Saturday, March 31, 2012

Φεμινισμός: «Χθες και σήμερα»

Αφιέρωμα στο φεμινισμό παρουσιάζει το «Άξιον Εστί» της ΕΤ3 με τον Βασίλη Βασιλικό το Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, στις 12.00.

Η νεαρή, διακεκριμένη Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Άριελ Λίβι, καταθέτει ένα ανατρεπτικό σύγγραμμα που μεταφράστηκε στη χώρα μας, με τίτλο «Θηλυκές φαλλοκράτισσες», αναλύοντας τον τρόπο που οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες εκμεταλλεύονται, χειραγωγούν και εμπορευματοποιούν την ανάγκη της γυναίκας για αυτοδιάθεση.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Ιωάννα Αθανασάτου, παρουσιάζει τη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου, περιγράφοντας χαρακτηριστικούς γυναικείους τύπους ηρωίδων με αφορμή το βιβλίο «Κινηματογράφος και φεμινισμός».

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας Βενετία Καντσά, μιλά για τη συμβολή της μελέτης του φύλου στις κοινωνικές επιστήμες, την ανθρωπολογία και τη βιοπολιτική, αλλά και για το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» του φεμινισμού –με απαρχή το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μπωβουάρ.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Χρυσή Βιτσιλάκη διατρέχει την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και το ρόλο της γυναίκας στο δυτικό πολιτισμό, ο οποίος στηρίχτηκε κατά βάση στην ανδρική εμπειρία



Μεταδίδεται: Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, στις 12.00

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Κάμινα

No comments:

Post a Comment