Saturday, March 24, 2012

«Ταμπαχανιώτικα»

Στα Χανιά της Κρήτης οδηγεί το Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, στις 17.00 το ταξίδι της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3, για να παρουσιάσει τον ξεχωριστό μουσικό χαρακτήρα της πανέμορφης πόλης. Ο φακός συναντά δύο σημαντικούς μουσικούς δεξιοτέχνες, τον Στέλιο και τον Λεωνίδα Λαϊνάκη και δύο ιδιαίτερα μουσικά όργανα. Το λαούτο και το μπουλγκαρί.

Οι δύο αυτοί μουσικοί, συνδυάζουν στη δημιουργία τους τα ιδιώματα της δυτικής Κρήτης, που εκφράζονται με το λαούτο και τα ιδιώματα της Ανατολής, που εκφράζονται με το μπουλγκαρί, το οποίο απέκτησε ξεχωριστή υπόσταση στην πόλη των Χανίων με τα ονομαστά «ταμπαχανιώτικα».

Στην περίπτωσή τους, αυτοί οι δύο μουσικοί επιδεικνύουν την άμεση συγγένεια των δύο έγχορδων οργάνων, τα οποία καθρεφτίζουν δύο διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες. Το λαούτο την παραδοσιακή μουσική της υπαίθρου των Χανίων και της επαρχίας Σελίνου που κυριαρχεί σα σολιστικό όργανο και το μπουλγκαρί την ανατολίτικη λαϊκή και αστική παράδοση των πόλεων και του ρεμπέτικου.

Από την πόλη των Χανίων απέκτησε και το όνομά του το μουσικό είδος των λεγόμενων «ρεμπέτικων της Κρήτης», που είναι τα «ταμπαχανιώτικα», τα οποία άνθισαν την περίοδο της συγκατοίκησης χριστιανών και μουσουλμάνων στις αρχές του αιώνα.

Μεταδίδεται: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, στις 17.00

Έρευνα-σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Κουτσουράς

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

No comments:

Post a Comment