Wednesday, March 28, 2012

Στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο οι Cirque du Soleil για επτά παραστάσεις

Επαφή με το συναρπαστικό υπερθέαμα του Cirque du Soleil θα έχει την ευκαιρία να έχει το κοινό στην Ελλάδα για επτά μοναδικές παραστάσεις. Θα δοθούν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ, από τις 3 έως τις 9 Σεπτεμβρίου.



Tο συγκρότημα έρχεται στην Ελλάδα με την παράσταση Alegria (χαρά), την πιο κλασική παράσταση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Μόντρεαλ.



Για τα 20 χρόνια προσπαθειών, προκειμένου να έρθει το Cirque στην Ελλάδα, έκανε λόγο η πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας «Λάβρυς», Γεωργία Ηλιοπούλου, στη συνέντευξη Tύπου.



«Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόκληση για όλους μας, τη χρονική αυτή στιγμή, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παραμείνουμε στο διεθνές πεδίο της παραγωγής και της παρουσίασης μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων» τόνισε.



Τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, γιορτάζουν φέτος οι δύο χώρες και μέσα σε αυτό το φιλικό κλίμα και της ενδυνάμωσης των σχέσεων, έρχεται να προστεθεί και η άφιξη της μεγαλύτερης πολιτιστικής επιτυχίας για τον Καναδά, όπως ανέφερε ο πρέσβης του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ.



Η μάνατζερ της παράστασης Κλερ Ο' Κόνελ, μίλησε εκτενώς για την παραγωγή, το δυναμικό, τα ευφάνταστα κοστούμια αλλά και το θέμα: τη διαμάχη «του παλιού με το νέο» και της κατάρριψης της αριστοκρατίας από τους νέους.



Η Alegria έχει μπαρόκ και οπερατικό ύφος, με φανταχτερές στολές, πρωτότυπη, ζωντανή μουσική κι ένα περίτεχνο σκηνικό, που υποστηρίζει δυναμικά ένα θέαμα αθλητισμού και καλλιτεχνίας.



Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα επιδεξιότητας, δύναμης και ταχύτητας σε συνδυασμό με τις καλαίσθητες, σχεδόν αιθέριες ερμηνείες.



Στο διάρκειας δυόμισι ωρών θέαμα (με διάλειμμα) παρουσιάζονται ακροβατικά, ανάμεσα στα οποία, η έντονα αισθησιακή «Συγχρονική Αιώρα» και οι δυναμικές «Εναέριες Μπάρες», όπου παράτολμοι ακροβάτες πετούν στον αέρα, για να τους πιάσουν συνάδελφοί τους που κάνουν κούνια σε ύψος 12 μέτρων πάνω από το έδαφος.



«Στις Ρωσικές Μπάρες οι καλλιτέχνες πετούν στον αέρα εκτελώντας θεαματικές τούμπες κι εναέριους ελιγμούς, για να προσγειωθούν πάνω σε μπάρες πλάτους 10 εκατοστών, που στερεώνονται στους στιβαρούς ώμους των συνάδελφων τους.



Η παράσταση διαθέτει περισσότερες από 400 φορεσιές, χειροποίητα παπούτσια, περούκες, καπέλα και αξεσουάρ.



Οι φορεσιές φτιάχνονται στα Κεντρικά Γραφεία του Cirque du Soleil στο Μόντρεαλ σε ειδικά εργαστήρια, που απασχολούν περισσότερους από 300 τεχνίτες. Τις περισσότερες φορές οι φορεσιές φτιάχνονται από λύκρα, καθώς αποκτούν ελαστικότητα και προσφέρουν άνεση στους καλλιτέχνες, αλλά και γιατί φροντίζονται εύκολα.



Η ζωηρή και συγκινησιακά φορτισμένη μουσική επένδυση κινείται από την τζαζ και την ποπ, μέχρι το ταγκό και την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική των γάμων (Κλεζμέρ).



Η ορχήστρα χρησιμοποιεί ακουστικά όργανα, ανάμεσα στα οποία το ακορντεόν, θυμίζοντας τις μελωδίες των Τροβαδούρων, και συγχρόνως ζωντανεύει τα τραχιά, αυθεντικά ακούσματα του δρόμου. Και σε αντίστιξη, η χρήση του συνθεσάιζερ απεικονίζει κι αυτή την επερχόμενη αλλαγή.



Το σάουντρακ της Alegria άλλωστε είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ του Cirque du Soleil μέχρι σήμερα.



Το σκηνικό της Alegria, με ένα γιγάντιο θόλο στην κορυφή και με περίτεχνες κολόνες και κιγκλιδώματα, αποτελεί μια επιβλητική κατασκευή μνημειακών διαστάσεων.



Η όλη δομή του δεν αναπαριστά κάποιο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά το σχήμα του θόλου παραπέμπει αρχιτεκτονικά σε ισχυρούς θεσμούς, όπως τις εκκλησίες και τα κυβερνητικά κτίρια. Ο φωτισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο που ν’ ανακαλεί μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, σαν μια χοροεσπερίδα του 17ου αιώνα.



Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται από σήμερα τα εισιτήρια για τις παραστάσεις, από αλυσίδα καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, και από τις ιστοσελίδες: www.cirqueclub.com, και www.lavris.gr.



Oι τιμές ξεκινούν από τα 35 ευρώ με πιο ακριβά αυτά της vip ζώνης, που ανέρχεται στα 75 ευρώ.

No comments:

Post a Comment