Wednesday, March 28, 2012

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΠΟΛ


Κιθάρες, ένα πιάνο και πρωτόλειες ηχογραφικές κονσόλες, που ανήκαν στον μεγάλο καινοτόμο κιθαρίστα της τζαζ και σκαπανέα του Ροκ εν Ρολ, Λες Πολ, υπεύθυνου για τον σχεδιασμό του συμπαγούς «σκάφους» των ηλεκτρικών μοντέλων κιθάρας της Gibson, πρόκειται να τεθούν σε δημοπρασία τον Ιούνιο στο Μπέβερλι Χιλς, ανακοίνωσε σήμερα ο Οίκος Τζούλιεν’ς.



Ενθύμια, όργανα και προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν στην ατομική περιουσία του Πολ θα δημοπρατηθούν στις 8-9 Ιουνίου, ημέρα που θα ήταν εάν ζούσε η επέτειος των 97ων γενεθλίων του θρύλου της ηλεκτρικής κιθάρας. Ο Λες Πολ έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 94 ετών.



Ορισμένες από τις κορωνίδες της δημοπρασίας είναι«βιντατζ» κιθάρες από την προσωπική συλλογή του Λες Πολ, μεταξύ τους και το πρωτότυπο του 1968 της Gibson Les Paul Custom Recording Model, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα 60-80.000 δολάρια και η Fender Nocaster του 1951, με σειριακό αριθμό 1751, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης 40-60.000 δολαρίων. Την τελευταία αυτή είχε χαρίσει προσωπικά στον Λες Πολ ο Λίο Φέντερ.



Οι έχοντες μικρότερο βαλάντιο, θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» για μία θήκη κιθάρας, που έπαιρνε μαζύ του ο Λες Πολ στα εβδομαδιαία ‘γκιγκ’ (αυτοσχέδιες εμφανίσεις) στο Iridium Jazz Club για πολλές δεκαετίες, που θα περιλαμβάνουν και μία εξάρα πεταλιέρα Boss και ένα ζεύγος από τα γυαλιά ηλίου του και όλες τις ηχογραφήσεις του σε μία μαγνητοταινία. Όλα αυτά θα έχουν ποσό εκίνησης 3.000 με 5.000 δολάρια.



Άλλα αντικείμενα του Λες Πολ που θα δημοπρατηθούν είναι ένα 16κάναλο μηχάνημα ηχογράφησης, εξαρτήματα για συναυλίες και ένα πιάνο, το οποίο βρισκόταν στο προσωπικό στούντιο ηχογράφησης στην κατοικία του στο Νιου Τζέρσεϊ. Ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά αναφέρονται στην αυτοβιογραφία του διάσημου κιθαρίστα, «Ο Λες Πολ με δικά του λόγια».



Ο Λες Πολ, γνωστός ως «ο πατέρας της ηλεκτρικής κιθάρας», αποτελούσε επί χρόνια μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις της μουσικής βιομηχανίας. Όχι μόνον σχεδίασε και παρήγαγε το πρώτο συμπαγές σκάφος για τις ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά παρήγγειλε και την πρώτη 8κάναλη κονσόλα ηχογράφησης, προκαλώντας επανάσταση στον τρόπο παραγωγής της μουσικής.



Ο ίδιος και η σύζυγός τους είχαν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του ’40 και 50 με τραγούδια όπως «Mockin' Bird Hill» και ιδίως το εμβληματικό «How High the Moon», του οποίου η ηχογράφηση εισήγαγε και μία άλλη μεγάλη επανάσταση, με αλλεπάλληλες εγγραφές ήχου στο ίδιο κομμάτι.



Ο Λες Πολ, έως την ημέρα του θανάτου του, δεν σταμάτησε να παίζει τακτικά σε εμφανίσεις του σε «γκιγκ».



Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Μπέβερλι Χιλς και θα προηγηθεί έκθεση των αντικειμένων για 10 ημέρες, με την είσοδο δωρεάν για το κοινό.

No comments:

Post a Comment