιησού», με τίτλο «Έγκλημα και τιμωρία». Το ντοκιμαντέρ συλλέγει και παρουσιάζει στοιχεία γύρω από τους νόμους και την τάξη του πρώτου αιώνα.

Στις 17.30 η ΕΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Ακολουθία των Αχράντων Παθών.

Στις 23.00 προβάλλεται η δραματική ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη και τους Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Κώστα Καββαδία, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Τασσώ Καββαδία, Σοφία Βέμπο και Βούλα Ζουμπουλάκη.



Μεγάλη Παρασκευή

Στις 8.00 η ΕΤ3 μεταδίδει την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών – Εσπερινού της Αποκαθήλωσης σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Στις 12.00 το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος του μαρτυρίου» του Νίκου Βεζυργιάννη. Ένα πνευματικό ταξίδι για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού από το Όρος των Πειρασμών μέχρι τον Γολγοθά.

Στις 14.00 το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ «2010 χρόνια Ιστορίας της Κωνσταντινούπολης».

Στις 15.00 το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ «Αγιοταφίτες».

Στις 16.00 σε Α΄ προβολή το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Προσκύνημα στη Μεγαλόνησο», μία παρουσίαση της Ιστορίας και της εξάπλωσης του χριστιανισμού με σημείο αναφοράς την Κύπρο.

Στις 17.05 το ντοκιμαντέρ «Η λόγχη του Χριστού». Ιστορικοί και αρχαιολόγοι ερευνούν το μυστήριο για το ιερό χειροποίητο αντικείμενο που φυλάσσεται στο μουσείο Hofburg.

Στις 18.00 η ΕΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Ακολουθία του Επιταφίου.

Στις 20.30 το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεζυργιάννη «Βίβλος» παραγωγής 2011, το οποίο πραγματεύεται όχι μόνο την Ιστορία του Ισραήλ από το σχηματισμό ως τη διασπορά του, αλλά την περιγραφή μέσα στη Βίβλο της μοίρας ολόκληρης της ανθρωπότητας από τον καιρό της δημιουργίας του κόσμου.

Στις 23.00 προβάλλεται η δραματική ταινία «Ο άνθρωπος του τρένου» σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου με τους Γιώργο Παππά, Άννα Συνοδινού, Μιχάλη Νικολινάκο, Δήμο Σταρένιο, Ζωρζ Σαρρή, Γιώργο Μιχαηλίδη και Μάρω Κοντού.







ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

*65 χρονια μετα τον β’ Παγκοσμιο Πολεμο και την επιτυχια της Τhe white cliffs of dover η Vera Lynn πηγε το 2009 στο Νο 1 της Αγγλιας με το τελευταιο της αλμπουμ.Μια ακομα τεραστια επιτυχια της ηταν το We’ll meet again,που ηχογραφησε για πρωτη φορα τον Σεπτεμβριο 1939.

*Όλα τα εμβατηρια είναι γραμμενα σε χρονο δυο τεταρτων,ενώ ο χορος βαλς είναι παντα σε χρονο τριων τεταρτων.

*Το συστημα μουσικης γραφης ,που χρησιμοποιειται σημερα ,ολοκληρωθηκε γυρω στο 1200 μΧ.

*Luiz Bonfa(1922-2001),Βραζιλιανος κιθαριστας και συνθετης,εγραψε την αθανατη Samba de Orfeu.Η πιο διασημη μελωδια του είναι Manha de carnaval ( A day in the life of a fool).Συνεργαστηκε με τους Quincy Jones,George Benson,Stan Getz,Frank Sinatra.Ο Elvis Presley ηχογραφησε την συνθεση του Almost in love το 1968.


*Πιανο δεν παιζει ο Dooley Wilson στην ταινια του 1942 «Καζαμπλανκα».Τον ντουμπλαρει στο πιανο ο Elliot J. Carpenter.

*Στο φιλμ του 1955 «Κισμετ» υπαρχει ένα τραγουδι με τιτλο Rahadlakum .Το ερμηνευουν οι Howard Keel- Dolores Gray.Αναφερεται σε ένα ειδος λουκουμιου.

*Στο τραγουδι Bewitched,bothered and bewildered χρησιμοποιειται από τον στιχουργο η τεχνικη της παρηχησης,alliteration(επαναληψη του ιδιου συμφωνου η συλλαβης,ιδιως στην αρχη).

*Μονο στην ταινια του 1954 Deep in my heart ο Gene Kelly χορευει και τραγουδα με τον αδελφο του Fred Kelly.Το τραγουδι τιτλοφορειται I love to go swimmin’ with wimmen.

*Aupres de ma blonde είναι συνθεση του 1704 και το Alouette του 1879.

WATER BRIDGE IN GERMANY

THE BLUE LAGOON,ECUADOR

MAURICE CHEVALIER/CL.COLBERT-Magic in the muffin

The Smiling Lieutenant

The Smiling Lieutenant


Paramount, 1931, B/W, 89 minutes, ***½

Premiere release July, 1931

General release August, 1931



Maurice Chevalier's randy Viennese lieutenant is enamored of Claudette Colbert's freethinking. But complications ensue when the sexually repressed princess of the fictional kingdom of Flausenthurm, played by newcomer Miriam Hopkins, sets her sights on him. The Smiling Lieutenant is a delightful showcase for its rising female stars, who are never more charming than when Colbert tunefully instructs Hopkins to "Jazz Up Your Lingerie."


A true gem of a movie! Miriam Hopkins and Claudette Colbert are so cute and charming they nearly steal the show from Chevalier (which is not an easy thing to do!). All of the cast is superb, and the story is lots of fun. Beautiful restoration! Produced and Directed by: Ernst Lubitsch

By: Ernest Vajda, Samson Raphaelson

Based upon "The Waltz Dream" by Leopold Jacobson and Feliz Dörman and the novel "Nux Der Prinzgemahl" by Hans Müller

Music by: Oscar Straus

Lyrics by: Clifford Grey

Photographed by: George Folsey



Cast: Maurice Chevalier [Niki], Claudette Colbert [Franzi], Miriam Hopkins [Princess Anna], Charlie Ruggles [Max], George Barbier [King Adolf XV], Hugh O'Connell [Orderly], Additional Cast: Janet Reade [Lily], Werner Saxtorph [Joseph], Lon MacSunday [Emperor], Robert Strange [Col. Rockoff], Charles Wagenheim [Arresting Officer], Harry C. Bradley [Count Von Halden], Elizabeth Patterson [Baroness von Schwedel], Maude Allen [Woman Attendant], Granville Bates [Bill Collector], Karl Stall [Master of Ceremonies]



Musical Program: [0:00] Overture (played by Orchestra behind titles); [0:04] Toujours l'Amour in the Army (sung by Maurice Chevalier); [0:08] ? (played by The Viennese Swallows - Claudette Colbert and her all-girl band at the beer garden); [0:14] While Hearts Are Singing (played by Maurice Chevalier at the piano and Claudette Colbert on violin, segment sung by Claudette Colbert); [0:18] Breakfast Table Love (sung by Maurice Chevalier and Claudette Colbert while having breakfast); [0:38] One More Hour of Love (sung by Maurice Chevalier and Cladette Colbert while dancing); [1:04] ? (played by The Viennese Swallows); [1:11] ? (played by Miriam Hopkins at the piano); [1:17] Jazz Up Your Lingerie (sung by Claudette Colbert and Miriam Hopkins); [1:28] Toujours l'Amour in the Army (reprised by Maurice Chevalier); "Live for Today" (not used); "What Can They Expect of Me (not used)



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ-31 ΜΑΡΤΙΟΥ

1949, RCA Victor introduced the 45rpm single record, which had been in development since 1940. The 7-inch disc was designed to compete with the Long Playing record introduced by Columbia a year earlier. Both formats offered better fidelity and longer playing time than the 78rpm record that was currently in use. Advertisements for new record players boasted that with 45rpm records, the listener could hear up to ten records with speedy, silent, hardly noticeable changes. 1949, The first 45 rpm disc, 'Texarkana Baby' by country & western singer Eddy Arnold, was issued by RCA in the U.S. It was made of green vinyl, as part of an early attempt to colour-code singles according to the genre of music they featured. Others included red for classical music and yellow for children's songs. 1957, Billed as the nations only atomic powered singer, Elvis Presley played two shows (2pm and 6pm), at the Olympia in Detroit, Michigan in front of 24,000 fans. 1958, Chuck Berry's rock 'n' roll classic 'Johnny B. Goode' single was released. It entered the US charts six weeks later and peaked at No.8 on the chart. The song's original lyrics referred to Johnny as a "colored boy", but Berry later acknowledged that he changed it to "country boy" to ensure radio play. 1960, Lonnie Donegan was at No.1 on the UK singles chart with 'My Old Man's A Dustman', his third No.1. Donegan became the first British artist to enter the UK chart at No.1, the only other artist to achieve this feat at this time was Elvis Presley. The song which was recorded live at the Bristol Hippodrome was a music hall novelty song. 1962, Connie Francis went to No.1 on the US singles chart with 'Don't Break The Heart That Loves You', it made No.33 in the UK. 1962, The Beatles played their first gig in the South of England when they appeared at The Subscription Rooms, Stroud, on the same bill as The Rebel Rousers, tickets cost 5 shillings, ($0.70). 1964, Filming for A Hard Days Night, The Beatles played a "live television performance" in front of a studio of screaming fans (one of those fans was Phil Collins). The four songs used in the film were ‘Tell Me Why’, ‘I Should Have Known Better’, ‘And I Love Her’, and ‘She Loves You’. 1967, Jimi Hendrix set fire to his guitar live on stage for the first time when he was appearing at The Astoria in London, England. It was the first night of a 24-date tour with The Walker Brothers, Cat Stevens and Engelbert Humperdink. The Fender Stratocaster burned on stage by Hendrix sold for £280,000 at a 2008 London auction of rock memorabilia.


1972, The Beatles Official Fan Club closed. The Beatles Monthly magazine had ceased three years previously. 1973, Donny Osmond was at No.1 on the UK singles chart with his version of 'The Twelfth Of Never' a hit single for Johnny Mathis in 1957. 1974, Television appeared at CBGB's in New York City. 1976, The Brotherhood Of Man were at No.1 on the UK singles chart with the winning song of the Eurovision Song Contest 1976, 'Save Your Kisses For Me.' The group's first of three UK No.1's. 1979, Greatest Hits Vol 2' by Barbra Streisand started a four week run at No.1 on the UK album chart, the singers first UK No.1 LP. 1984, Kenny Loggins started a three week run at No.1 on the US singles chart with 'Footloose', the theme from the film with the same name, a No.6 hit in the UK. 1986, O'Kelly Isley of The Isley Brothers died of a heart attack, aged 48. Had a hit in 1962 original version of 'Twist and Shout', (later covered by the Beatles) and the 1968 UK No.3 single 'This Old Heart Of Mine' and 1969 US No.2 single 'It's Your Thing'. 1990, David Bowie scored his seventh UK No.1 album with 'Changes Bowie.' 1990, German and Italian production team Snap! had their first UK No.1 single with 'The Power.' The track has been featured in many films including Coyote Ugly, Mighty Morphin Power Rangers, Bruce Almighty soundtrack and The Fisher King. 1990, Cher kicked off her Heart of Stone world tour at the Starplex Amphitheater in Dallas, Texas. The 55-date tour grossed over $70 million. 1992, Def Leppard released their fifth studio album 'Adrenalize', the first by the band following the 1991 death of guitarist Steve Clark. Former Dio and Whitesnake guitarist Vivian Campbell, was brought in as the newest member in April 1992. He appears in all promotional videos for the album's singles (except 'Let's Get Rocked'), despite not playing on the album. 1994, Madonna appeared on The Late Show With David Letterman from New York City. The network had to delete 13 offending words from the interview before the show aired. Madonna also handed Letterman a pair of her panties and told him to sniff them. He declined and stuffed them into his desk drawer. 1995, Jimmy Page escaped being knifed when a fan rushed the stage at a Page and Plant gig at Auburn Hills, Michigan. The fan was stopped by two security guards, who he knifes instead. After his arrest, he told police that he wanted to kill Jimmy Page because of the Satanic music he was playing. 1995, Mexican American singer Selena was murdered aged 23 by the president of her fan club Yolanda Sald'var. Warner Brothers made a film based on her life starring Jennifer Lopez in 1997. 1996, Jeffrey Lee Pierce founder member and guitarist with The Gun Club died from a blood clot on his brain aged 37. 2001, Whitney Houston and husband Bobby Brown were banned for life from Hollywood's Bel Air hotel after wrecking their room. Hotel workers said a TV was smashed, two doors were ripped of their hinges and the walls and carpets were stained by alcohol. It was reported that Whitney called in her lawyers to plead with the hotel management not to call the police. The suite was so badly damaged it had to be shut for five days for repairs.

2002, Bee Gee Barry Gibb bought his childhood home in Keppel Road, Chorlton, Manchester. Gibb said he was going to clean the house up, rent it out and put a plaque on the wall.

2002, Celine Dion started a four-week run at No.1 on the UK album chart with 'A New Day Has Come', the singers fifth No.1 album. 2005, Rap record company boss Marion "Suge" Knight was ordered to pay $107m (£57m) to a woman who claimed she helped found Death Row label in 1989, one of hip-hop's top labels with artists including Tupac Shakur, Dr Dre and Snoop Dogg. Lydia Harris said she invested in Death Row but was pushed out by Mr Knight. 2007, A new world record for the longest non-stop concert was set by hundreds of musicians in Japan. The performance began on the evening of 23 March in the city of Omi, with musicians aged between six and 96 taking turns with over 2,000 tunes being performed over 182 hours. Organisers praised the musicians, one of whom carried on despite a major earthquake during her piano piece. The previous world record was set in Canada in 2001 with 181 hours. 2008, Cut Copy were at No.1 on the Australian album chart with 'In Ghost Colours' the Australian bands second album. 2010, Cher's first child, Chaz Bono, asked a judge to formally change his name and gender following the sex change surgery he had last year. The 41-year-old, who was born Chastity Sun Bono, now wanted to be known as Chaz Salvatore according to a petition filed in Los Angeles. Salvatore was his father Sonny Bono's real first name. 2011, Australian band Men at Work lost an appeal against a ruling which found their 1983 hit single 'Down Under' was partly copied from a folk song. Australia's Federal Court upheld the decision which stated part of the song's melody came from the tune Kookaburra Sits in the Old Gum Tree. Record label EMI argued the writers did not plagiarise because the inclusion of two bars from the tune was a tribute. March 31st: Born on this day 1934, Born on this day, Shirley Jones, singer, actress, The Partridge Family, (1970 US No.1 single 'I Think I Love You', 1972 UK No.3 single 'Breaking Up Is Hard To Do'). 1937, Born on this day, Herb Alpert, trumpet, vocals, (1968 US No.1 & UK No.3 single 'This Guy's In Love With You'). Formed A&M Records with Jerry Moss, at first operating from his garage at home. 1944, Born on this day, Rodney Bainbridge, bass, The Fortunes, (1965 UK No.2 & US No.7 single 'You've Got Your Troubles'). 1946, Born on this day, Al Nichol, The Turtles, (1967 US No.1 single 'Happy Together', 1967 UK No.4 single 'She'd Rather Be With Me'). 1947, Born on this day, Al Goodman, The Moments, (1970 US No.3 single 'Love On A Two- Way Street', 1975 UK No.3 single 'Girls'). 1947, Born on this day, Jon Poulos, drums, The Buckinghams, (1967 US No.1 single 'Kind Of A Drag'). 1948, Born on this day, Mick Ralphs, guitarist, Mott The Hoople, (1972 UK No.3 & US No.37 single 'All The Young Dudes'), Bad Company, (1974 UK No.15 & US No.5 single 'Can't Get Enough').

1948, Born on this day, Thiis Van Leer, organ, flute, Focus, (1973 US No 9 single 'Hocus Pocus', 1973 UK No.4 single 'Sylvia'). 1953, Born on this day, Sean Hooper, Huey Lewis and the News, (1985 US No.1 & UK No.11 single 'The Power Of Love'). 1954, Born on this day, Tony Brock, The Babys, (1977 US No.13 & UK No.45 single 'Isn't It Time'). 1955, Born on this day, Angus Young, Scottish-born Australian guitarist with AC/DC, known for his energetic performances and schoolboy-uniform stage outfits. 1980 UK No.36 single 'Whole Lotta Rosie' and 1980 UK No.1 & US No.14 album 'Back in Black.' AC/DC are the fifth-best-selling band in US history with over 70 million albums sold.

1958, Born on this day, Pat McGlynn, Bay City Rollers, (1975 UK No.1 single 'Bye Bye Baby', plus 11 other UK Top 20 singles', 1976 US No.1 single 'Saturday Night').

1958, Born on this day, Paul Ferguson, Killing Joke, (1985 UK No.16 single 'Love Like Blood'). 1971, Born on this day, Julian Deane, Toploader, (2000 UK No.7 single 'Dancing In The Moonlight').

1974, Born on this day, Stefan Olsdal, bass, Placebo, (1997 UK No. 6 single 'Nancy Boy'). 1978, Tony Yayo, (Marvin Bernard), rapper with G-Unit and solo, (2005 single 'So Seductive' feat. 50 Cent').

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα


Σαβ 31 Μαρ 12

Υπάτιος, Υπατος, Υπάτης

αύριο

Κυρ 01 Απρ 12

δεν υπάρχει μια γιορτή πάρα πολύ γνωστή

μεθαύριο

Δευ 02 Απρ 12

Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

ΣΗΜΕΡΑ-31 ΜΑΡΤΙΟΥ


1504 γεννιέται ο γκουρού Ανγκάντ Ντεβ, ο δεύτερος γκουρού των Σιχ. Γίνεται γκουρού το 1539 και πεθαίνει το 1552 σε ηλικία 48 ετών.

1519 γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Β.

1596 γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ ντε Καρτ (Καρτέσιος).

1732 γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντεν.

1809 γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ.

1837 πεθαίνει ο Βρετανός ζωγράφος Τζον Κόνσταμπλ.

1854 υπογράφεται η συνθήκη της Καναγκάουα, η οποία άνοιξε τα ιαπωνικά λιμάνια της Σιμόντα και του Χακοντάτε στο αμερικανικό εμπόριο.

1855 πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ.

1866 το ισπανικό πολεμικό ναυτικό βομβαρδίζει το λιμάνι του Βαλπαραΐζο στη Χιλή.

1870 ο Τόμας Μούντι από το Νιου Τζέρσι είναι ο πρώτος μαύρος, που ψηφίζει στις αμερικάνικες εκλογές.

1878 γεννιέται ο μποξέρ Τζακ Τζάκσον, ο πρώτος έγχρωμος πυγμάχος, που κερδίζει τον τίτλο στην κατηγορία των βαρέων βαρών.

1885 η Βρετανία εγκαθιδρύει προτεκτοράτο στην Μποτσουάνα.

1889 ο αγώνας πυγμαχίας για την κατηγορία φτερού μεταξύ των Ike Weir και Frank Murphy γίνεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας για τον παγκόσμιο τίτλο κάτω από τους κανόνες Queensbury, όταν καταλήγει σε ισοπαλία μετά από 80 γύρους.

1900 στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11.

1901 η εταιρεία Ντέμλερ κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο Μερσέντες.

1905 η επίσκεψη του Κάιζερ Γουλιέλμου στην Ταγγέρη πυροδοτεί την πρώτη κρίση στο Μαρόκο. Η επίσκεψη του Γερμανού αυτοκράτορα θεωρείται πρόκληση για τη Γαλλία, η θέση της οποίας αμφισβητείται στην περιοχή.

1909 η Σερβία αποδέχεται τον αυστριακό έλεγχο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1914 γεννιέται ο Μεξικανός νομπελίστας συγγραφέας Οκτάβιο Παζ.

1917 οι Παρθένοι Νήσοι περιέρχονται στην κυριαρχία των ΗΠΑ, αφού καταβάλλονται 25 εκατομμύρια δολάρια στη Δανία.

1918 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η θερινή ώρα.

1920 ο Κεμάλ σχηματίζει στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύσσει εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.

1922 παύει να ισχύει η διπλή πολιτική της Τουρκίας. Η Κωνσταντινούπολη ευθυγραμμίζεται με την Άγκυρα στον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

1926 αίρεται στην Ελλάδα η διάταξη, που απαγορεύει στις γυναίκες τις κοντές φούστες.

1927 γεννιέται ο Μεξικανός Σεζάρ Τσάβες, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

1929 πραγματοποιείται συγκέντρωση γυναικών για την παροχή δικαιώματος ψήφου.

1930 στις ΗΠΑ τίθεται σε εφαρμογή ο κώδικας κινηματογραφικών παραγωγών, που επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο, που θα παρουσιάζονται οι σκηνές, που προβάλουν σεξ, εγκλήματα, θρησκείες και βία. Ο κώδικας έμεινε σε εφαρμογή για 40 χρόνια.

1931 στη Νικαράγουα, 1.100-2.000 νεκροί είναι ο απολογισμός του σεισμού, που πλήττει τη Μανάγκουα.

1935 γεννιέται ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν

1939 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τσάμπερλεν, επαναλαμβάνει την προσφορά για βρετανική βοήθεια στην Πολωνία σε περίπτωση επίθεσης από το Γ Ράιχ.

1941 στην Αθήνα βρίσκεται γι άλλη μια φορά ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Ίντεν, όπου συναντάται με κυβερνητικούς παράγοντες με θέμα την παρεμπόδιση της επέκτασης του πολέμου στη Βαλκανική.

1945 πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί η Άννα Φρανκ, η εβραιοπούλα, που έγραψε το πασίγνωστο "Ημερολόγιο".

1948 γεννιέται ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

1953 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ.

1954 η Μόσχα δέχεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν η Δύση εντασσόταν στη Ρωσοευρωπαϊκή Συνθήκη Ασφαλείας.

1955 η Γαλλία κηρύσσει την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1961 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή του Συμφώνου Σύνδεσης με την Κοινή Αγορά.

1962 ο Barry Jones πετυχαίνει ένα από τα 4 πιο γρήγορα γκολ, που καταγράφονται στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο 4ο δευτερόλεπτο σκοράρει στον αγώνα Νοτς Κάουντι- Τόρκι. Οι άλλοι τρεις παίκτες είναι ο Keath Smith στις 25/12/1964 στον αγώνα Κρίσταλ Πάλλας- Ντέρμπι Κάουντι, ο Tommy Langley στις 11/10/1980 στον αγώνα ΚΠΡ- Μπόλτον και ο Albert Monday στις 25/10/1958 στον αγώνα Άλντερσοτ- Χάρτλπουλ.

1964 λήγει η μεγαλύτερη και δαπανηρότερη απεργία των εφημερίδων στην ιστορία της Νέας Υόρκης, που διήρκεσε 114 ημέρες.

1965 στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τζόνσον κλιμακώνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Βορείου Βιετνάμ.

1966 η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Luna 10, το οποίο γίνεται το πρώτο σκάφος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη σελήνη.

1967 ο Τζίμι Χέντριξ δίνει συναυλία στο Λονδίνο και καίει για πρώτη φορά την κιθάρα του.

1970 το διαστημικό αεροσκάφος Explorer I ξαναμπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης μετά από 12 χρόνια παραμονής σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1971 γεννιέται ο Σκοτσέζος ηθοποιός Ίαν ΜακΓκρέγκορ.

1973 επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ιράκ και Ιράν, με σκοπό να θέσει τέλος στην εδαφική διαφορά τους σχετικά με την περιοχή Σατ - Ελ - Αραμπ.

1976 γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός Κόλιν Φάρελ, που υποδύθηκε τον Μεγαλέξανδρο στην ομόνυμη χολιγουντιανή ταινία.

1979 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφασίζουν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

1980 πεθαίνει ο Τζέσι Όουενς στην Αριζόνα. Υπήρξε η κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, ταπεινώνοντας τον Χίτλερ και την άρια φιλοσοφία των Ναζί με τα χρυσά ολυμπιακά του μετάλλια. Όταν ρωτήθηκε, πως ένιωσε, που ο Χίτλερ αρνήθηκε να τον συγχαρεί επειδή ήταν μαύρος απάντησε ότι, ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Προς τιμήν του θα αθλοθετηθεί από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.

1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ "Chariots of Fire" που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

1986 ένα Μπόινγκ 727 των Μεξικανικών Αερογραμμών εκρήγνυται στον αέρα και συντρίβεται στα βουνά βορειοδυτικά της Πόλης του Μεξικού σκοτώνοντας 166 άτομα.

1990 οι Έλληνες της Γεωργίας, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 100.000, δημιουργούν σύλλογο με πρόεδρο τον Βιτάλι Ιορντάνοφ.

1991 στη Σρι Λάνκα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν 100 αντάρτες Ταμίλ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, στη ζούγκλα της βορειοδυτικής περιοχής της χώρας.

1992 τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, προσαρμογής σεναρίου, πρώτου γυναικείου στην Τζόντι Φόστερ και πρώτου ανδρικού ρόλου, στον Άντονι Χόπκινς αποσπά η ταινία "Η σιωπή των αμνών".

1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει για πρώτη φορά την επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την κατάρριψη αεροσκαφών, που παραβιάζουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1994 στο Κάιρο, σε συμφωνία καταλήγουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, καθώς για πρώτη φορά από το 1967, το Ισραήλ αποδέχεται αίτημα για την προστασία των Κατεχομένων με την εγκατάσταση ξένης δύναμης παρατηρητών ελαφρά οπλισμένων.

1995 πεθαίνει η Αμερικανομεξικανή τραγουδίστρια Σελίνα.

1998 στον γυρισμό από τον Λονδίνο και τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ, η αποστολή της Λιντς γλιτώνει από θαύμα, όταν το αεροπλάνο τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του και κάνει αναγκαστική προσγείωση.

1999 έρχεται στην Αθήνα ο Σλοβένος Leon Stukeli, ο γηραιότερος χρυσός ολυμπιονίκης 101 ετών, για να τιμηθεί από την ΕΟΑ, το 2004, τη ΓΓΑ και τους Έλληνες Ολυμπιονίκες. Γεννημένος στις 12/11/1898, ο Stukeli κατέκτησε 6 ολυμπιακά μετάλλια στη γυμναστική τη δεκαετία του 20.

2000 ο προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον ΟΦΗ ύστερα από 15 χρόνια.

2001 ο 39χρονος Ισπανός μαραθωνοδρόμος Diego Garcia αφήνει την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια της προπόνησης.

2004 η Google ανακοινώνει τη δημιουργία του Gmail της πρώτης υπηρεσίας παροχής email χωρητικότητας 1 gigabyte.

Friday, March 30, 2012

Ο ΑΡΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

Ο Άρης Τερζόπουλος θυμάται την εποχή που γεννήθηκε το ΚΛΙΚ, τις ατελείωτες συζητήσεις του με τον Πέτρο Κωστόπουλο και τα χρόνια της κοινής τους πορείας, με αφορμή την πρόσφατη "πτώση" της Imako. Αναμνήσεις με γλυκόπικρη γεύση...Μια αναδρομή στη συνεργασία, τη φιλία και την κοινή του πορεία με τον Πέτρο Κωστόπουλο, στα πρώτα χρόνια του ΚΛΙΚ, κάνει ο γνωστός εκδότης Άρης Τερζόπουλος, από την ιστοσελίδα klik.gr.


«Ένας πασίγνωστος εκδότης και η εκδοτική του εταιρεία, γίνονται ένα ακόμη από τα θύματα της οικονομικής κρίσης που έπληξε βάναυσα τα Μέσα Ενημέρωσης.



Εκείνο το απόγευμα, προς το τέλος Ιουνίου του 1987 ο Πέτρος Κωστόπουλος, μπήκε στο γραφείο μου, κρατώντας ένα χαρτί στα χέρια του, με ύφος στενοχωρημένο και συνοφρυωμένος, για να με βρει και μένα να κάθομαι με το ίδιο ύφος και κρατώντας ένα αντίτυπο από το ίδιο κομμάτι χαρτί. Ήταν το δελτίο με τα στοιχεία κυκλοφορίας του τρίτου τεύχους του Κλικ, που το πρώτο του τεύχος είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του ’87 και τα στοιχεία δεν ήταν καθόλου καλά.



Το πρώτο τεύχος είχε πιάσει κυκλοφορία 14.000 φύλλα , το δεύτερο 12.000 και το τρίτο 11.000. Ήρθε και κάθισε δίπλα μου και είχαμε και οι δυο ένα ύφος σαν κλαμένα κάτι. «Τι κάνουμε αφεντικό»; με ρώτησε. Έτσι με αποκαλούσε. Ή Αφεντικό ή Αρούλη. «Ξέρω ‘γω» του απάντησα. «Ρε συ» μου είπε «σκέψου το και αν θέλεις να το κλείσουμε, το κλείνουμε. Δεν θέλω να σε βάλω και σε περιπέτειες». «Ξέρω ρε»του είπα «μην έχεις τέτοιε σκέψεις. Δεν περίμενα να πέσουμε κι άλλο να πάρει η ευχή». Καθίσαμε για λίγο αμίλητοι. Το είχαμε ήδη αγαπήσει και οι δυο αυτό το περιοδικό και ξέραμε ότι αν δεν πετύχαινε θα φταίγαμε μόνο εμείς.



Η εποχή ήταν έτοιμη. Αλλά ήμασταν στριμωγμένοι. Είχα μόνο 20 εκατομμύρια δραχμές στη διάθεσή μου και τα δέκα ή και περισσότερα είχαν ήδη φύγει. Και με τις εκδόσεις μερικές φορές αν δεν σταματήσεις έγκαιρα, το πράγμα δεν μαζεύεται.. Κάτσαμε για λίγη ώρα ακόμη έτσι. «Κοίτα» του είπα «πάμε λίγο σπίτια μας να ξεκουραστούμε και να χωνέψουμε την κρυάδα και βρισκόμαστε το βραδάκι στο γυμναστήριο και βλέπουμε τι κάνουμε».



Με τον Πέτρο είχαμε γνωριστεί μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι το ’86. Εκείνος δούλευε στο Υπουργείο Νέας Γενιάς που στα μέσα του καλοκαιριού είχε διοργανώσει με την Γυναίκα, μια μεγάλη και πετυχημένη επίδειξη μόδας με νέους Έλληνες σχεδιαστές ,που είχε σημειώσει και μεγάλη επιτυχία. Δεν είχαμε γνωριστεί, ούτε πριν ούτε στη διάρκεια της επίδειξης, αλλά βρεθήκαμε λίγες μέρες αργότερα , στο σπίτι μου στη Μύκονο. Είχαμε περάσει πολύ ωραία στη Μύκονο και κυρίως με πολλή κουβέντα, που ήταν και το πράγμα που κυρίως μου έλειπε, όποτε πήγαινα στη Μύκονο.



Επιτέλους είχα βρει κάποιον άνθρωπο να κουβεντιάζω. Η κουβέντα συνεχίστηκε και όταν γυρίσαμε στην Αθήνα και έτσι όπως συμβαίνει πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε γίναμε κολλητοί φίλοι. Πολλές φορές διαφωνούσαμε και μαλώναμε-φιλικά εννοείται-πάνω στην εξέλιξη της κουβέντας, αυτό το στοιχείο που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα, όταν έχεις δίπλα σου έναν καλό συζητητή. Δεν ήξερε τι ακριβώς θα έκανε στο μέλλον, αλλά ο κόσμος της πολιτικής του προκαλούσε μάλλον απέχθεια, παρ’ όλο που αγαπούσε πολύ την ίδια την πολιτική.



Μερικές φορές σκεφτόταν να φύγει στο εξωτερικό, στις Βρυξέλες, ή στη Νέα Υόρκη ή όπου αλλού τύχαινε. Ένα βράδυ ήρθε στο σπίτι μου στο Ψυχικό που έμενα τότε και μόλις μπήκε μέσα μου είπε «παραιτήθηκα». «Προσλαμβάνεσαι» του είπα εγώ χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν ήξερα για ποιο πράγμα ακριβώς τον προσλάμβανα, αλλά ήμουν σίγουρος, ότι μ’ έναν άνθρωπο που κουβεντιάζαμε τόσα ενδιαφέροντα πράγματα, κάτι καλό θα έβγαινε.



Στην αρχή κάναμε τη σκέψη να δουλέψει στο διαφημιστικό τμήμα της Γυναίκας, αλλά ένα βράδυ εκεί που καθόμασταν του είπα ότι σκεφτόμουν να βγάλω ένα περιοδικό σε πολύ μικρό σχήμα με τον Κρίτωνα Τζώρτζο. «Κάνεις λάθος» μου είπε «να βγάλεις ένα περιοδικό σαν κι αυτό» και μου έδειξε ένα τεύχος του γαλλικού περιοδικού Αctuel, που δεν το είχα υπ’ όψη μου. «Να κοίτα, έτσι με ωραίες μεγάλες φωτογραφίες και με άλλου είδους θέματα». Κάθισα λίγο και κοίταξα το Actuel. «Έχεις δίκιο» του είπα μετά από πέντε λεπτά «κάτι τέτοιο θα βγάλω και θα αναλάβεις διευθυντής».



Δεν ήξερα καν αν ήξερε να γράφει, αλλά αφού ήξερε να μιλάει γιατί να μην μπορεί και να γράφει. Κάπως έτσι έπαιρνα τις αποφάσεις μου στα περιοδικά. Ούτε μπίζνες πλαν, ούτε μελέτες αγοράς, ούτε τίποτα. Το μόνο που μου έλεγε κάτι ήταν πάντα οι ιδέες. «Και πώς να το βγάλουμε»; μου είπε. «Ξέρω γω»; του είπα «δεν αρχίζουμε να λέμε ότι μας έρθει στο κεφάλι». Και αρχίσαμε να αραδιάζουμε πράγματι όποιον τίτλο μας ερχόταν στο κεφάλι. «Πως σου φαίνεται το Κλικ»; Μου είπε κάποια στιγμή. «Τέλειο» του είπα χωρίς δεύτερη σκέψη «αυτό είναι. Θα το βγάλουμε Κλικ».



Και κάπως έτσι εκείνο το βράδυ γεννήθηκε το Κλικ. Τους επόμενους τέσσερις πέντε μήνες, τους περάσαμε, κάνοντας βόλτες με τα πόδια μέσα στη νύχτα, πάνω κάτω στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό, συζητώντας για το Κλικ. Από τότε ξέραμε και οι δυο, έχοντας μελετήσει καλά την εποχή που ερχόταν, ότι αν το Κλικ δεν πετύχαινε το λάθος θα ήταν μόνο δικό μας.











Καλά όλα αυτά, αλλά να που τρεις μόνο μήνες μετά το ξεκίνημά μας βρισκόμασταν σε οριακή κατάσταση. Γύρισα κάποια ώρα μετά το μεσημέρι στο σπίτι για να σκεφτώ τι θα έκανα. Ξάπλωσα στο κρεβάτι και άρχισα να βάζω τα νούμερα στο μυαλό μου, να δω πόσο θα αντέχαμε και τι θα μπορούσε να γίνει. Τίποτα. Αντί για τα νούμερα ερχόταν στο μυαλό μου η εικόνα ενός θηρίου.



Προσπαθούσα να σκεφτώ λογικά και επιχειρηματικά. Πάλι τίποτα. Το μυαλό μου, μου απαντούσε με την εικόνα του θηρίου. Όλο το απόγευμα, δυο τρεις ώρες που κάθισα ξαπλωμένος, το μόνο που σχημάτιζε το μυαλό μου ήταν η εικόνα αυτού του θηρίου. Όταν άρχισε να σουρουπώνει, κατά τις οκτώ, με το μυαλό τελείως καθαρό, ξεκίνησα για το γυμναστήριο. Ο Πέτρος ήταν εκεί και με περίμενε. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δυο κουβέντες. «Πέτρο» του είπα, «το Κλικ είναι ένα θηρίο. Θα συνεχίσουμε και όπου βγει». Και έτσι το Κλικ συνέχισε.



Για το τέταρτο τεύχος, εκτός από τα άλλα θέματα, ο Πέτρος είχε ετοιμάσει και ένα μεγάλο και πολύ εμπεριστατωμένο αφιέρωμα για το Έητζ. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μπίλλυ Μπο από την φοβερή ασθένεια, το Έητζ είχε γίνει ο τρόμος της εποχής. Είχε όμως και μια συμπληρωματική ιδέα. Να βάζαμε για δώρο στο περιοδικό και ένα…προφυλακτικό. Για την εποχή εκείνη που ακόμη διατηρούσε πολλά συντηρητικά ταμπού, το προφυλακτικό για δώρο, ήταν πολύ πέρα από τα δεδομένα. Ήταν σχεδόν «απαγορευμένο». Σαν εκδότης του περιοδικού έπρεπε να πάρω μιαν απόφαση. «Προχώρα» είπα στον Πέτρο «μην το φοβάσαι καλό θα κάνουμε. Σ’ αυτό το θέμα δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ταμπού που σκοτώνουν».



Κι έτσι το τέταρτο Κλικ κυκλοφόρησε με δώρο το προφυλακτικό. Αυτό ήταν. Το προφυλακτικό έσκασε σαν βόμβα στην αγορά και το Κλικ μετετράπη σ’ αυτό που στα αγγλικά θα το λέγαμε “overnight success” – επιτυχία μέσα σε μια νύχτα. Στην ιστορία του περιοδικού Τύπου δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, που ένα τόσο φτηνό δώρο να φέρει τέτοια αποτελέσματα. Και χάραξε και τη μοίρα του Κλικ. Από εκεί και πέρα το Κλικ συνέχισε να ανεβαίνει σε κάθε τεύχος μέχρι που ύστερα από δυο χρόνια πλησίασε τις 150.000 φύλλα. Ένα χρόνο μετά το Κλικ FM , ήρθε να συμπληρώσει ακουστικά και μουσικά το περιοδικό. Και μετά ακολούθησαν κι άλλα. Και έτσι ο κόσμος σ’ όλη την Ελλάδα άρχισε να μαθαίνει τον Πέτρο Κωστόπουλο.



Η συνεργασία με τον Πέτρο Κωστόπουλο κράτησε εφτά χρόνια. Εφτά πολύ δυναμικά χρόνια, μια και ο χώρος που φτιάχναμε τα περιοδικά έμοιαζε περισσότερο με πάρτι παρά με γραφεία περιοδικού. Ήταν λαμπερά χρόνια, γιατί η επιτυχία μοιάζει σαν να λάμπει και μέσα από Κλικ και όλα τα άλλα αναδείχτηκαν και τα περισσότερα ταλέντα του χώρου. Αλλά δύσκολα θα βρισκόντουσαν και δυο άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί, που να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν ως φίλοι, όσο εγώ και ο Πέτρος.



Αν και σε πολλά θέματα οι απόψεις μας ήταν κοντά, σαν χαρακτήρες ήμασταν τελείως διαφορετικοί, χωρίς καλύτερο ή χειρότερο. Απλά διαφορετικοί. Και υποθέτω ότι αυτή ακριβώς η διαφορά μας, ήταν που έβγαζε μια συνολική συνισταμένη, που κατέληγε σ’ ένα επιτυχημένο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές, όπως συμβαίνει με τους φίλους, ψυχαναλύαμε ο ένας τον άλλον. Μου έλεγε εκείνος για τα δικά μου κουσούρια και του έλεγα και εγώ για τα δικά του. Και είχαμε κάνει άπειρες τέτοιες συζητήσεις.



Και θυμάμαι ότι πάρα πολλές του είχα πει πόσο με μπέρδευε η προσωπικότητά του, που μ’ έκανε να νομίζω, πως μέσα του κατοικούσαν δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας πολύ θετικός πολύ σωστός και προσωπικά και κοινωνικά και ένας άλλος τελείως το αντίθετο. Ντόκτορ Τζέκυλ και Μίστερ Χάϋντ. Και αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση που προξενούσε και ακόμη προξενεί στο κοινό. Μέσα από τα γραπτά του, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, φτιαχνόταν ένα κοινό, από το οποίο άλλοι τον θαύμαζαν και άλλοι τον αντιπαθούσαν ή και τον μισούσαν ακόμη. Συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους να προκαλούν αντιφατικά συναισθήματα, είτε είναι δημόσια πρόσωπα είτε όχι. Με το Πέτρο, όλα αυτά ήταν πολύ έντονα.











Υπάρχει όμως κάτι πολύ πιο βασικό στη σχέση μου με τον Πέτρο Κωστόπουλο, που υπερκαλύπτει όλα τα άλλα και που θα ισχύει ότι και να γίνει. Υπήρξαμε μοιραία πρόσωπα ο ένας για την ζωή του άλλου. Αν εξαιρέσουμε τις οικογένειές μας, αυτές από τις οποίες προήλθαμε κι αυτές που φτιάξαμε, που είναι έτσι κι αλλιώς μοιραίες, δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο και στη δική του και στη δική μου ζωή, που να έπαιξε τέτοιο ρόλο στη ζωή του καθ’ ενός και προσωπικά και επαγγελματικά. Αν δεν είχαμε συναντηθεί, άλλη θα είχε υπάρξει η ζωή μου και άλλη θα είχε υπάρξει η δική του ζωή. Είτε φίλοι, είτε εχθροί, η συνάντησή μας ήταν γραμμένη από τη Μοίρα. Και μέσα σ’ αυτή τη Μοίρα ήταν προφανώς γραμμένος και ο χωρισμός.



Το τέλος της συνεργασίας με τον Πέτρο Κωστόπουλο, ήρθε στις αρχές του φθινόπωρου του1995. Ήταν και τα επαγγελματικά στη μέση, και πολλά άλλα προσωπικά, αλλά υποθέτω το ότι περισσότερο απ’ όλα, ήταν ότι και σ’ αυτό είχε έρθει η ώρα της ίδιας Μοίρας. Έτσι επρόκειτο να γίνει κι έτσι έγινε. Και πολλές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν, έχει τύχει να αναρωτηθώ , αν αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση και για τους δυο μας, αλλά φυσικά σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση. Για τον ίδιο πάντα τουλάχιστον αρχικά, έμοιαζε να είναι ο καλύτερος δρόμος. Με δυο καινούργιους συνεταίρους, τον Πάνο Μαρινόπουλο και τον Δάκη Ιωάννου, η ΙΜΑΚΟ, η εταιρεία που έφτιαξαν ξεκίνησε δυναμικά την παρουσία της, αφού μάλιστα σ’ αυτήν είχαν προσχωρήσει και όλα σχεδόν τα στελέχη του Κλικ.



Η εταιρεία προχώρησε δυναμικά και μέσα σε λίγα χρόνια διέθετε ένα μικρό στόλο περιοδικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Όλα έμοιαζαν ρόδινα για τον Πέτρο Κωστόπουλο. Όντας απ’ έξω δεν μπορώ να γνωρίζω τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Πέτρο και την εταιρεία του στην πτώση. Δεν ξέρω ούτε τι μισθούς έδινε, ούτε τι διαχείριση έκανε. Ένα εμφανές λάθος, ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα λεφτά που πήρε η εταιρεία από το Χρηματιστήριο, περίπου 4 δις δραχμές, στις αρχές του 2000 και τα οποία εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα σε λάθος επενδύσεις, όπως συνέβη τότε με πολλές εκδοτικές εταιρείες, που μέσα στον ενθουσιασμό της στιγμής πήραν λάθος αποφάσεις.



Πολλοί δεν κατάλαβαν ότι η κρίση στο Τύπο, αλλά και στην υπόλοιπη πραγματική οικονομία, ξεκίνησε ακριβώς τότε, την Άνοιξη του 2000, όταν η πτώση του Χρηματιστηρίου, εκτός από το ότι κατέστρεψε πάρα πολύ κόσμο και μόνο λίγοι κέρδισαν δυσανάλογα μεγάλα ποσά, άρχισε για πρώτη φορά να αποστερεί από την αγορά το χρήμα που κυκλοφορούσε. Ήταν από τότε που η κατανάλωση άρχισε να πέφτει και από τότε που ο αριθμός των σφραγισμένων επιταγών άρχισε να αυξάνεται γεωμετρικά. Αν δει κανείς τις σφραγισμένες επιταγές από το 2000 θα καταλάβει και πως φτάσαμε στα 2 δις ευρώ σφραγισμένων επιταγών το 2007 και σ’ αυτό περίπου το ποσό κυμαίνονται κάθε χρόνο από τότε. Η επιφάνεια ήταν ακόμη λαμπερή, αλλά από κάτω το έδαφος είχε αρχίσει να σαπίζει...



Ήταν το 2003 όταν κατάλαβα για πρώτη φορά, ότι ο περιοδικός Τύπος ήταν καταδικασμένος και το 2008, όταν ξεκίνησα πάλι αυτή την ηλεκτρονική έκδοση του Κλικ, σ’ ένα άρθρο που είχα γράψει τότε, είχα γράψει ότι μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια ο γραπτός λόγος, περιοδικά και εφημερίδες επρόκειτο να εξαφανιστούν, κυρίως εξ αιτίας του ίντερνετ. Οι περισσότεροι, ή μάλλον όλοι οι εκδότες παρ’ όλο που οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους είχαν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά, συνέχιζαν σαν να επρόκειτο για μια περαστική μπόρα. Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να αυξάνονται και στην ΙΜΑΚΟ και ο Κωστόπουλος θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί, ότι από τότε κάτι δεν πήγαινε καλά.



Αλλά από την άλλη ήταν και μια εποχή που κάμποσοι εφοπλιστές, με ατέλειωτη ρευστότητα, έμπαιναν στην αγορά και αγόραζαν ότι να ‘ναι. Μέσα σ’ αυτά η αγορά του Τύπου έμοιαζε να ενδιαφέρει κάποιους έντονα και τότε ήταν και η τελευταία για τους παλιότερους εκδότες να ξεφύγουν από τη θηλιά που είχε αρχίσει να σφίγγει. Ελάχιστοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Οι περισσότεροι δεν ήθελαν να αποχωριστούν τα «βασίλειά» τους. Ο Πέτρος Κωστόπουλος είχε κι αυτός την δική του ευκαιρία, αλλά την αρνήθηκε. Στο ίδιο διάστημα η επιχείρησή του είχε αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στο κόκκινο. Και τότε μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και η κρίση, το Μνημόνιο και όσα ακολούθησαν.



Για την πραγματική οικονομία η κρίση δεν ήταν το κερασάκι πάνω στην τούρτα, αλλά η τούρτα πάνω στο κερασάκι. Στη Μέσα Ενημέρωσης η κρίση έπεσε με σφοδρότητα ανεμοστρόβιλου. Για να επιζήσεις πια χρειαζόσουν άλλα πράγματα. Δεν ήταν ούτε ζήτημα εκδοτικών ικανοτήτων, αλλαγών στην ύλη, ή ότι άλλο θα μπορούσε να κάνει κανείς σε μια περίοδο κανονικής κρίσης. Όταν τα διαφημιστικά και άλλα έσοδα μειώνονται μονομιάς κατά 60%, ούτε οι μειώσεις προσωπικού και αποδοχών σε σώζουν, ούτε τίποτα άλλο. Για να επιζήσεις πια έπρεπε να διαθέτεις κάπου μια μηχανή που να κόβει χρήμα. Και μάλλον φαίνεται πως κάποιοι διαθέτουν παραλλαγές τέτοιων μηχανημάτων, αλλιώς δεν εξηγείται το πώς επιζούν ακόμη.



Παρ’ όλο που έχουμε κάποια χρόνια να μιλήσουμε, από τότε που κάποιο πρωί είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του στη Φιλοθέη, μπορώ να περιγράψω αυτά που πρέπει να έζησε ο Πέτρος Κωστόπουλος, από τότε που άρχισε η κρίση μέχρι το τέλος. Όταν έχεις ζήσει πολλά χρόνια μέσα στην επιτυχία και ιδίως όταν η επιχειρηματική σου ζωή, μοιάζει με μια σειρά από κερδισμένες μάχες, τότε κατ’ αρχάς σου γεννιέται όχι η εντύπωση, αλλά η πεποίθηση πως είσαι αήττητος. Ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σε ρίξει κάτω. Ο κίνδυνος εμφανίζεται, αλλά μέσα σου είσαι σίγουρος, ότι άντε το πολύ το στράτευμα να υποστεί κάποιες απώλειες, αλλά και αυτή η μάχη, αλλά κυρίως ο πόλεμος θα κερδηθεί. Ο κίνδυνος μπορεί να πλησιάζει, αλλά έχεις ακόμη πολλά βέλη στη φαρέτρα. Και κυρίως, είσαι σίγουρος ότι αποκλείεται να χάσεις. Η ήττα είναι για τους άλλους όχι για σένα.



Σχεδιάζεις λοιπόν τις κινήσεις σου και αρχίζεις τους ελιγμούς σου. Η μάχη έχει αρχίσει. Και ξαφνικά κάποιος ελιγμός που σε είχε βγάλει από τα ζόρικα τόσες φορές, αυτή τη φορά δεν αποδίδει. Κάνεις και τον άλλο ελιγμό, αλλά ούτε κι αυτός πιάνει. Και τρως την πρώτη λαβωματιά. Και το πρώτο αίμα αρχίζει να στάζει. Δεν πειράζει λες, μια πληγή είναι, θα κλείσει και μετά θα αντεπιτεθώ από την άλλη μεριά και στο κάτω κάτω υπάρχουν ακόμη τόσες πόρτες ανοιχτές για μένα, θα χτυπήσω την πρώτη θα μπω και όλα θα είναι όπως πριν κι ακόμη καλύτερα.



Ξεχνάς κάτι όμως. Το αίμα που έσταξε. Αυτό το πρώτο αίμα έχει μεγάλη σημασία. Είναι ο νόμος της ζούγκλας και της θάλασσας. Το μυρίζουν τα’ αγρίμια από χιλιόμετρα μακριά, το μυρίζει κι λευκός καρχαρίας που ζει στα βαθιά και η μύτη τους γυρίζει προς τα σένα. Έχουν μυριστεί το θήραμα, αλλά είναι ακόμη μακριά. Και τότε σαν από το πουθενά έρχεται και η δεύτερη λαβωματιά και το αίμα αρχίζει τώρα να τρέχει περισσότερο.



Είναι η ώρα για τις ύαινες και τα όρνια. Και οι ύαινες και τα όρνια καταλαβαίνουν με την πρώτη ματιά, ποιο θήραμα βαδίζει προς το θάνατο και ποιο όχι. Και απλώς περιμένουν. Και τότε φίλε μου γίνεται κάτι τρομακτικό. Γύρω σου στήνεται ένας αόρατος νεκρικός χορός. Που δεν αποτελείται μόνο από τους εχθρούς, από αυτούς που θέλουν να σε φάνε ζωντανό, αλλά και από τους φίλους σου. Σ’ έχουν βάλει στην σέντρα, σ’ έχουν τοποθετήσει στο κέντρο της αιματοβαμμένης αρένας και το πλήθος αρχίζει να μαζεύεται στις εξέδρες.



Και νοιώθει ανείπωτη χαρά αυτό το πλήθος, είτε η ψυχή τους είναι καλή, είτε όχι. Νοιώθουν χαρά και αγαλλίαση, γιατί κι αυτή τη φορά, κάποιος άλλος είναι το θύμα και όχι οι ίδιοι. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένη η ανθρώπινη φύση και αυτός ο κόσμος. Και δεν έχει σημασία αν η πτώση οφείλεται σε θανάσιμη ασθένεια ή στο ότι χάνεις το βασίλειό σου. Κι ας λένε λόγια λύπης ή παρηγοριάς, στο βάθος χαίρονται, απλώς γιατί δεν είναι και ετούτη τη φορά το θύμα, αλλά κάποιος άλλος. Και εσύ εξακολουθείς να παλεύεις και να ελπίζεις ότι θα την σώσεις και αυτήν την παρτίδα.



Και εξακολουθείς να βγαίνεις με τους φίλους ή να συναντάς εκείνους που θα μπορούσαν να σε σώσουν. Αλλά δεν το κάνουν. Αρκούνται σε ευχές και στο ότι τουλάχιστον έχεις την υγειά σου. Και καταλαβαίνεις σιγά σιγά πως όλα αυτά είναι κούφια λόγια. Ίσως κάποιος σου δώσει κάποια μικρή βοήθεια, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν φτάνει, τίποτα δεν φτάνει πια. Και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας. Η στιγμή που συνειδητοποιείς, ότι το παιχνίδι είναι χαμένο οριστικά, ότι όλες οι πρώην ανοιχτές πόρτες είναι τώρα κλειστές. Και δεν υπάρχει καν ούτε έξοδος διαφυγής.



Και τότε η αδρεναλίνη αρχίζει να ξεχύνεται σαν ποτάμι στο μυαλό και στο σώμα καθώς για πρώτη φορά αντικρίζει κατάματα τον θανάσιμο εχθρό. Και δεν έχεις τι να την κάνεις, γιατί πια ούτε να παλέψεις μπορείς, ούτε να τρέξεις προς την σωτηρία. Και η αδρεναλίνη παγιδευμένη στο σώμα σου χτυπάει τώρα εσένα και κάνει τα γόνατά σου να λυγίζουν και τον κόσμο που κάποτε ήταν τόσο λαμπερός τώρα έχει ένα σκούρο καφετί χρώμα. Και τώρα το μόνο που απομένει είναι μόνο κάποιος χρόνος μέχρι να γραφτούν οι τίτλοι του τέλους είτε από μόνοι τους, είτε να τους γράψεις εσύ με τον τρόπο που θα διαλέξεις.



Ο Πέτρος Κωστόπουλος έγραψε μόνος του τους τίτλους του τέλους, σ’ έναν «απολογισμό» της πτώσης του και σε κάποιες συνεντεύξεις που έδωσε τις επόμενες μέρες, αφηγούμενος το πώς βίωσε ο ίδιος την πτώση του και από οικονομική και από ψυχολογική άποψη, εκφράζοντας και την πικρία για όσους στράφηκαν εναντίον του και τις ευχαριστίες για την γυναίκα του που στάθηκε δίπλα του σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Απαντάει και σ’ εκείνους που του καταλογίζουν σχέσεις διαπλοκής και ότι έχει καταθέσεις στο εξωτερικό προκαλώντας τους να ψάξουν τους λογαριασμούς του.



Λέει ακόμη ότι αισθάνεται περήφανος που χρειάστηκε να εκποιήσει όλη την περιουσία του, σπίτια και καταθέσεις, για να μπορέσει να εξοφλήσει, όσο μέρος των χρεών του μπόρεσε και ότι από δω και πέρα θα κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει.



Σε διάφορα μπλογκς διάβασα διάφορα σχόλια, όχι και τόσο επαινετικά για τον ίδιο και φαίνεται ότι πολλοί χάρηκαν για την πτώση. Αλλά όπως και να το κάνουμε, είτε συμπαθείς είτε αντιπαθείς κάποιον, η πτώση είναι μια από τις πιο σκληρές εμπειρίες της ζωής. Αν μάλιστα πρόκειται για επιχείρηση δεν είναι σκληρή μόνο για τον πρωταγωνιστή, αλλά και για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που χάνουν τη δουλειά τους σε τέτοια εποχή κρίσης. Το μόνο που θα είχα να τον προτρέψω, μια και κάποια από τα πρόσωπα που δούλευαν γι αυτόν, κάποτε δούλευαν για μένα, είναι αν μπορεί να μην αφήσει να πέσουν στην άβυσσο , κάνα δυο άτομα, οι πιο πιστοί του συνεργάτες, που έμειναν κοντά του μέχρι το τέλος.



Και τώρα τι γίνεται; Εξαρτάται. Η πτώση είναι μια σκληρή εμπειρία, αλλά μερικές φορές η περίοδος μετά την πτώση είναι ακόμη πιο σκληρή. Εξαρτάται από το τι χρέη έχουν απομείνει και σε ποιους, από τα δικαστήρια αν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, μια περίοδος στην διάρκεια της οποίας, άλλοι αποφασίζουν για τη μοίρα σου. Όσο για το αν θα μπορέσει να επανέλθει, ποιος μπορεί να το ξέρει. Κάποτε κάποιος που εργαζόταν για μένα με είχε ρωτήσει, αν ξέρω ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή. «Η Τύχη» του είχα απαντήσει «μόνο η Τύχη».



Κάνουμε πράγματα στη ζωή μας, δουλεύουμε, κάνουμε οικογένειες ή όχι και πολύ συχνά νομίζουμε ότι κρατάμε τη τύχη και τη Μοίρα μας στα χέρια μας. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Όλοι μας, ισχυροί ή αδύναμοι δεν ήμαστε παρά καρυδότσουφλα στο μεγάλο ποτάμι της ζωής, που άλλοτε μας πετάει πάνω στο αφρό και άλλοτε μας ρίχνει πάνω στα βράχια. Δεν ορίζουμε τίποτα. Όλα γίνονται γιατί έτσι επρόκειτο να γίνουν και αυτό είναι προδιαγεγραμμένο όχι από τότε που γεννηθήκαμε, αλλά από τότε που γεννήθηκε το Σύμπαν. Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να παίξουμε το ρόλο στο σενάριο που έχει γραφτεί για τη ζωή μας.»



Ο Άρης Τερζόπουλος κλείνει το κείμενό του με τη φράση: "Δεν είμαστε παρά μόνο Σκόνη στον Άνεμο. Dust in the Wind..." και το ομώνυμο τραγούδι...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 Η Ελληνική θεατρική ομάδα «Eclipses Group Theater» σε συνεργασία με το σχήμα «Actors without borders» παρουσιάζει σε ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά θέατρα της Νέας Υόρκης τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
 Η παράσταση είναι ένα ταξίδι διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα της Ελληνικής πραγματικότητας. Το πειραματικό στοιχείο της παράστασης εστιάζετε στην σύνδεση ανάμεσα στο έργο του Αισχύλου και στην κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα. Την πτώση ενός λαού και τη πορεία στην αυτογνωσία και την αλλαγή μέσα από την οδύνη και τον πόνο
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Zishan Ugurlu, που είναι residence σκηνοθέτης του La Mama καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρίας Actors without borders. Η Ιωάννα Κατσαρού, ο Δημήτρης Μποζίνης και η Σοφία Τσεκούρα είναι ιδρυτικά μέλη του Eclipses Group Theater, μιας ανοιχτής πλατφόρμας ανεξάρτητων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους τέχνης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Η παράσταση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα και θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι και χρήση βίντεο σε όλη τη διάρκειά της. Η παρουσία μιας Ελληνικής ομάδας στο ιστορικό θέατρο La MaMa στην καρδιά της Νέας Υόρκης, αποτελεί ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός και αποδεικνύει περίτρανα πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα και ιδιαίτερα ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού, υπάρχει ακόμη αξιόλογη σύγχρονη και καινοτόμα ελληνική δημιουργία. Από το 2007 έχει να παρουσιάσει δουλειά της Ελληνική ομάδα στη σκηνή του LaMaMa. 
 Οι παραστάσεις γίνονται με την υποστήριξηΤου Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Ν.Υ.(GCC of N.Y.)Του Hellenic Kyclos Club(Member of the United Nations Staff Recreation Council), του Columbia University Hellenic Association, του Hellenic Medical Society και του Hellenic Student Association. Χορηγός επικοινωνίας στην Ελλάδα: Art Minds 
 Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο La MaMa’s The Club  την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 29,30,31 Μαρτίου 2012 στις 10μ.μ  και την Κυριακή  1 Απριλίου 2012 στις 5.30μ.μ. Διεύθυνση:La MaMa's The Club74A East 4 StreetBetween Bowery and 2nd Avenue6 to Astor Place, F to 2nd AveN,R to 8th street/ NYU Τιμή εισιτηρίου $20Φοιτητές-μαθητές $15Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 212 475 7710 ή  στο website: http://www.lamama.org/
Συντελεστές παράστασης Μετάφραση στα σύγχρονα Ελληνικά: Ιωάννα ΚατσαρούΜετάφραση στα Αγγλικά: Χρυσάνθη Κατσαρού -Βεντουράτος Σκηνοθεσία: Zishan Ugurlu (Ζισάν Ουγκουρλού)Ηθοποιοί: Ιωάννα Κατσαρού και Δημήτριος ΜποζίνηςΒοηθός Σκηνοθέτη & Οργάνωση Παραγωγής : Σοφία ΤσεκούραΜουσική:  Δημήτρης ΔημητρακόπουλοςLive Video: Μυρτώ Ιωάννα ΚασσίςVideo: Γιάννης Σοχοράκης Φωτισμοί: Drew Florida, Jimmy LawlorΤεχνικός Διευθυντής: Χρήστος ΑλεξανδρίδηςArt work: Λυδία Βενιέρη Τηλέφωνα επικοινωνίας: (001)3472777889 (Σοφία Τσεκούρα-  Νέα Υόρκη),  6972294695 (Δάφνη Μουστακλίδου-Art Minds- Ελλάδα)                                       web-site: http://www.eclipsesgrouptheater.gr/

Η κίνηση και πληρότητα των λεωφορείων στο κινητό


Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σκοπεύει να κάνει ευκολότερες και ποιοτικότερες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τα αστικά λεωφορεία ανέπτυξαν και έθεσαν σε εφαρμογή από την αρχή του έτους, φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.



Πρόκειται για το «Thessaloniki by bus», μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά Android, η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, σε πραγματικό χρόνο, για την πληρότητα των αστικών λεωφορείων της πόλης.



Η ενημέρωση προέρχεται από τους ίδιους τους χρήστες των λεωφορείων, οι οποίοι τη στιγμή που χρησιμοποιούν κάποια συγκεκριμένη γραμμή, στέλνουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους σε μία βάση δεδομένων (www.bybus.gr), όπου παρουσιάζεται η κίνηση όλων των γραμμών.



«Μπορεί κάποιος να έχει παντού offline μαζί του ένα χάρτη όλων των λεωφορειακών γραμμών της Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Μηχανολόγων Μηχανικών, Κώστας Καρατζάς,



«Αν είχαμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο 10% των κατόχων κινητών θα μπορούσαμε να έχουμε την ακτινογραφία της πόλης σε διάφορα επιμέρους ζητήματα που μας ενδιαφέρουν για την ποιότητα της ζωής μας, όπως για παράδειγμα για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης» προσθέτει.



Μέσω της εφαρμογής παρέχονται στους χρήστες πληροφορίες για το συνωστισμό των λεωφορειακών γραμμών, σε πραγματικό χρόνο, ώστε το επιβατικό κοινό να κατανοεί και να συγκρίνει τις επιβατικές συνήθειες και να κάνει καλύτερες επιλογές, όπως π.χ. ποιες γραμμές και ποια οχήματα είναι τα δημοφιλέστερα ή τα πιο προβληματικά ή τις προτάσεις των χρηστών για βελτίωση των μετακινήσεων.



Συγκεκριμένα δίνονται πληροφορίες για το ποσοστό πληρότητας λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, κίνηση δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο, χάρτες κ.α.



Ομάδες φοιτητών του τμήματος αναπτύσσουν ήδη νέες εφαρμογές που καταγράφουν και παρουσιάζουν την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη (θόρυβος, νέφος, ρύπανση, αλλεργιογόνα κλπ), με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να τους κάνουν μετόχους της παρακολούθησης των καθημερινών προβλημάτων.

DURAN DURAN 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι Duran Duran έρχονται Θεσσαλονίκη και είναι γεγονός, καθώς ανακοινώθηκε
και στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον χώρο που θα γίνει η συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος καθώς και η προπώληση εισιτηρίων. Το συγκρότημα θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιουλίου.

Ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

Η ΕΤ3, πάντα κοντά στις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, μεταδίδει την Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, από τις 10.30 έως και τις 11.30, τον 7ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Ο Δημήτρης Δραγιώγιας από το στούντιο συζητά με τους καλεσμένους του για το Μαραθώνιο, ενώ θα υπάρχουν βίντεο με την ιστορία του, την εκκίνηση και απευθείας συνδέσεις με τον τερματισμό στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη διεθνή διοργάνωση συμμετέχουν περίπου έξι χιλιάδες δρομείς κάθε ηλικίας. (1200 αθλητές στον Μαραθώνιο, 1400 στη διαδρομή των 10 χλμ, 1800 στο δρόμο των 5 χλμ και 1500 μαθητές και δρομείς «κοινωνικής προσφοράς» στο 1 χλμ ), οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο Λευκό Πύργο, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα στη Θεσσαλονίκη που φέτος γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Μεταδίδεται: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, στις 10.30

Παρουσίαση: Δημήτρης Δραγώγιας

Αρχισυνταξία: Άγγελος Μοσχούλας

Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Νανάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Πέτρος Μόδης

BOB DYLAN 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Το μέλλον για μένα είναι ήδη κομμάτι από το παρελθόν», λέει ο Μπομπ Ντίλαν στο «Love and Theft» και ανακατεύοντας κάπως έτσι τη ροή του χρόνου, αποκαλύπτει και τη στάση του. Ο χρόνος είναι σχετικός. Εντάξει, ποιος διαφωνεί άλλωστε;


Εξ ου και αν οι θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο βρίσκουν αυτό τον μήνα ευκαιρία να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ με τον τίτλο «Bob Dylan», ο ίδιος ετοιμάζει βαλίτσες για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Ρίο Ντε Ζανέιρο και άλλες πόλεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής και πάει λέγοντας, ενώ έχει διαρρεύσει επίσης πως δεν θα αργήσει να έρθει καινούργιο άλμπουμ. Με άλλα λόγια, στα 71 χρόνια του, με 58 δίσκους στο ενεργητικό του, τον ενδιαφέρει αποκλειστικά το παρόν. Το παρελθόν, άσ' το να υπάρχει, το αύριο - κι αυτό είναι μπελάς αν ανακατεύεται στις δουλειές μας.

Η επέτειος όμως σήμανε καμπανάκι στους ντιλανιστές όλου του κόσμου. Στο κάτω κάτω είναι ευκαιρία να ακούσεις ωραία τραγούδια, του ίδιου από την πλούσια δισκογραφία του, αλλά και ένα σωρό άλλων που έχουν εμπνευστεί από αυτόν και συνεχίζουν την παράδοση, είτε παίζουν πιστά στον τόνο του είτε βάζουν Ντίλαν πινελιές ακόμη και στα ηλεκτρονικά τους κόλπα. Του αρέσουν αυτά. Οπως τότε, που έβαζε τις κιθάρες στην πρίζα και έκανε τους φανατικούς της φολκ να ανατριχιάσουν. Τότε που τον φώναζαν «Ιούδα».

«Ανθρωποι που διαφωνούν όπου κι αν κοιτάξεις,/ σε κάνουν να θες να σταματήσεις και να διαβάσεις ένα βιβλίο», λέει ο στίχος στο «Watching The River Flow» («Βλέποντας το ποτάμι να πλημμυρίζει»). Κάποιος κάπου αυτή τη στιγμή διαλέγει στίχο του, για έναν τίτλο, για ένα επιχείρημα, για κάτι. Πώς το λέει; «Οι καιροί αλλάζουν». Ετσι!

Ο Στιβ Τζομπς που «είδε» το μέλλον σε ένα μήλο (την Apple), είχε ψύχωση με τον Ντίλαν. Αναζητούσε μανιωδώς bootlegs ηχογραφήσεις και οτιδήποτε άλλο κυκλοφορούσε, περνούσε μάλιστα νύχτες ολόκληρες μελετώντας τόμους με στίχους του. Οι φράσεις του Ντίλαν - λένε συχνά οι μελετητές του - προκαλούν τη δημιουργική σκέψη. Ο Τζομπς είχε εξασφαλίσει ένα ζευγάρι πολύ καλά ακουστικά και ξάπλωνε στο κρεβάτι του ακούγοντας ώρες Μπομπ Ντίλαν (το είχε πει σε πολλές συνεντεύξεις).

Ο ίδιος ο Ντίλαν όπως αρνιόταν κατηγορηματικά ότι ήταν εκφραστής μιας γενιάς και ότι είχε σχέση με τους χίπηδες που έφταναν σαν καραβάνια κοντά στο σπίτι του, στη φάρμα του Γούντστοκ, έτσι με κανέναν τρόπο δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό του ποιητή. «Δεν αποκαλώ τον εαυτό μου ποιητή γιατί δεν μου αρέσει η λέξη. Είμαι ένας καλλιτέχνης του τσίρκου», έχει πει και συνεχίζει μέχρι τώρα με τους δικούς του όρους.

..10 stunning travel destinations


1.Tuscany, Italy



“From Piemonte to Sicilia, each of Italy’s regions has its own magic, but hill-town-studded Tuscany (Toscana)—like the timeless location you’ve seen in Merchant-Ivory films—takes the prize,” said Patricia Schultz, author of the best-selling trip bible "1,000 Places to See Before You Die." “The showcase city of Florence is its zenith, but look just beyond the city walls to a painting-perfect campagna of rolling hills blanketed with Chianti vineyards and olive groves, ancient Etruscan sites and history-rich towns like Lucca, Siena, and San Gimignano." Along its less-visited coast, the added surprise of sandy beaches and a sprinkling of islands is a welcome sight (Napoleon spent years of exile on Elba), Schultz adds.



2.Petra, Jordan



“With the rise of Palmyra in Syria and sea-trading routes, the death knell was sounded for Petra, ancient capital of the Nabateans,” says the expert panel at Geographic Expeditions. “By the Arab invasion of the 7th century A.D., Petra was a forgotten city and remained so until it was rediscovered in 1812 by the young Swiss explorer Johann Burckhardt.” Today the elegant site, which dates back to 1200 B.C., is known as the “Pink City” because of the rose-hued sandstone used to create the phenomenal palaces and tombs. It’s perhaps most stunning at dusk, when the ancient city is aglow with thousands of candles.





3.Torres del Paine National Park, Patagonia, Chile



“Looking across the lake from the Explora Lodge you see one of the most magnificent mountainscapes in the world,” says Peter Friedman, a trip expert with Unique Travel, citing his favorite spot from which to take in one of the newest and grandest parks in South America, and a UNESCO World Heritage Reserve. The 598,000-acre park, tucked at the far south end of the Andes, offers a stunning mix of landscapes and fauna. Say the folks at Geographic Expeditions (who had it on their shortlist, too): “Paine’s unique physical attributes of glaciers, lakes, gnarled Magellanic trees, and dramatic mountains offer some of the most awe-inspiring hiking in the world.”





4.Rio de Janeiro, Brazil



“Rio is possibly the most beautifully sited city on the globe,” says Schultz. “Head up to the statue of Christ the Redeemer at Corcovado for a take-your-breath-away view of la Cidade Maravilhosa (the Marvelous City). It is a unique city in many ways—where nature collides with a thrumming metropolis, the elegant with the seedy, and the rich with the poor.” The spot's proximity to the water makes for arresting views.





5.Midway Island



Located about halfway between the United States and Asia, this stunning atoll is a U.S. territory known for the Battle of Midway, which played a major role in World War II; today it’s home to a massive albatross population and is a designated National Wildlife Refuge. “History lives here,” says Peter Greenberg, CBS News travel editor. “The site of the most decisive naval battle in world history, Midway is where I go to think, to write without interruption. If you’re looking for footprints in the sand, just look behind you, because the only ones are the ones you made.”




6.Bordeaux, France



“Truly a beautiful location, and a wine connoisseur’s delight,” says Friedman of this historic and fertile region. It’s studded with more than 7,000 wineries and bursts with sweeping vineyards, mighty rivers, gorgeous beaches, picturesque villages, and the stunning city itself, which has earned Bordeaux a place in the collection of UNESCO World Heritage Sites.




7.Mount Everest, Nepal



“Mount Everest is perhaps nature’s most magnificent creation – certainly it is the raison d’etre in the climbing world,” offer the travel planners at Geographic Expeditions. Part of the Mahalangur Himal—a link in the Himalayan chain—Everest, soaring to 26,035 feet, is the highest mountain on Earth. “The Tibetan word for Everest is Chomolungma, which means ‘Mother of the Universe,’ and the Nepalese, Sagarmatha means ‘Goddess of the Sky.’ Both are perfectly fitting, as there is no other mountain as grand as Everest.” Friedman of Unique Travel also has a soft spot for Everest—along with Himal Chuli, Manaslu, Pabil and the many other peaks dominating the spectacular views from Kathmandu. “Looking out at some of the tallest mountains in the world,” he says, “you ponder the reality of how small we truly are.”






8.Fire Island, New York



“This might seem a surprising choice, but imagine a 32-mile-long barrier island—and National Seashore—just 50 miles east of Manhattan. No cars, just bicycles and wagons and bare feet. Fire Island is the Hamptons without the attitude,” says Greenberg, who has lived there, at least part-time, since infanthood. Accessible via ferry, the island is home to 17 resort communities, a massive white-tailed deer population, and extraordinary stretches of sand dune-edged beaches. “It is a place I return to every year in April, May, June, and again in September (the most magical month), where I can relive my youth, my freedom and my innocence.”





9.Plain of Temples, Bagan, Myanmar



“One of the great sights of Asia, Bagan’s Plain of Temples displays pagoda after pagoda, large and small, rising up from the green delta plain,” notes Geographic Expeditions, which chose this sacred spot. The kings of ancient Bagan built more than 4,400 Buddhist temples here in only 230 years. Today, around half of the red brick works of artistry are still standing; many of them, such as Anando Pahto, are on every visitor’s hit list, though the more obscure ones offer thrills, too, from hidden frescoes to spectacular views of the landscape.




10.Okavango Delta, Botswana



“A tributary of the mighty Zambezi, the Okavango River creates a unique ‘water in the desert’ ecosystem, considered the world’s largest inland oasis and a magnet for wildlife,” notes Schultz. “Explore it by dug-out canoe (makoros), jeep, by foot or on elephant back—a safari here promises birdlife second to none." Add to that legions of elephants, zebras, buffaloes, giraffes, and hippos.



‘‘Η Βίβλος στην οθόνη’’

Βιβλικά έπη που προτάθηκαν για Όσκαρ ή για Χρυσά Βατόμουρα, δημιουργίες σκηνοθετών βαθειά θρησκευόμενων ή δηλωμένων άθεων, καριέρες που χτίστηκαν ή γκρεμίστηκαν, ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό…

«Η Βίβλος στην οθόνη» είναι ο τίτλος του νέου αφιερώματος της «Cinemania» της ΕΤ3 που θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

Ο Νίκος Γουλιάς επιμελείται και παρουσιάζει μία… «θεϊκή» εκπομπή με αποσπάσματα θρησκευτικών ταινιών με πανάκριβα κοστούμια, χιλιάδες κομπάρσους και γυρίσματα που συνοδεύτηκαν από ευτράπελα και σκάνδαλα!

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, το Βιβλίο της Γένεσης, η Κιβωτός του Νώε, τα Σόδομα και Γόμορρα, Οι δέκα εντολές, η Ζωή και τα Πάθη του Ιησού, ο Μπεν Χουρ, ο Ιούδας και ο Τελευταίος Πειρασμός…ανέδειξαν θρησκευτικά ζητήματα…αλλά και πρωταγωνιστές!



Μεταδίδεται: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, στις 12 τα μεσάνυχτα

Επιμέλεια- παρουσίαση: Νίκος Γουλιάς

Παραγωγή-σκηνοθεσία: Γιάννης Σανιώτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

*Ελαμπε στο χθεσινο Mονογραμμα ο Γιωργος Παπαστεφανου,οπου απεκαλυψε πολλες αγνωστες λεπτομερειες για την οικογενεια του ,την ζωη του και την καριερα του με εμβολιμους θησαυρους απο τις παλιες εκπομπες του,οπως η Νταλιντα να τραγουδα στο στουντιο χωρις μουσικη "Τα παιδια του Πειραια".
*Ωραιο κτιριο και περιβαλλων χωρος χωρις δραστηριοτητες.Το διεθνες ιδρυμα  για τον Μεγα Αλεξανδρο στο Λιτοχωρο.Ουτε επισκεπτες δεχεται ουτε εχει να επιδειξει κατι.Ειναι μονιμα κλειστο...
*Η ιερα μονη Αγιου Διονυσιου ,εξω απο το Λιτοχωρο,εχει καθε μερα πολλους επισκεπτες απ’ολη την Ελλαδα που ερχονται να προσκυνησουν και να θαυμασουν το καταπρασινο τοπιο.
*Καθε Παρασκευη,Σαββατο και Κυριακη λειτουργει το μπητς μπαρ "Ακρωτηρι" στην Γριτσα,ενω το παρακειμενο "Μαρε" που ανακαινεζεται θα εχει την θερινη πρεμιερα του στις αρχες Ιουνιου.
*Δυο απαραιτητοι σταθμοι στο Λιτοχωρο...για φαγητο στο "Μεζε Μεζε",και για καφε,τυροπιτες,γλυκα στου Λαγκα.
*Αποψε η Ραλλια Χρηστιδου στο Maison Crystal  και ο Διονυσης Σχοινας στο Shark  

*Ηταν η Φραγκισκη Καρορη που εβγαλε πριν 50 χρονια στο ραδιοφωνο τον Γιωργο Παπαστεφανου.

*Ηχογραφησε περισσοτερα από 100 αλμπουμ στα 60 χρονια καριερας του ο Τιτο Πουεντε,που πεθανε σε ηλικια 77 χρονων,την 1η Ιουνιου 2000.Ηταν γιος Πορτορικανων,αλλα γεννηθηκε στη Νεα Υορκη.

*Μολονοτι γεννηθηκε στην Αργεντινη στην Ισπανια εκανε καριερα ως ηθοποιος και τραγουδιστρια η Imperio Argentina(1906-2003).Πηρε το ψευδωνυμο αυτό προς τιμην της πατριδας της.

*Οι στιχοι του Μεξικανικου τραγουδιου Cu cu ru cu cu paloma αναφερονται σ’ένα περιστερι που ματαια περιμενει τον συντροφο του να επιστρεψει.

*Την Carioca χορευουν στην ταινια Flying down to Rio(1933) ο Fred Astaire και η Ginger Rogers.Οι ιδιοι χορευουν The continental στο φιλμ του 1934 The gay divorcee.

*Αηδονι της Αμερικης αποκαλουσαν τον τραγουδιστη-ηθοποιο Pedro Vargas.

*Rosιta Serrano(1914-97),γεννηθηκε στην Χιλη αλλα εκανε καριερα στην Γερμανια.

*Στην ταινια του 1948 A date with Judy η Carmen Miranda συνοδευομενη από την ορχηστρα Xavier Cugat τραγουδα Cuando le gusta.

*Στο α φεστιβαλ Γιουροβιζιον το 1956 το πρωτο βραβειο κερδισε η Lys Assia τραγουδωντας για την Ελβετια Refrain.Η ιδια το 1958 εκανε επιτυχια στην Ιταλια το Giorgio (del lago maggiore).

*Betty Curtis (1936-2006),κερδισε το πρωτο βραβειο στο φεστιβαλ τραγουδιου του San Remo,το 1961,ερμηνευοντας εναλλαξ με τον Luciano Tajoli το Al di la.

*Εξαιρετικο αλμπουμ του 1961 με διασκευες cha cha cha από την Della Reese και τιτλο Della Della cha cha cha.Η πιο σημαντικη στιγμη της τραγουδιστριας-ηθοποιου ηταν όταν ηχογραφησε το 1959 το Musetta’s waltz από την οπερα La boheme του Puccini και το εκανε επιτυχια με τιτλο Don’t you know.

*Όλα τα ραδιοφωνα των αυτοκινητων θα είναι ψηφιακα ως το 2015.

*Τα δικτυα κινητης τηλεφωνιας ετοιμαζονται για HD Voice,δηλαδη υψηλης ευκρινειας ηχο.

DEAD CAN DANCE TON ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Μετά την ανακοίνωση της επανένωσής τους και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, το γνωστό «ατμοσφαιρικό» σχήμα από την Αυστραλία Dead Can Dance έρχεται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.




Οι συναυλίες αυτές θα είναι οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις τους μετά την «απουσία» τους από την παγκόσμια μουσική σκηνή, από το 2005 και μετά, οπότε και πραγματοποίησαν την τελευταία τους περιοδεία. Η παγκόσμια περιοδεία τους ξεκινά το 2012 -με 22 συναυλίες στην Ευρώπη- και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, καθώς θα επισκεφτούν τέσσερις ηπείρους μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών.



Οι Dead Can Dance θα κυκλοφορήσουν το νέο άλμπουμ τους (το πρώτο μετά το Spiritchaser του 1996), το οποίο θα παρουσιάσουν στην παγκόσμια περιοδεία τους.



Ο Μπρένταν Πέρι δήλωσε σχετικά: «Η Λίζα (Τζέραλντ) και εγώ είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε πάλι μαζί. Ξεκινήσαμε να γράφουμε το νέο άλμπουμ το φθινόπωρο του 2011 και στις αρχές του χρόνου θα ολοκληρωθεί το τελευταίο μέρος της ηχογράφησης στα στούντιο Quivvy στην Ιρλανδία.



» Θα κυκλοφορήσει την άνοιξη και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συγκρότημα ξανασμίγει την εποχή του χρόνου που η φύση ξαναγεννιέται. Τα σχέδια της περιοδείας έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό και ήδη έχουμε επιλέξει μία εξαιρετική ομάδα μουσικών για να μας συνοδεύσουν σε αυτήν. Στις συναυλίες αυτές θα παίξουμε τραγούδια από το νέο άλμπουμ, αλλά και παλιότερα γνωστά κομμάτια σε καινούργιες εκτελέσεις».



Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει με τα πρώτα εισιτήρια να κοστίζουν 28 ευρώ, ενώ τα επόμενα εισιτήρια θα κοστίζουν 35 ευρώ. Όταν εξαντληθούν, η τιμή τους θα ανέρχεται στα 40 ευρώ.



Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήρια από το Tickethouse (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς), για την Αθήνα και το Musicland (Μητροπόλεως 102) για την Θεσσαλονίκη. Ηλεκτρονικά διατίθενται από τις ιστοσελίδες www.ticketpro.gr και www.tickethouse.gr

SMILIN' THROUGH trailer

Smilin' Through

Smilin' Through


MGM, 1941, Color, 100 minutes, ***

Released October, 1941



Jeanette MacDonald and real-life husband Gene Raymond both play dual roles in this romatic tale. Kathleen Claire (Jeanette MacDonald) is attracted to Kenneth Wayne (Gene Raymond), a young American who has come to England during World War I to join the British army. But Claire's guardian, Sir John Cateret (Brian Aherne), forbids her to see the soldier. Flashback - Years before, during the wedding of Sir John and Claire's Aunt Moonyean (also played by MacDonald), jilted suitor Jeremy Wayne, Kenneth's father (also played by Raymond), attempts to shoot Sir John. He misses and kills Moonyean instead.



After hearing Sir John's story, Claire agrees to abide by his wishes. Kenneth goes off to war, but returns wounded and, not wishing to be a burden, refuses to see Claire. But it isn't long before the two lovers are in each other's arms again, and Aunt Moonyean's ghost, still haunting Sir John after all these years, finally convinces Sir John to allow the two lovers to be together.



Produced by: Victor Saville

Directed by: Frank Borzage

Screen Play by: Donald Ogden Stewart and John Balderston

Based on the Play by Jane Cowl and Jane Murfin

Musical Direction: Herbert Stothart

Art Director: Cedric Gibbons

Associate: Daniel B. Cathcart

Set Decorations: Edwin B. Willis

Gowns by: Adrian

Men's Costumes by: Gile Steele

Make-Up Created by: Jack Dawn

Special Effects: Warren Newcombe

Recording Director: Douglas Shearer

Director of Photography: Leonard Smith

Special Effects: Warren Newcombe

Montage Effects: Peter Ballbusch

Photographed in Technicolor

Technicolor Color Director: Natalie Kalmus

Associate: Henri Jaffa

Film Editor: Frank Sullivan



Cast: Jeanette MacDonald [Kathleen Clare / Moonyean Clare], Brian Aherne [Sir John Carteret], Gene Raymond [Kenneth Wayne / Jeremy Wayne], Ian Hunter [Reverend Owen Harding], Frances Robinson [Ellen], Patrick O'Moore [Willie], Eric Lonsdale [Charles], Jackie Horner [Kathleen as a Child], David Clyde [Sexton], Frances Carson [Dowager], Ruth Rickaby [Woman], Wyndham Standing [Doctor], Emily West [Chorus Singer]



Musical Program: [0:00] Overture (played by Orchestra behind titles); [0:01] Recessional (sung by Jeanette MacDonald and Chorus offscreen); [0:10] The Kerry Dance (sung by Jackie Horner at piano, then fades to Jeanette MacDonald singing offscreen with Children dancing onscreen, then fades to Jeanette MacDonald singing at piano); [0:26] Drink to Me Only with Thine Eyes (sung by Jeanette MacDonald); [0:32] A Little Love, a Little Kiss (sung by Jeanette MacDonald); [0:40] Ouvre ton coeur (played by Orchestra, danced by party guests); [0:42] Ouvre ton coeur (sung by Jeanette MacDonald); [0:48] Smilin' Through (sung by Jeanette MacDonald); [0:59] There's a Long, Long Trail (sung by Jeanette MacDonald and Mens Chorus); [1:15] Land of Hope and Glory (sung by Jeanette MacDonald and Chorus); [1:38] Smilin' Through (reprised by Jeanette MacDonald at end of film)



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ-30 ΜΑΡΤΙΟΥ

1957, Buddy Knox became the first artist in the Rock 'n' Roll era to write his own number one hit when 'Party Doll' topped the US singles chart. Knox would go on to score four more US Top 40 hits between 1957 and 1961. 1963, The Chiffons started a four week run at No.1 on the US singles chart with ‘He’s So Fine’, which was a No.16 UK hit. In 1971 George Harrison was taken to court accused of copying the song on his 1970 ‘My Sweet Lord’ and ordered to pay $587,000 (‘345,000) to the writers. 1963, 16 year-old Lesley Gore recorded her breakthrough hit, 'It's My Party'. The song produced by Quincy Jones went on to be a US No.1. 1967, During an appearance by Jimi Hendrix on 'Top Of The Pops', a technician put on the backing track of Alan Price's 'Simon Smith and His Amazing Dancing Bear', to which Hendrix responded 'I don't know the words to this one man.'


1967, The photo session took place at Chelsea Manor studios in London with Michael Cooper for the cover of The Beatles 'Sgt Pepper's' album. After the shoot The Beatles resumed work at Abbey Road studios on ‘With a Little Help From My Friends’ adding guitars, bass, tambourine, and backing vocals. The session began at 11:00 pm and ends at 7:30 am.

1974, John Denver went to No.1 on the US singles chart with 'Sunshine On My Shoulders', the singers first of four US No.1's. Denver was killed in a plane crash on 12th October 1997. 1976, The Sex Pistols played their first show at The 100 club, London, they begin a weekly residency at the club in June.

1978, Paul Simonon and Nicky Headon were arrested in Camden Town, London after shooting down racing pigeons with air guns from the roof of Chalk Farm Studios. Four police cars and a helicopter were required to make the arrest. Their fines totalled £800 ($1,360). 1984, David Gilmour appeared on the Tyne Tees TV show The Tube broadcast live from Newcastle upon-Tyne, England. 1985, Phil Collins started a two week run at No.1 on the US singles chart with 'One More Night', his second US No.1, it made No.4 in the UK. 1991, Chensey Hawks started a five-week run at the UK No.1 position with his debut single 'The One And Only. The song was featured in the film 'Buddy's Song' in which he appeared with Roger Daltrey. The song was written by 80s singer Nik Kershaw. 1991, Gloria Estefan started a two week run at No.1 on the US singles chart with 'Coming Out Of The Dark', a No.25 hit in the UK. 1992, R.E.M. started recording sessions for their Automatic For The People album at Bearsville Studios, Woodstock, New York. 1996, The Beatles went to No.1 on the UK album chart with 'Anthology 2.' 1996, The Prodigy started a three-week run at No.1 on the UK singles chart with 'Firestarter', the first single from the album The Fat of the Land. The wah-wah guitar riff in 'Firestarter' was sampled from The Breeders' track 'S.O.S.' 2000, Castle music was sold to the Sanctuary Music group for £40 million. Castle owned the rights to all The Kinks back catalogue. 2000, Rolling Stone Mick Jagger made a nostalgic visit to his old school. He opened the new arts centre that had been named after him at Dartford Grammar. The singer said he had spent the worst years of his life at the school. 2000, Mungo Jerry singer Ray Dorset was ordered to pay a former employee £620 ($1,054) in back wages after a tribunal heard he had harassed her after she left his company. Dorset told the court he had paid her double pay by mistake for ten months.

2001, LeAnn Rimes reached an out of court settlement with her father and her former manager. The country star filed a lawsuit claiming the pair had stolen £7 million ($12 million) from her. 2003, Room 5 & Oliver Cheatham started a four-week run at No.1 on the UK singles chart with 'Make Luv.' The track was used in TV ads for Lynx deodorant, and was a reworking of Oliver Cheatham's 1983 hit 'Get Down Saturday Night'. 2003, Linkin Park went to No.1 on the UK album chart with their third album 'Meteora'. Also a US No.1. 2004, Timi Yuro, died from throat cancer aged 62. Was just 18 years old when she reached No.4 on the US charts in 1961 with 'Hurt'. 2007, A man was arrested by police and detained under the Mental Health Act after trying to force his way into Paul McCartney’s mansion, screaming: ‘I must get to him.’ The middle-aged man burst through security patrols into McCartney’s isolated Sussex estate; guards who feared an assassination attempt were scrambled to intercept him as he sped towards the front door. He was finally halted by trees and a fence just yards from Sir Paul’s six-bedroom home at Peasmarsh.

March 30th: Born on this day 1913, Born on this day, Frankie Laine, singer, (1953 UK No.1 single 'I Believe', plus over 25 other UK Top 20 singles, 1956 US No.3 single 'Moonlight Gambler').

1930, Born on this day, Rolf Harris, singer, artist, TV presenter, (1963 US No.3 single 'Tie Me Kangaroo Down, Sport', 1969 UK No.1 single 'Two Little Boys' and 1993 UK No.7 'Stairway To Heaven'). 1942, Born on this day, Graeme Edge, drums, Moody Blues, (1965 UK No.1 single 'Go Now' & 1968 UK No.19 & 1972 US No.2 single 'Nights In White Satin'). 1945, Born on this day, Eric Clapton, guitarist, singer, songwriter who has been a member of The Roosters, Casey Jones and the Engineers, John Mayall's Bluesbreakers and Cream who had the 1967 UK No.11 single 'I Feel Free'. Then formed Derek and the Dominoes who had the 1972 UK No.7 single 'Layla'. As a solo artist Clapton has scrored many hits including the 1974 US No.1 single 'I Shot The Sheriff' and the 1992 UK No.5 & US No.25 single 'Tears in Heaven'.

1948, Born on this day, Jim Dandy, Black Oak Arkansas, (70's US No.1 radio hit single 'Jim Dandy To The Rescue'). 1950, Born on this day, Dave Ball, Procol Harum, (1967 UK No.1 & US No.5 single 'A Whiter Shade Of Pale'). 1950, Born on this day, Re Styles, guitar, vocals, The Tubes, (1977 UK No.28 single 'White Punks On Dope', 1983 US No 10 single 'She's A Beauty'). 1954, Born on this day, Lena Lovich, US singer, (1979 UK No.3 single 'Lucky Number'). 1955, Born on this day, Randy VanWarmer, singer, songwriter, (1979 US No.4 & UK No.8 single 'Just When I Needed You Most'). He died of leukaemia on January 12th 2004. 1962, Born on this day, MC Hammer, (Stanley Kirk Burrell), 1990 US No.1 album 'Please Hammer Don't Hurt Em', record-breaking 21 weeks at the Top of the chart. 1990 UK No.3 single 'U Can't Touch This'. 1964, Born on this day, Tracy Chapman, singer, songwriter, (1988 UK No.5 & US No.6 single 'Fast Car', 1988 US & UK No.1 self-titled debut album). 1965, Born on this day, Tim Dorney, Republica, (1997 UK No.7 single 'Drop Dead Gorgeous'). 1967, Born on this day, Martin 'Ace', Kent, guitar, Skunk Anansie, (1996 UK No.20 single 'Weak'). 1968, Born on this day, Celine Dion, French, Canadian singer, (1994 US No.1 single 'The Power Of Love', 1998 UK No.1 single 'My Heart Will Go On', plus over 10 other UK Top 40 singles, won the Eurovision Song Contest for Switzerland, in 1988. 1973, Born on this day, Adam Goldstein, DJ AM. Worked with Crazy Town, Blink 182, Madonna and Will Smith. Died on 28th Aug 2009 of an accidental drug overdose. 1976, Born on this day, Mark McClelland who founded Snow Patrol with Gary Lightbody. McClelland quit the band in 2005. 1979, Born on this day, Norah Jones, US singer, (2002 US & UK Grammy award winning No.1 album 'Come Away With Me', plus two other No.1 albums).

1979, Born on this day, Simon Webbe, singer, vocals, Blue, (2002 UK No.1 single 'If You Come Back').

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

σήμερα


Παρ 30 Μαρ 12

δεν υπάρχει μια γιορτή πάρα πολύ γνωστή

αύριο

Σαβ 31 Μαρ 12

Υπάτιος, Υπατος, Υπάτης

μεθαύριο

Κυρ 01 Απρ 12

δεν υπάρχει μια γιορτή πάρα πολύ γνωστή

ΣΗΜΕΡΑ-30 ΜΑΡΤΙΟΥ


1492: οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπογράφουν διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος δεν ασπαστεί τον Καθολικισμό θα εξορίζεται.



1533: ο Thomas Gramner γίνεται ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι



1746: γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Φρανσίσκο Χοσέ ντε Γκόγια ι Λουθιέντες, ο διάσημος Γκιόγια.



1811: γεννιέται ο Γερμανός χημικός Robert Wilhelm Bunsen, που τελειοποίησε τον βραστήρα γκαζιού



1814: οι σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη



1820: "γεννιέται στο Norfolk της Αγγλίας η Anna Sewell, συγγραφέας του κλασικού βιβλίου ""Μαύρη Καλλονή""."



1822: η Φλόριντα γίνεται Πολιτεία των ΗΠΑ.



1842: πεθαίνει η σημαντική Γαλλίδα ζωγράφος Elisabeth Vigge Lebrun



1842: πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση με αναισθητικό.



1844: γεννιέται ο διάσημος Γάλλος λυρικός ποιητής Πολ Βερλέν



1853: γεννιέται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ.



1856: υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, που τερματίζει τον Πόλεμο της Κριμαίας μεταξύ Ρώσων και ʼγγλων.



1858: ο Hyman L. Lipman τοποθετεί για πρώτη φορά γόμα στην μια άκρη ενός μολυβιού



1867: η Αλάσκα γίνεται περιοχή των ΗΠΑ μετά την εξαγορά της από την Ρωσία έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων.



1870: το Τέξας προσχωρεί εκ νέου στις ΗΠΑ μετά την ήττα των Νοτίων από τα στρατεύματα της Ομοσπονδίας στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.



1872: πεθαίνει ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος.



1879: γεννιέται ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής παγοδρομιών Ολλανδός Κοέν ντε Κόνινγκ.



1880: γεννιέται ο Ιρλανδός δραματουργός Σον Ο΄Κέσεϊ.



1894: πεθαίνει ο διάσημος Ρώσος αεροναυπηγός Σεργκέι Ιλούζιν



1896: πεθαίνει ο πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης



1903: στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι προσκληθείσες εξεγέρσεις φέρνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στον ʼγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.



1910: πεθαίνει ο Ελληνογάλλος ποιητής Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος



1912: το Μαρόκο γίνεται γαλλικό προτεκτεράτο



1914: γεννιέται ο Αμερικανός μπλουζίστας Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον



1921: ο νέος πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αναφορικά με τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα των πολεμικών επιχειρήσεων.



1922: ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του τονίζει ότι, ο Κεμάλ θα εγκαταλείψει τους όρους, που έχει προτείνει για την αποδοχή της ανακωχής, επειδή οι δυνάμεις της ʼγκυρας έχουν εξαντληθεί.



1925: πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών στο Ντόρναχ της Ελβετίας ο αυστριακής καταγωγής επιστήμονας, εκδότης και θεμελιωτής της Ανθρωποσοφίας, Ρούντολφ Στάινερ. Ο Στάινερ πίστευε ότι, ο άνθρωπος στο παρελθόν συμμετείχε πληρέστερα στις πνευματικές διαδικασίες του κόσμου μέσω μιας ονειρικής συνείδησης, αλλά περιορίστηκε λόγω της πρόσδεσής του στα υλικά πράγματα.



1930: στο Βερολίνο, η σοσιαλιστική Κυβέρνηση ανατρέπεται και αντικαθίσταται από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.



1932: η Αμέλια Έρχαρτ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που πετάει μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.



1935: η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.



1937: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός σεναριογράφος και γόης του Χόλιγουντ Γούορεν Μπίτι.



1939: στην Ισπανία, 100.000 έχουν συλληφθεί μέχρι την ημέρα αυτή από το καθεστώς του Φράνκο.



1940: επιβάλλονται νέες φορολογίες στον ελληνικό προϋπολογισμό του 1940-41. Το κύριο βάρος επικεντρώνεται στην ʼμυνα.



1945: γεννιέται ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης Έρικ Κλάπτον.



1947: ο Αμερικανός μηχανικός αυτοκινήτων Πρέστον Τάκερ ανακοινώνει την δημιουργία ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου, που παίρνει το όνομά του.



1947: πεθαίνει ο Ουαλός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας ʼρθουρ Μάχεν



1949: η ηγεσία του συριακού στρατού αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.



1950: ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν καταγγέλλει τον Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.



1951: η εταιρία Remington Rand παραδίδει τον πρώτο UNIVAC1 κομπιούτερ στην αμερικανική υπηρεσία απογραφών



1951: ο Νικόλαος Πλαστήρας διαγράφει τον Στυλιανό Γονατά από το κόμμα της ΕΠΕΚ.



1952: Μαροκινοί εξεγείρονται κατά των Γάλλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 και να τραυματιστούν 60 άνθρωποι.



1952: "ο Νίκος Μπελογιάννης γνωστός και ως ""ο άνθρωπος με το γαρίφαλο"" εκτελείται μαζί με τρεις ακόμα συντρόφου του στο Γουδί"



1954: το Τορόντο γίνεται η πρώτη πόλη του Καναδά, που αποκτά υπόγειο σιδηρόδρομο.



1957: γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Πολ Ράιζερ



1959: στην Ελλάδα ιδρύεται βιομηχανία σιδήρου, σόδας και κυτταρίνης.



1964: γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης Τρέισι Τσάπμαν



1964: "παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση το τηλεπαιχνίδι γνώσεων ""Ο Τροχός της Τύχης"""



1966: η ΑΕΚ χάνει στο Παλαλίντο του Μιλάνου από την Σλάβια Πράγας με 103-73 στον ημιτελικό της τελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Γιώργος Μόσχος, που πάσχει ήδη από καρκίνο δεν αντέχει να παίξει στον μικρό τελικό και επιστρέφει στην Αθήνα. Λίγους μήνες μετά, ο μεγάλος play-maker πεθαίνει χωρίς να προλάβει τον θρίαμβο της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο το 1968. Προς τιμήν του το κλειστό της ΑΕΚ θα πάρει το όνομά του.



1968: γεννιέται η Καναδέζα τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν



1968: "ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος λανσάρει το σύνθημα ""Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"" και το συνοδεύει με διαγραφή των χρεών των αγροτών"



1970: "το σημαντικότερο άλογο αγώνων στην ιστορία, ο ""Secretariat', γεννιέται στο Kεντάκι. Τρία χρόνια αργότερα θα κερδίσει το Triple Crown του 1973"



1972: το Ανόι εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση, που πραγματοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περνώντας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.



1973: λήγει και επίσημα ο στρατιωτικός ρόλος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, με την απελευθέρωση και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών κρατουμένων και στρατιωτών.



1974: προσγειώνεται στις ΗΠΑ το πρώτο κινεζικό αεροσκάφος.



1979: σε δημοψήφισμα, που γίνεται στο Ιράν, το 98% των ψηφοφόρων δηλώνει την προτίμησή του προς την Ισλαμική Δημοκρατία.



1980: δολοφονείται ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ, Όσκαρ Ρομένο.



1981: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν πυροβολείται και τραυματίζεται ελαφρά στο στήθος έξω από το ξενοδοχείο Washington, D.C. από τον John Hinckley,Jr.



1983: στην Ελλάδα, τίθεται σε ισχύ το 5ήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.



1986: πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τζειμς Κάγκνεϊ.



1987: "ο πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ""Χρυσάνθεμα"" πωλείται έναντι του ποσού των 39.850.000 δολαρίων"



1989: Ελλάδα και Κύπρος αποφασίζουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την επίλυση του Κυπριακού.



1990: "ο Jack Nicklaus κάνει το ντεμπούτο του στο ""Seniors"" golf tournament"



1991: ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι, παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με τη μεταχείριση των πολιτών στα Κατεχόμενα.



1991: ο τερματοφύλακας της Έβερτον και της Ουαλίας Neville Southall κάνει την 500ή εμφάνισή του με αντίπαλο την ʼστον Βίλα



1993: μετά το χειρότερο κύμα βίας εδώ και χρόνια, το Ισραήλ αποκλείει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ένας αποκλεισμός, που θα διαρκέσει μήνες.



1994: στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Μπαλαντίρ αποσύρει οριστικά το νόμο για χαμηλότερες αμοιβές στους νέους, αντικαθιστώντας τον με πριμοδότηση των επιχειρήσεων, που προσλαμβάνουν νέους.



1994: στη Μοζαμβίκη, τουλάχιστον ένα εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι μετά το πέρασμα ενός ισχυρού κυκλώνα, που σαρώνει το βόρειο τμήμα της χώρας.



1995: με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απεργών και προπηλακισμούς υπουργών, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.



1995: περίπου 20 έως 40 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Ρουάντα, που ανήκαν στη φυλή Χούτου και ζούσαν σε στρατόπεδο στο βόρειο Μπουρούντι, αρχίζουν να διαφεύγουν προς την Τανζανία, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών των φυλών Τούτσι και Χούτου.



1999: δικαστήριο του Πόρταλντ στις ΗΠΑ διατάζει την καπνοβιομηχανία Phillip Morris να καταβάλει το ποσό των 81.000.000 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια ενός καπνιστή, που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα



1999: η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ απαγορεύει στην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχει στον 3ο όμιλο του World League και την αντικαθιστά με την Πορτογαλία.



2002: πεθαίνει η βασιλομήτωρ της Βρετανίας Ελίζαμπεθ.