Saturday, March 24, 2012

«Αναζητώντας τις ρίζες…»

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους μουσουλμάνους του νομού Γρεβενών παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, στις 23:00. Οι «Βαλαάδες», όπως τους αποκαλούσαν, διατηρούν ακόμη και σήμερα την ελληνική γλώσσα αλλά και πολλά γρεβενιώτικα έθιμα.

Ο Νίκος Ασλανίδης ταξιδεύει στο Μούρσαλι της Μικράς Ασίας, το χωριό όπου εγκαταστάθηκαν οι «Βαλαάδες», μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στη συνέχεια, ακολουθεί τα χνάρια των Ελλήνων χριστιανών που κατοικούσαν εκεί και εγκατέλειψαν αντίστοιχα το χωριό τους, για να εγκατασταθούν στον σημερινό Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας.

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό κλείνει όπως άρχισε, στα χωριά των Γρεβενών, όπου σήμερα κατοικούν Πόντιοι πρόσφυγες, ξεριζωμένοι κι εκείνοι από τη γη των προγόνων τους.

Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει στιγμές από την καθημερινότητα, αλλά και συγκλονιστικές μαρτυρίες από την ιστορία και τα βιώματα απλών ανθρώπων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους, δεν ξέχασαν όμως ποτέ τις ρίζες τους...



Μεταδίδεται: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, στις 23.00

Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης

Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος, Κώστας Κουμαρίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης

Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

No comments:

Post a Comment